Les campanes de la parròquia del Bon Pastor de València

Antics mecanismes

La parròquia del Bon Pastor compta en l’actualitat amb tres campanes, ubicades en una xicoteta terrassa en la part alta de la fatxada principal. No es poden veure des del carrer però el seu so arriba a tota la demarcació parroquial.

Les tres campanes estaven mecanitzades, per a tocar elèctricament per mitjà de botons instal·lats en la sagristia. Eixa motorització, pròpia dels anys 1970, va ser en el seu moment l’única manera possible de tocar les campanes. No obstant això al llarg dels anys s’ha vist (i oït) que eixos mecanismes deformen el so, espatlen (i trenquen) campanes i fan molt dany a la fàbrica del temple, és a dir al propi edifici.

Una necessària restauració

Les campanes seran netejades per dins i per fora, per a recuperar la seua sonoritat original. També es dotaran de “truges” o jous de fusta, per a millorar el seu timbre, absorbir les vibracions negatives i permetre inclús, en certes ocasions, el toc manual del conjunt.

Les campanes seran dotades de nous motors, controlats per ordinador, que reproduïxen els tocs tradicionals, conserven el so propi de la campana i no impedixen els tocs manuals.

La programació de l’ordinador permetrà, a més, que certs tocs diaris, com l’Àngelus, es realitzen cada dia, així com els tocs de misses de diumenges i aquells que acompanyen els soterrars.

Els treballs seran realitzats per l'empresa 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. de Massanassa.

La campana xicoteta: Encarnación (GERMANS ROSES – 1931)
Diàmetre: 38 cm – Pes aproximat 32 quilos

La campana xicoteta és la més antiga de la torre, i té sens dubte un dramàtic història. Fosa en 1931, té una inscripció irregular: " # ИTRA SEИORA DE L’EИCARNACIOИ AИO 1931 / COSTEADA POR D MAИUEL / # CARRSCO GARCIA # " Pareix quasi segur que va ser fosa pels Germans ROSES de València, ja que té la seua creu característica, encara que no assenyalen el nom del fonedor. Segurament va ser tirada des de la seua torre al carrer en 1936, ja que se li van trencar les anses (quelcom habitual al caure des de tan alt), però la campana va continuar sonant a pesar de la ruptura. Probablement va ser reparada i incorporada a les altres dos en el moment de la seua instal·lació en la parròquia, on van estar molts anys fixes i tocades amb cordes des del peu del temple.

És la que necessitava de manera urgent la seua restauració, ja que l’ansa afegida estava solta i la campana podia haver-se després en qualsevol moment.

Es netejarà i es dotarà d'na “truja” o jou de fusta, amb motor d’impulsos i electromall per als voltejos i repics automàtics, encara que també podrà ser tocada manualment.

La campana mitjana: Inmaculada (JUAN BAUTISTA ROSES – 1945)
Diàmetre: 45 cm – Pes aproximat 53 quilos

Esta campana va ser fosa a Atzeneta d’Albaida per un dels últims fonedors de la família ROSES, que van actuar en la Vall d’Albaida des del segle XVIII. Esta fàbrica va durar fins a final dels anys seixanta, portada pel seu fill GERMÁN ROSES.

La campana té també una inscripció peculiar: " # YNMACULADA # / # VALENCIA AÑO 1945 # ". A més de la marca de fàbrica "JUAN BTA ROSES / FUNDICION/CAMPANAS/ADZANETA/PVCIA VALENCIA" té la Creu, una Puríssima i un escut simplificat d'España.

Es netejarà i es dotarà d'una “truja” o jou de fusta, amb motor d’impulsos i electromall per als voltejos i repics automàtics, encara que també podrà ser tocada manualment.

La campana major: Divina Pastora (JUAN BAUTISTA ROSES – 1945)
Diàmetre: 55 cm – Pes aproximat 96 quilos

Esta campana també va ser fosa a Atzeneta d’Albaida per Juan Bautista ROSES i té com la seua companya la referència a la població de destí: " # DIVINA PASTORA # / # VALENCIA AÑO 1945 # “.

A més de la marca de fàbrica "JUAN BTA ROSES / FUNDICION/CAMPANAS/ADZANETA/PVCIA VALENCIA" té la Creu, una Mare de Déu amb Xiquet i un escut amb les lletres “J V L” de significat desconegut.

Després del derrocament de campanes en 1936 es va imposar el nou costum posterior de posar no sols l’any i el fonedor sinó també la població i inclús l’església on serien destinades, per a recuperar-les en cas de tornar a ser llançades al buit.

Es netejarà i es dotarà d'una “truja” o jou de fusta, amb motor d’impulsos i electromall per als voltejos i repics automàtics, encara que també podrà ser tocada manualment.

La nova campana major: El Bon Pastor i el Crist d’Arrancapins (HERMANOS PORTILLA 2010)
Diàmetre: 64 cm – Pes aproximat 152 quilos

El conjunt es completarà  amb una nova campana major, dedicada al Bon Pastor i al Crist d’Arrancapins. Fabricada pels Hermanos PORTILLA de Gajano (Cantabria) completarà el conjunt i serà dotada, com les seues noves germanes, d’una “truja” o jou de fusta, amb motor d’impulsos i electromall per als voltejos i repics automàtics, encara que també podrà ser tocada manualment.

Les campanes de la parròquia en Internet

LLOP i BAYO, Francesc

LLOP i BAYO, Francesc (03-05-2010)

  • Parròquia del Bon Pastor - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L. (MASSANASSA) : Intervencions
  • ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA (ATZENETA D'ALBAIDA) : Inventari de campanes
  • ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA (ATZENETA D'ALBAIDA) : Intervencions
  • Restauració de campanes: Bibliografia
  • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © LLOP i BAYO, Francesc (2010)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 53 Visitants: 52 Usuaris: 1 - servidor