Tocs tradicionals de Moixent



Una vegada mes, agraïm a la Comissió de Festes de 2009, el poder felicitar les festes patronals.

Aquest any, volem donar a conéixer els Tocs Tradicionals de Campanes de Moixent, un Patrimoni històric-cultural. recuperats per l´Associació Campaners de Moixent, preguntant a persones majors del nostre poble i també investigant en l’Arxiu Parroquial de Moixent.
Les Campanes son un instrument musical, que com a mitja de comunicació expressen sentiments: ens saluden al nàixer, quant per el Sacrament del Bateig s’incorporem a Jesucrist i a l’Església; ens convoquen per a celebrar el SaCrament de l’Eucaristia; Ploren per a Difunts quant repiquen amb tristesa i amb el Mig Vol, acompanyen al nostre germà ja difunt, a la presencia del Nostre Senyor; i també amb Alegria per a les Festes i Solemnitats Voltegen.

1- Missa diària. Aquest toc s’executava amb la campana Sant Isidre amb 30 o mes batallades, despres es feien 5 batallades amb la “xicoteta” i l’anunci del toc amb Sant Pere Apòstol, si era el tercer toc després de les tres batallades, es finalitzava amb 5 batallades amb la “xicoteta”.

2- Missa Festiva. Es realitzava amb les campanes “xicoteta” i Sant Isidre. Comença repicant el Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament fen cinc batallades. A partir d'ací s'uneix Sant Isidre i s'alternen trancs de les dos tres vegades, seguides de sis trancs de les dos. Açò es repeteix tres vegades, despres dels sis últims trancs es fa un espai breu i es torna a fer un tranc, i es remata amb cinc batallades de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament i el senyal del número de toc amb Sant Pere Apòstol (1 batallada per al primer, 2 per al segon, 3 per al tercer). El tercer toc acaba amb altres cinc batallades de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament. (La descripció esta adaptada a l’actualitat, ja que en les misses dominicals i festives s’executa).



3- Àngelus. Al alba, al migdia i al capvespre es tocava amb la campana Sant Pere Apòstol, tres batallades amb un espai per a resar i per a finalitzar es feien tres batallades seguides.

4- Toc d’Ànimes. Tots els dies, al capvespre, es realitzava amb Sant Isidre tres batallades deixant un espai per a resar i al final dos batallades seguides.

5- Alçar a Déu. Els diumenges quant era el moment “d'Alçar a Déu”, primer es voltejava la campana Sant Antoni “Samboriet”, despres es feien tres batallades espaies amb la campana San Pere Apòstol, per a consagrar el pa, altres tres per a consagrar el vi, i per a finalitzar dues batallades seguides. Els escolans, en el Presbiteri, també feien sonar una campaneta de mà.

6- Combregars. Quant es portaven els últims sacraments als malalts, al eixir del Temple Parroquial es voltejava la campana “Combregars” i per al dia de Sant Vicent Ferrer la campana “Combregars” avisava per a començar la processó i durant aquesta també es voltejava, també en el trajecte de la processó l’escola, anava fen sonar una campaneta de ma.

7- Difunt. Els tocs de Difunts es realitzava amb la “xicoteta”, Sant Isidre, i Sant Pere Apòstol. Si era home amb tres trancs i si era dona dos, sempre al principi i al final, amb el toc continuo de difunts i també el “Mig Vol”.

8- Albat. Si el difunt era un xiquet es tocava a “Albat” voltejant la campana Sant Antoni, la gent interpretava el toc així “cel-cel”.

9- Festes i Solemnitats. Es realitzaven Vols després dels tocs del Àngelus, i també la vespra del dia festiu.



10- Toc a Foc. Quant hi havia un incendi, amb la campana Sant Pere Apòstol, es realitzaven varies batallades ràpides.

11- Tronada. Quan hi havia una tronada molt forta, amb la campana Sant Pere Apòstol es realitzaven varies batallades mes lentes que el toc de foc.

La Matraca: En la Setmana Santa, durant el Tridu Pasqual, les campanes es substituïen per la “Matraca”, artilugi de fusta que emet so. Els Escolans anaven per els carrers del Poble amb la “Matraca” dient: “1er toc per a l’ofici, 2on toc per a l’ofici, 3er toc per a l’ofici”.

Açò es una xicoteta part, de lo que pròximament es publicarà: “La Consueta de Moixent” una relació de tots els Tocs: Tradicionals e incorporats, amb el Calendari Litúrgic; també el President de l’Associació, Felipe Sanchis Tárrega, investigant i preguntant, també té a la espera de la seua difusió, un treball amb el títol: “Las Campanas de Moixent. Anotaciones Historicas”.

L’Associació Campaners de Moixent vos convida a visitar la pagina web (http://campanersdemoixent.blogspot.com) on ens pots acompanyar en totes les iniciatives, pots opinar al correu: campanersdemoixent@hotmail.com.
Vos recordem que del 17 al 21 d’agost, de 17 a 18:30 hores, els Campaners de Moixent, realitzarem Visites Guiades al Campanar.

Bones Festes
Associació Campaners de Moixent


Associació Campaners de Moixent
Llibre de Festes Patronals (2009), pagines 66 i 67 (Agost de 2009)
  • Parròquia de Sant Pere Apòstol - MOIXENT: Campanes, campaners i tocs
  • MOIXENT: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE MOIXENT (MOIXENT) : Tocs i altres activitats
  • Llista de tocs: Bibliografia
  • Reparació de campanes: Bibliografia
  • Visites als campanars: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Associació Campaners de Moixent (2009)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 63 Visitants: 63 Usuaris: 0