Festa del Corpus Christi d'Ontinyent

1 i 2 de juny de 2002
II Centenari de la Campana del Santíssim

Programa dels actes

Cartell de la Festa del Corpus Christi d'Ontinyent - 2002

Dissabte 1 de juny. Vespra del Corpus

Nanos i Gegants, xicotets i grans. Quan sigam fadrins tots serem iguals...
1 del migdia
Al Campanar de la Vila, Toc de l'àngelus: Tres batallades de la Petra assenyalen l'hora del prec de l'Ave Maria. Seguidament, volteig manual de Campanes del migdia de la vespra, en el qual no participa la Petra.
4 de la vesprada
Enramada extraordinària del Campanar de la Vila amb motiu dels 200 anys de la Campana del Santíssim.
6'45 de la vesprada
Eixida des de l'Hospital de Beneficència dels Cabets i dels Gegants d'Ontinyent. Després de recórrer la Vila, i des de la plaça Major (o de Dalt), a les 7 en punt, encetaran la Desfilada de la Vespra pel Carrer Major.
7´30 de la vesprada
Toc del Capvespre al Campanar de la Vila. Una combinació de batallades de les campanes Albats, Combregars i Santíssim cada vegada més ràpides que acaben amb els tres avisos que fa la Petra per assenyalar el moment de les oracions de la vesprada. Tot seguit, tres vols manuals de Campanes, (7'32, 7'45 i 7'58) com avís a la missa.
8'00 de la vesprada
Missa a l'església de l'Assumpció, seguida de la Vigília del Corpus, en la qual participen les associacions d'Adoració Nocturna.

Diumenge 2 de juny. Festa del Corpus

Alabat siga el Corpus, que ens porta festa, fa els dies llargs i no fem dejuni...!
11 del matí
Repiquet del Corpus. Concert cerimonial de campanes, de mitja hora de durada, que es celebra els dies de major solemnitat en la Parròquia de l'Assumpció (Pentecosta, Corpus, l'Assumpció i la Puríssima). Unes complexes combinacions de drangs, batallades i vols de caràcter enaltidor que preludien la Missa Major, i pregonen i lloen la importància de la festa de hui. Per tal d'escoltar-lo, podeu acostar-vos a la plaça de la Vila, al carrer del Mirador i al cantalar de la Bola.
11´30 del matí
Vols del Dia del Corpus. Tres vols d'avís (11'30, 11'45 i 11'58) molt especials. Hui, com es fa el Dijous Sant i el dia dels Combregars, comença el volteig el Ximbolet, que dóna pas a la resta de campanes. A la meitat del vol paren la Petra i la Puríssima per tal que les Campanes del Santíssim i dels Combregars, dedicades al Cos de Crist, voltegen per una estona com a majors. Després, les campanes grans reprenen el vol mentre van parant les campanes menudes.
12 del migdia
Missa Major. Les campanes acompanyen els moments més solemnes de la missa: Quan es canta el Glòria totes les campanes sonen al mateix temps en un vol espectacular. Quan es pronuncia el Sermó s'escolten tres batallades ràpides, fluixes i continuades de la Petra. En el moment de l'Elevació, el Ximbolet i la Petra voltegen al mateix temps acompanyades per "Andreua" i per Maria i Elies, les campanes de les Monges Carmelites. En acabar la missa, sonarà el gran volteig del Dia del Corpus mentre es disparen bona cosa de trons.
5'15 de la vesprada
Passacarrers dels Cavallets. Prèviament a la processó, els Cavallets es desplacen a la Vila des de la seu de la Colla de Campaners. Recorren el cantalar de Sant Vicent, carrer de Maians, carrer de Morales, l'escalinata del Clot, la plaça de Baix, el carrer Major de la Vila-Trinitat, la plaça de Sant Pere de Verona i el carrer de l'Església. Mentrestant, i al Campanar de la Vila, comencen a voltejar les campanes: són tres els Vols de dia de Corpus que avisaran del començament de la desfilada processional. Sonaran a les 5'15, 5'30 i quan els dolçainers interpreten les primeres notes del Ball dels Cabets.
5'45 de la vesprada
Processó del Corpus. La processó està encapçalada pel Ball dels Cabets, acompanyat pel grup de dolçaines i tabalets el Regall, i segueix amb el Ball dels Gegants, amb el grup de mÚsica antiga Menestrils. Tot seguit, desfila el Ball dels Arquets, amb les dolçaines i tabals del Regall. El Ball dels Cavallets està acompanyat pel Grup de percussió i dolçaines la Colla, que, estrena en aquest acte el passacarrers processional Les Carasses del Santíssim, que ha composat l'ontinyentí Saül Gómez Soler amb motiu del dos-cents aniversari de la Campana. Després, arriba el torn de desfilada del Ball de la Veta, i seguidament, les dansadores i els dansadors del Grup de Danses d'Ontinyent realitzen la tradicional Enramada del Corpus amb fresques plantes aromàtiques recollides al nostre terme. La Creu processional dóna pas als xiquets i les xiquetes de "primera comunió" i a aquelles persones que desitgen acompanyar el Santíssim, que és dut sota pal·li daurat. Cada certa distància, la Custòdia és descansada sobre els Altarets o Tauletes, els menuts altars profussament decorats on els veïns que els han preparat l'adoren i li canten himnes. A les 7'30 de la vesprada, i des del Campanar de la Vila, s'interpretarà el Toc del Capvespre. Sempre que la Custòdia estiga a la vista del Campanar de la Vila, es voltejarà la Campana del Santíssim. En acabar l'Últim dels seus balls els xiquets i les xiquetes de la Veta, els dolçainers i tabaleters interpretaran, com és costum, la Muixeranga.
Quan la Custòdia arribe a la Soca del Campanar, es llençaran des de la torre centenars d'al·leluies mentre es realitza una disparada de focs d'artifici, oferida per la Colla de Campaners d'Ontinyent, amb la col·laboració de l'empresa Electrorecamp S.L.
Quan la Custòdia torne a l'església de l'Assumpció, serà sonat el volteig general de Corpus, que donarà per acabada la festa i la celebració centenarial de la Campana del Santíssim. Començarà llavors la commemoració dels 400 anys de la Campana menuda de les Monges Carmelites. A l'endemà, el dia 3 de juny, aquesta campana serà davallada de la torre-espadanya del convent per tal de restaurar-la; feina que anirà a càrrec de la Colla de Campaners d'Ontinyent.

La volta de la processó

El seguici processional té el seu inici a l'església de l'Assumpció, i realitzarà el següent recorregut: Fossaret, plaça de la Vila, carrer de l'Església, plaça de Sant Pere de Verona, carrer Major de la Vila-Trinitat, plaça de Baix, escalinata del Clot, carrer de Morales, carrer de Maians, cantalar de Sant Carles, carrer de Santa Rosa, plaça de Sant "Domingo", carrer del Delme, carrer de Maians, plaça Major, carrer del Regall, carrer de la Magdalena i pujada del Fossaret.

Llocs on dansen els balls processionals

Les danses processionals formen part indestriable de la processó, i seran interpretades, si no hi ha cap impediment (cotxes o d'altres) en els següents llocs:

Només els balls que no precisen d'un espai ample

  • Es prega als veïns del recorregut de la processó que adornen els seus balcons amb cobertors, mantons i banderes, i els carrers amb plantes.
  • Així mateix, es prega que esperen al pas de l'Últim ball per tal d'abocar fulles i flors al terra. Així evitarem que les xiquetes i els xiquets que dansen patisquen cap accident.

    Parròquies d'Ontinyent
    Associació de Gegants i Cabets d'Ontinyent
    Balls de la Veta i dels Arquets. Col·legi PÚblic Bonavista
    Ball dels Cavallets d'Ontinyent
    Colla de Campaners d'Ontinyent
    Grup de Danses d'Ontinyent
    Vilaweb Ontinyent
    Electrorecamp s.l.
    Ajuntament d'Ontinyent
  • Arxiprestal Parròquia de l'Assumpció de Santa Maria - Campanar de la Vila - ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
  • ONTINYENT: Campanes, campaners i tocs
  • Llista de tocs: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Gremi de Campaners Valencians (2002)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 85 Visitants: 85 Usuaris: 0