Curset d'iniciació als tocs de campanes - Alberic

06-02-2010

Tocs durant el curset d'iniciació als tocs de campanes
Tocs durant el curset d'iniciació als tocs de campanes

El 6 de febrer va tindre lloc una intensa jornada d'introducció als tocs de campanes, organitzada pels campaners d'Alberic.
Durant el matí, i després de l'esmorzar, es va dedicar un bon temps a la visualització i anàlisi de vídeos de tocs tradicionals manuals, tant andalusos, aragonesos, castellans, catalans o valencians, sense excloure tocs holandesos o de carilló. Es tractava de comprendre les nocions tradicionals de temps, espai, protecció i comunitat, expressats a través dels tocs de campanes.
Després es va passar a la pràctica, en el campanar, parant i posant en marxa les campanes, així com tocant alternativament.
El dinar fou un moment per compartir tant vivències com teories, entre els setze assistents, procedents no sols d'Alberic sinó d'altres poblacions veïnes, com ara Algemesí o Gavarda.
De vesprada, més teoria, analitzant diversos tocs de la Catedral de València en vídeo, i passant finalment a l'acció en la sala de campanes, interpretant el repic i els revoltejos locals.

Tocs durant el curset d'iniciació als tocs de campanes
Tocs durant el curset d'iniciació als tocs de campanes

Els participants van rebre uns textos de prop de cent pàgines sobre les teories i les pràctiques de les quals s'havia parlat, així com una còpia del vídeo dels tocs tradicionals i manuals de diverses poblacions, analitzat el matí.
El curset es va limitar a una sola jornada, per limitacions temporals dels assistents. No obstant, en altres casos ha durat un cap de setmana o inclús tres o quatre caps de setmana, degut a la complexitat dels conceptes de temps, espai o ritme, necessaris per poder transmetre, en tota la seua intensitat i emoció, els tocs tradicionals de campanes.


LLOP i BAYO, Francesc

LLOP i BAYO, Francesc (14-02-2010)
 • Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
 • ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
 • Cursos d'introducció a les campanes i als tocs: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © LLOP i BAYO, Francesc (2010)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-10-2021
  Convertir a PDF