Parròquia de Sant Martí Bisbe d´Alcàsser - Concert de tocs manuals de les campanes

19-12-2008 12:00 hores

El campanar de Sant Martí Bisbe d´Alcàsser i les seues campanes

El campanar de la parròquia de Parròquia de Sant Martí Bisbe d’Alcàsser compta amb quatre campanes i dos campanós (1939, 1979, 1939, 1975, 1920, 1882). Les campanes foren restaurades en 2003, de manera que reprodueixen els tocs tradicionals i es poden tocar manualment. Els campanós son campanes en forma de timbre, més o menys deformat, per produir un so diferenciat que marca el pas del temps del rellotge. Precisament per tractar-se de campanes civils no foren destruïts els campanós en 1936.
Les campanes porten les següents inscripcions, de menor a major: Com indiquen les inscripcions, les quatre campanes foren foses en 1939, per ROSES HERMANOS de Silla, però la segon en tamany fou refosa per MURUA de Vitoria en 1979 i la major en 1975 per Salvador MANCLÚS de València.

El Campanó dels quarts, té una inscripció molt senzilla: "LA MAQUINISTA VALENCIANA / GENERAL ALCALA / VALENCIA/ G A " i es va fondre cap a 1920. El campanó de les hores té una forma intermèdia entre timbre i campana i la següen inscripció “SANTA BARBARA ME HIZO JAIME ROSAS AÑO 1882”. Té també l’escut d’Alcàsser. El seu paper és de transmetre, de dia i de nit, l’hora que és. Esta transmissió és una obligació municipal, des de fa segles i un dret dels veïns.

El concert

Es farà un concert de repics i vols, per mostrar algunes de les múltiples possibilitats rítmiques, sonores i de comunicació de les campanes.
El concert comença amb el toc d’Àngelus, que marca el mig dia, l’únic toc a hora fixa en la societat tradicional.
El concert acaba amb el toc de tancament de la muralla i d’ànimes interpretat cada nit en la Catedral.

Els Campaners de la Catedral de València

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l'any litúrgic, disposen d'una pàgina Web, la qual difon nombroses informacions entorn de les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment a les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Albaida, Alcalà de Xivert, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Moixent, Nules, Ontinyent, Otos, Petrés, Quesa, Sagra, Sagunt o Vila-real.

A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conèixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d'un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.

No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal•lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal•lacions I tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantenir en ús, com un singular element patrimonial.

[pdf]

CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (19-12-2009)
 • Parròquia de Sant Martí Bisbe - ALCÀSSER: Campanes, campaners i tocs
 • ALCÀSSER: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2009)
  campaners@hotmail.com
  : 19-10-2021
  Convertir a PDF