CiU proposa elaborar una guia turística amb el patrimoni campaner del Pallars Sobirà per donar un nou impuls al turisme rural del Pirineu

Agustí López recorda que hi ha una xarxa de senderisme de més de 300 km d’antics camins senyalitzats i el patrimoni campaner pot esdevenir “un nou recurs gens menyspreable en un període de dificultats econòmiques”

Agustí López, diputat de CiU i alcalde de Sort, ha proposat al Parlament de Catalunya la “redacció d’un estudi – inventari - guia turística del patrimoni campaner de les esglésies, capelles i ermites de la comarca del Pallars Sobirà”. Mitjançant una proposta de resolució que ja ha estat entrada al registre del Parlament, López advoca per convertir les campanes en un nou actiu turístic de la comarca que pot donar una nova empenta econòmica. “El Patrimoni campaner pot esdevenir un recurs de turisme cultural novedós i molt valorat per als pobles de la Catalunya rural, i que pot aportar noves singularitats a cadascun d’ells” ha explicat el diputat de CiU.

En aquest sentit, ha subratllat que “el Pallars Sobirà disposa d’una xarxa de senderisme formada per més de 300 km d’antics camins de bast senyalitzats i nets, on el patrimoni campaner o dels bronzes dringaires pot esdevenir un nou recurs gens menyspreable en un període de dificultats econòmiques com el que pot patir el sector hoteler i de turisme rural de les comarques pirinenques”.

A més d’un recurs turístic, “les campanes poden abocar noves llums, una nova lectura de determinats episodis de les històries locals dels pobles pallaresos”. Cal tenir en compte que al poble d’Os de Balaguer (la Noguera) es reuneixen des de fa vint-i-dos anys els vells campaners de Catalunya, en “un trobada plena de simbolisme en la que es recuperen tota mena de tonades, de repics, etc”.

Fins el moment s’han estudiat de forma sistemàtica les campanes del Pirineu català. Aquest darrer estudi ha estat publicat a l’estil d’inventari i guia turística alhora. En els estudis i inventaris dels bronzes que dringuen s’hi aboquen les dimensions de les campanes, l’any de fabricació, el nom del fonedor i la seva procedència (Olot, Arieja, el Pont de Suert, etc.), l’epigrafia i la iconografia als diferents segments del bronze, l’estat de conservació, els accessoris i el jou, els mecanismes de toc i les dades de la instal·lació.

CiU (18-05-2009)
  • Parròquia de Sant Miquel - OS DE BALAGUER: Campanes, campaners i tocs
  • OS DE BALAGUER: Campanes, campaners i tocs
  • Aplecs, concursos, mostres de campaners: Bibliografia
  • Metodologia inventaris i questionaris: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © CiU (2009)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 44 Visitants: 43 Usuaris: 1 - servidor