Tocs de les campanes de Sant Mateu

Entrevista informal a Miguel IBÁŅEZ SEGARRA, Manuel LABERNIA SORLI i l'alcalde de Sant Mateu - 26/11/1990

Les campanes

Abans de guerra hi havia tres campanes, que estan on estaven. La major tenia un sonido molt bo. La van tirar en la guerra i es va trencar l'ansa de de dins. Ara m’anrecorde jo quan pujaren la grossa. Una vegā li va caure el batall. La mitjana tenia una corda, de 40 metros de volta, i enrollave. La corda se li deixave enrotllada. La gran la tocāvem a braįos, entre dos. La campana (menor) se soltā del ferratge. En guerra hi havia antes una atra campana al mig - i una campaneta que tocāvem al mig de la iglésia, al costat del banc de l'Ajuntament, la tocaves en les mans i un pedal tenie per al peu. La campana menuda és a que tocaven antes l'Ave Maria. Tenien una trugeta de fusta. N'hi havia barjoles (campanes de fusta) quan estava el monument.

Maria Mateua em diuen
cent roves peso
el qui no se ho crega
que me sospeso

Els campaners i els tocs

Erem tres campaners. Pujāvem tots els dissabtes a la una. Els dissabtes tocāvem a la una només la mitjana. També al fer-se de nit i los tres tocs de missa i los tres tocs de vespres quan feen encara vespres. Els dissabtes, si ere festa grossa, les tres campanes: si havia campana grossa no se tocave enterro. La grossa només festa majō, les tres. Dissabte de mig dia i de nit i l’endemā matí; per a les festes senyal de festa. Quan era festa majō se tocave la diana. Veniem a tocar vespres, al vol! Quan voltava la campana…

O demā és festa o l’escolā s’ha tornat loco

Baix de la gran hi havia un tablao de fusta: entre dos l'alįāvem la campana i la ficāvem al vol. La deixāvem recte, dos a cada part, la tocāvem a mā. (Hi havia un crit de coordinaciķ per comenįar a tocar, i la tocaven "per dalt", es a dir espentant la campana). Les altres les tocaves a corda, tu no et menejaves.

Per al mort, si era home se feen tres "replics" (les tres campanes al mateix temps) i després les tres una darrere de l’altra.

A foc si que tocāvem: pujave el primer que arribave i tocave el batall.

L’Ajuntament tenia tres campaners i pagava per trimestres.

 • SANT MATEU: Campanes, campaners i tocs
 • Llista de tocs: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALČNCIA
  Campaners de la Catedral de Valčncia
  Buscar campana, campanar, poblaciķ, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  Š Gremi de Campaners Valencians (1990)
  Š Campaners de la Catedral de Valčncia (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 19-09-2019
  Convertir a PDF