Santa Maria del Mar - València

II Mostra de tocs tradicionals valencians II Muestra de toques tradicionales valencianos

07/06/2003

El replic de Suera - Foto LLOP i BAYO, Francesc (07/06/2003)

El 23/10/1999 es va realitzar un concert de les campanes de Santa Maria del Maria, en el que es varen incloure diversos tocs tradicionals, que marcaven tant el pas de la jornada (toc d'oració, toc d'ànimes, toc de tancar les muralles) com diverses festes menors del cicle anual (repic de bendició, per a les processons menors, o dominica morada per als diumenges d'Advent o de Quaresma. També es va incloure un espectacular entrada i clamoreig, el toc tradicional per als difunts de major categoria social.

En aquesta ocasió es van a realitzar quatre variants del toc de festa, encara vives en la Comunitat Valenciana, que utilitzen diversos repics i voltejos per a marcar les festivitats majors, especialment la missa major cantà

El 23/10/1999 se realizó un concierto de las campanas de Santa María, en el que se incluyeron diversos toques tradicionales, que marcaban tanto el desarrollo de la jornada (toc d'oració, toc d'ànimes, toc de tancar les muralles) como diversas fiestas menores del ciclo anual (repic de bendició, para las procesiones menores, o dominica morada para los domingos de Adviento o de Cuaresma. También se incluyó una espectacular entrada i clamoreig, el toque tradicional para los difuntos de mayor categoría social.

En esta ocasión se van a realizar cuatro variantes del toc de festa, aÚn vivas en la Comunidad Valenciana, que utilizan diversos repiques y volteos para marcar las festividades mayores, especialmente la missa major cantà

El repic de Beniatjar - Foto LLOP i BAYO, Francesc (07/06/2003)
  • El replic de festa de Suera
  • Repic de Beniatjar
  • Repic de la Mare de Déu de Campanar de València
  • Cor doble de primera classe de la Catedral de València
  • Vols de campanes

La mostra finalitzarà amb diversos volteigs manuals de les cinc campanes de Santa Maria del Mar. El conjunt original de cinc campanes fabricat pels Hermanos ROSES de Silla en 1940, ha anat canviant poc a poc, ja que la Pilarica, la menor, fou refosa per MANCLÚS, en una fàbrica pròxima a la parròquia, en 1955, i la campana tercera, Sant Josep, fou refeta pels Hermanos PORTILLA de Gajano (Cantabria) en 1995. Les campanes mereixen una completa restauració per a recuperar la sonoritat original y la possibilitat de efectuar més sovint tocs manuals, així com per evitar possibles trencaments.

La muestra finalizará con diversos volteos manuales de las cinco campanas de Santa Maria del Mar. El conjunto original de cinco campanas fundido por los Hermanos ROSES de Silla en 1940, ha ido cambiando poco a poco, ya que la Pilarica, la menor, fue refundida por MANCLÚS, en una fábrica cercana a la parroquia, en 1955, y la campana tercera, Sant Josep, fue refundida por los Hermanos PORTILLA de Gajano (Cantabria) en 1995. Las campanas merecen una completa restauración para recuperar la sonoridad original y la posibilidad de efectuar más a menudo toques manuales, así como para evitar posibles roturas.

El cor doble de primera de València - Foto LLOP i BAYO, Francesc (07/06/2003)

El GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS és una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment en les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Nules, Otos, Quesa o Ontinyent.

A banda de l'activitat sonora, els agremiats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conéixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d'un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga mÚsica viva, la més alta i sonora.

No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal·lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal·lacions i tocs) com un Únic instrument musical, que cal conservar i mantindre en Ús, com un singular element patrimonial.

El GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS es una asociación cultural, fundada en 1989, y dedicada a recuperar la tradición de tocar las campanas manualmente. Sus miembros, más de 220, tocan actualmente en las catedrales valencianas de Segorbe y València y en otros campanarios, como Albaida, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Nules, Otos, Quesa o Ontinyent.

Aparte de la actividad sonora, los agremiados se dedican al estudio, la investigación, la conservación y el seguimiento de las restauraciones. Se trata de conocer, utilizar, conservar y difundir las peculiares características de un instrumento musical destinado para usos comunitarios. No olvidemos que las campanas, bien conservadas, suenan igual a lo largo de los siglos y son, por tanto la mÚsica viva más antigua, la más alta y sonora.

No estamos en contra de las mecanizaciones de campanas, pero deben hacerse siguiendo tres condiciones: conservar (o restaurar) las instalaciones originales, reproducir los toques tradicionales y no impedir los toques manuales. Se trata de considerar el conjunto (campanario, campanas, instalaciones y toques) como un Único instrumento musical, que es preciso conservar y mantener en uso, como un singular elemento patrimonial.

  • Parròquia de Santa Maria del Mar - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia
  • Concerts de campanes: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Gremi de Campaners Valencians (2003)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 94 Visitants: 93 Usuaris: 1 - servidor