El Pla de Bages (Manresa), 17 de maig de 1909

--En Pau del Camp, fundidor de campanes está acabant el motllo pera refondrer, a Moyá metex, la campana major de nòstre cloquer, nomenada Maria que pèsa mès de trentasis quintás y que per causes involuntaries havia quedat inservible. Si les operacions van be se confia estrenarla per la diada de Corpus. Junt ab la de Moyá se ‘n refondrá una altra pera Sant Feliu de Terrasola.

El Pla de Bages (Manresa), 7 de juny de 1909

A les quatre del diumenge pròp pasat es beneí solemnement la campana refossa en aquèsta vila pel fundidor En Pau del Camp. La benedicció tingué llòc en mitj de la plassa y en presència de casi tots els moyanesos. Fou beneida pel senyor Arxipreste, ocupant asientos de preferència les autoritats; fou padrí En Francisco de Vilarrubia, primer obrer y propietari, y Na Concepció Saderra, espòsa de nòstre benvolgut alcalde En Dionís Morató. La campana porta gravats els nòms de Maria-Concepció-Loreto; y a pesar de haver estat refosa a Moyá metex ha resultat esbelta y dona un Si magnífic. El fundidor se ha acreditat d’ésser un bòn operari. Juntament ab la campana de Moyá quedá refosa la de Sant Feliuet que també resultá bonica y sonora. Ara se fant els preparatius pera refondren una de Granera y altra pera Vilarasau.

El Pla de Bages (Manresa), 22 de juliol de 1909

Benedicció d’una campana. – Regna gran alegria en el pòble de Granera (Moyá), ab motiu de celebrarse el proper diumenge dia 25, la solèmne cerimònia de la benedicció de la nòva campana.
Apadrinarán la festa els propietaris de Granera dòn Paulino Torra y dònya Carme Escalé els quals serán acompanyats per dòn Francisco Mundèt y dòn Francisco Rosell, dònya Carme Fages y donya Arcisa.
El senyor Rosell conegut pintó manresá, ha eczecutat a l’iglésia importants reparacions y reformes d’adorno qual gust artístic ha sigut elogiat axís pel senyor Rector còm pel pòble.
Tan simpática festa acabará ab un esplèndit lunch ab que els senyors padrins de la nòva campana obsequiarán als convidats que estarán servits per les xamoses senyoretes Montserrat Mundèt, Paquita Torra y Angela Fages.
El cambi de campana que implica una gran millora en aquèlla iglésia ha sigut molt ben eczecutat pel antic y simpátic campaner dòn Josèp Mundèt.

El Pla de Bages (Manresa), 25 d’agost de 1909

Granera
El dia 25 de juliòl, festivitat de Sant Jaume, Patró de nòstra infortunada Espanya, vaig tenir el gust de visitar el molt antic y pintorèsc pòble de Granera, pòble que encara conserva un hermós y elevat castell fet dels mòros en la època que estaven apoderats de nòstra Espanya.
En tal diada, en dit pòble, tingué llòc una molt lluida festa ab motiu de la benedicció d’una gran y hermosa campana que fou feta per l’inteligent industrial fundidor dòn Pau del Campo, de Saragossa.
A dos quarts de quatre de la tarde hi hagué ‘l sant Rosari, y acabat que fou, se feu ab tota solemnitat la benedicció de dita campana ab assistència de les autoritats locals.
Dita campana la beneí ‘l Reverent senyor Arxipreste de Moyá, esplicant també ‘ls dóns y propietat que té la campana ‘l ser beneida.
Fou una festa de les mès lluides que ‘s fan a Catalunya, la que realsá l’assistència de hermoses senyorètes que lluien sos millors vestits; observantse en elles la virtut de la modèstia y senzillèsa axís en les nòyes del pòble còm les de sos contorns.
Tant el senyor Rector còm el senyor Vicari s’esmeren a cultivar la bòna pau y germanor a llurs famílies.


El Pla de Bages (1909)
 • Parròquia de Sant Martí de Granera - GRANERA: Campanes, campaners i tocs
 • Parròquia de Santa Maria - MOIÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Ermita de Sant Vicenç de Vilarassau - SANTA MARIA D'OLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Església de Sant Feliuet de Terrassola (sense culte) - SANTA MARIA D'OLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • GRANERA: Campanes, campaners i tocs
 • MOIÀ: Campanes, campaners i tocs
 • SANTA MARIA D'OLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • DEL CAMPO ALBARADO, PABLO (AMBEL) : Inventari de campanes
 • Fabricació, fosa de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Pla de Bages (1909)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-10-2022
  Convertir a PDF