Festa de l'Assumpció de la Mare de Déu

Titular de la parròquia de l'Assumpció d'Ontinyent

Guió dels tocs de campanes

14 i 15 d'agost de 2001
Campanar de l'Església de l'Assumpció de Santa Maria

Dimarts 14 d'Agost

1 del migdia
Toc de l'àngelus i Volteig.
7'30 de la vesprada.
Toc del Capvespre i tres vols com avís a missa de vespra.

Dimecres 15 d'Agost

10'30 del matí.
Repiquet de l'Assumpció.
Es tracta del concert de campanes, de mitja hora de durada, que es celebra els dies de major solemnitat en la Parròquia de l'Assumpció: Pentecosta, Corpus, l'Assumpció i la Puríssima. Unes complexes combinacions de drangs, batallades i vols de caràcter cerimonial que preludien la Missa major, i pregonen la importància de la festa de hui.
Guió del repiquet de l'Assumpció
Tres avisos, realitzats cada cinc minuts, donen inici als tocs. Mentre repica la Maria es volteja Sant Ignasi. Al tercer avís s'empina la Petra i es fa sonar un difícil repic de Drangs amb totes les campanes voltejadores excepte, la Petra.La Micaleta comença a repicar mentre la Petra volteja. Després es fan tres Drangs molt lents amb totes les campanes per donar pas al "joc" entre parelles de campanes. Aquest consistirà en un diàleg entre el Ximbolet i Sant Bertomeu cada vegada més ràpid i que acabarà quan la campana següent, la Micaleta, demane pas per sonar, i faça callar la més menuda. Aquest "joc" es repetirà amb totes les campanes. Quan arribe el torn de la Petra, repicarà junt la Campana de Foc. Acaba el procés amb el repic de la campana Maria mentre la Petra batalla les tres vegades que assenyalen el prec de l'àngelus.
11'00 del matí.
Vols d'Avís a Missa
Tres vols de campanes senyaladors dels tres avisos a Missa major. El vol és començat per la campana Ximbolet, i l'Última en entrar al vol és la Petra. Paren en el mateix ordre.
11'30 del matí.
Tocs de la Missa de Pontifical.
En el transcurs de la Missa, les paraules del Senyor Plebà s'acompanyen, en els moments més solemnes, amb tocs de campanes: Quan es canta el Glòria totes les campanes voltegen al mateix temps en un vol espectacular. Quan es pronuncia el sermó s'escolten tres batallades ràpides, fluixes i continuades de la Petra. En el moment de l'Elevació, el Ximbolet i la Petra voltegen al mateix temps acompanyades per les campanes de les Monges Carmelites. En acabar la missa, es sona el gran volteig del Dia de l'Assumpció.

COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT

Els campaners de la COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT són membres del Gremi de Campaners Valencians

 • Arxiprestal Parròquia de l'Assumpció de Santa Maria - Campanar de la Vila - ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
 • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
 • Llista de tocs: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Gremi de Campaners Valencians (2001)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 02-02-2023
  Convertir a PDF