L'Ermita de Santa Llúcia de València

Consueta de les campanes i dels tocs

Prevenint els excessos ocorrits en els últims anys, i per evitar que l'ús repetit de les campanes, en compte d'incitar a la devoció i a l'amor a la Santa, desperte les ires i l'avorriment dels qui les escolten, la Junta General de la Cofradia va decidir en la darrera reunió ordinària l'ordenació dels tocs de la manera següent:

 1. Els tocs no podran durar més de tres minuts, en cap cas.
 2. Les campanes es quedaran dretes durant tota la novena, çò és des del 12 de desembre de vesprada fins al 21 també de vesprada.
 3. Els tocs per avisar als actes seran exclusivament tres, mitja hora, un quart abans i en el moment d'iniciar, i sempre durant no més de tres minuts.
 4. Després del primer toc, i formant part d'ell, tocarà la campana gran, anomenada "Llúcia" sola, tan sols el dia 13, per a la missa de descobrir, la missa major i l'anunci de la novena. Igualment tocarà la "Llúcia" després del primer toc, exclusivament, els dies de Quaranta Hores, en els quals Nostre Senyor està de manifest.
 5. Únicament es tocarà a l'alçar a Déu i a l'acabament de la missa major del dia de la Santa, i de cap altra, no tocant-se per tant cap toc a la meitat i al acabar de les altres misses ni del dia 13 ni dels demés dies de la novena.
 6. També es tocarà un únic vol en el moment de la reserva de les Quaranta Hores, cadascú dels dies que estiga manifest Nostre Senyor.
 7. Les campanes es deixaran caure, exclusivament, el 21 de desembre, després d'haver tocat el tercer toc per a la novena, no tocant-se així cap altre dia.
 8. El dia 22, per al toc de difunts, es faran els tres tocs, un altre més a l'alçar a Déu i un final a l'acabament, de la següent manera: abans del primer i després de l'últim, es faran tres "trancs" espaiats de les dues campanes. Després s'alçarà la menor o "àgueda", pegant batallades alternades de la "Llúcia", i una volta parada la campana menor es pegaran mitges voltes, en un ritme no massa lent, contestades per la batallada de l'altra campana. En el moment de deixar caure la campana, en l'últim toc, es faran també batallades alternades de la gran.
 9. Es poden tocar les tres batallades de l'àngelus abans de cada tanda de tocs, sempre que es faça amb la campana major boca per a dalt, i no de cap altra manera.
I com a Clavari-President de la Junta de Santa Llúcia, i en nom d'aquesta, ordene que els tocs s'executen de la manera indicada, i no de cap altra.

València, a 12 de desembre de 1994
EL CLAVARI-PRESIDENT
Francesc de Paula LLOP LLUCH

 • Ermita de Santa Llúcia - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • LLOP LLUCH, FRANCISCO JOSÉ (VALÈNCIA) : Investigador, escriptor, compositor
 • LLOP LLUCH, FRANCISCO JOSÉ (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Llista de tocs: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Gremi de Campaners Valencians (1994)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 15-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 24 Visitants: 23 Usuaris: 1 - francesc