Doble actuació del Campanomòbil – Benidorm i Castelló de la Plana - 08-04-2000

El 8 d'abril de 2000 el Campanomòbil va fer una doble actuació en llocs tan separats de la Comunitat Valenciana com Benidorm i Castelló de la Plana.
A les 12 del matí s'iniciava un diàleg entre les campanes de l'església de Sant Jaume, de Benidorm i el Campanomòbil, ubicat davant la porta principal del temple. Es tractava del "Pregó AcÚstic" de la V Setmana de MÚsica Sacra, organitzada per l'Agrupació Coral Benidorm, la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Benidorm i la parròquia de Sant Jaume.


El Campanomòbil davant la parròquia de Sant Jaume de Benidorm

El campanar compta amb tres campanes dels Roses de 1922, 1947 i 1954. i mecanitzades per la mateixa empresa. El toc de les campanes va ser molt complicat, ja que les instal·lacions es trobaven molt abandonades, amb dos dels tres electromalls (els de les campanes majors) arrancats del lloc, possiblement per que no hi ha un sistema de seguretat que impedisca el repic mecànic mentre roden els motors. El tercer martell, el de la campana menor, s'havia afluixat i només pegava la canya a la campana. Per altra banda, en el pis de la sala de campanes hi havia tirades més de deu electromalls (!!!) fora d'Ús, així com un batall antic. Les caixes dels cables elèctrics estaven obertes i moltes connexions fetes només amb cinta aïllant, a l'aire.
Per acabar de completar el conjunt, les truges de ferro estan rovellades (el campanar està al costat de la mar) i les corretges dels motors continus fluixes...
Així i tot el programa va consistir en una sèrie de repics, interpretats en un diàleg sonor, continuant per un toc de cor (voltejant la campana major i repicant les altres) i acabant en una sèrie de vols de campanes: vol general, alternades i apianades, vol general i deixà caure.
El "Pregó" fou seguit per nombrosos turistes i habitants de Benidorm, i alguns s'acostaren a la fi dels tocs per felicitar els intèrprets. Destaquen les paraules d'un senyor alemany que s'interessà molt pels nostres tocs de campanes, que li semblaven "ritmes de vals".
El Gremi de Campaners Valencians elaborarà un informe sobre l'estat del campanar i de les instal·lacions, i proposarà un programa de restauració.


De vesprada el Campanomòbil es desplaçà a Castelló de la Plana, on es va participar en la festa de presentació dels nous "Gegants negres de la ciutat", organitzada pels Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, i patrocinada per l'Ajuntament.
El Campanomòbil participà en la cercavila, després de diverses colles de dolçainers, gegants i nanos, grups de danses i castellers. En un recorregut pel centre històric de Castelló s'anava tocant en moviment, i fent tocs específics en cadascuna de les quatre parades de l'itinerari.
Finalment va tindre lloc en la plaça major una mostra de les diverses danses i balls, així com dels Castellers, que va quedar un poc deslluïda per la pluja. Finalment tocaren tant les campanes del Campanomòbil com les quatre majors del Campanar de la Vila de Castelló, amb la coordinació de Fabio GIMÉNEZ CARSI, campaner municipal, i la participació de sis campaners de la Catedral de València.
Cal destacar que el Campanar de la Vila (o "Torre del Fadrí") va recuperant poc a poc la normalitat de les seues instal·lacions. La sala de campanes, completament neta, compta ja amb un primera enllumenament per als tocs nocturns, i les tarimes estan adaptades per als tocs de les campanes, que solen fer-se manualment, utilitzant les cordes per deixar dretes les campanes, i voltejant amb corda només les dos o tres campanes menors. El campaner ha elaborat un "Programa de Tocs", que prompte publicarem, i que serà anunciat en diversos mitjans de comunicació de Castelló, per al coneixement pÚblic. Seria convenient que l'espai de la sala de campanes es poguera disposar, amb unes tarimes de separació i seguretat, per a que el pÚblic poguera assistir als tocs. Cal tindre en compte que el Campanar de la Vila, per la seua titularitat municipal, així com per la ubicació i altres característiques, és un dels més espectaculars i apreciats del pÚblic de tota la Comunitat Valenciana.

 • Parròquia de Sant Jaume i Santa Anna - BENIDORM: Campanes, campaners i tocs
 • Campanomòbil del Gremi de Campaners Valencians - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • BENIDORM: Campanes, campaners i tocs
 • GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Campanomòbil: Bibliografia
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Gremi de Campaners Valencians (2000)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 15-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 64 Visitants: 64 Usuaris: 0