Restauració i electrificació de les campanes i el rellotge del campanar de la Parròquia

Ambdues instal·lacions reclamaven una intervenció urgent per al seu correcte funcionamentL’Ajuntament d’Artà i la Parròquia d’Artà s’han posat d’acord per dur a terme l’automatització del rellotge i la restauració de les campanes de l’església parroquial.

L’automatització del rellotge era una tasca necessària, ja que aquest element tan característic del nostre municipi (és una de les primeres coses que hom veu en arribar-hi) sovint s’aturava i el seu automatisme ja havia quedat obsolet. Al mecanisme del rellotge, molt deteriorat i envellit pel pas del temps, s’hi acoplarà un ordinador amb una antena de radiofreqüència i un receptor electrònic amb sortida per la minutera mecànica. Aquestes millores permetran que el rellotge, com a mínim, funcioni i ho faci de manera ajustada podent tocar les hores a conveniència.

L’empresa valenciana que s’encarrega de dur a terme aquestes millores, 2001 Técnica y Artesanía, és prou coneguda arreu de Mallorca perquè ha estat la responsable, entre d’altres, de dur a terme la restauració de les campanes de la Seu o del monestir de Lluc. Quant a les campanes, aquesta empresa reemplaçarà algunes bigues de fusta molt deteriorades pel pas del temps, restaurarà els jous (això és una tasca que es farà a València) i els ferratges de tot el conjunt. Cal recordar que hi ha cinc campanes en l’actualitat, algunes de les quals de molt bona factura i valor patrimonial. La més antiga és de 1692, amb un diàmetre de 83 centímetres i 331 quilos. És coneguda com la del Santíssim sacrament. De l’any 1888 n’hi ha dues, una de les quals és coneguda com la del rellotge. La més actual data de 1929 i és la del Sagrat Cor de Jesús. La campana coneguda com a Lievtenant Delorme no està datada.

Amb aquesta actuació conjunta, valorada en 19.232,39 (3.200.000 pta) totes aquestes instal·lacions, ubicades en el campanar, seran íntegrament renovades i se’n garantirà el seu bon funcionament i la seva perdurabilitat per molts d’anys més. Està previst que les obres de restauració quedin enllestides abans de les festes de Sant Antoni.

Artà Web (01-01-2003)
 • Parròquia de la Transfiguració del Senyor - ARTÀ: Campanes, campaners i tocs
 • ARTÀ: Campanes, campaners i tocs
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L. (MASSANASSA) : Intervencions
 • Campanes (inscripcions, descripció): Bibliografia
 • Rellotges: Bibliografia
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Artà Web (2003)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 01-10-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 50 Visitants: 49 Usuaris: 1 - alepuz