CONSELL PARROQUIAL SANT FRANCESC - "Fins el campanar amb vistes al port"

"Fins el campanar amb vistes al port"

La parròquia de Sant Francesc celebra la bona acollida de les visites i les mantindrà un dissabte matí al mes

Mirador. Els participants a les visites van gaudir tant de l’edifici com de la seva ubicació privilegiada - Autor: PARRÒQUIA SANT FRANCESC
Mirador. Els participants a les visites van gaudir tant de l’edifici com de la seva ubicació privilegiada - Autor: PARRÒQUIA SANT FRANCESC

Després de quasi deu anys d’obres de restauració exterior de l’església, obres que van acabar el passat mes de juny, el Consell Parroquial de Sant Francesc, va considerar oportú organitzar una visita guiada i gratuïta, amb l’objectiu de donar a conèixer als ciutadans de Maó i de Menorca en general, el que s’havia fet en un termini relativament llarg d’execució. Avui toca passar balanç d’aquesta experiència.

Deia la promoció al Diari Menorca, de la visita guiada a les obres de la parròquia de Sant Francesc de Maó, “Fins el campanar, amb vistes al port.” Aquest eslògan –fet a casa-, ha resultat ser tan efectiu com si s’hagués encarregat a la millor agència publicitària.

Els organitzadors podem dir amb satisfacció que, la realitat ha superat amplament les nostres previsions, triplicant –quasi bé- el nombre de persones interessades que han assistit a les visites.

Des del passat mes de juliol fins la darrera setmana de setembre, se n’han realitzat un total de dotze, una per setmana, amb una assistència mitja de vuitanta persones. És a dir, prop d’un milenar de ciutadans, interessats en la nostra cultura i la nostra història, han salvat els setanta esglaons de l’escala de caragol del campanar i han pogut gaudir –com a recompensa a l’esforç- d’una vista inigualable del nostre port i ciutat, amb posta de sol inclosa.

Durant aquestes visites, a més d’informar del perquè de les obres de restauració i les seves característiques, s’ha fet referència, de manera breu, als principals esdeveniments històrics de l’antic convent de Jesús, fundat pel pare mallorquí Bartomeu Catany, franciscà, l’any 1459. També de la destrucció del convent primitiu pels pirates Barbarroja l’any 1535. De la seva reconstrucció vuitanta anys després i altres esdeveniments, fins a la construcció de la nova església que ara coneixem, acabada l’any 1792. Posteriorment, després de la desamortització de Mendizábal de l’any 1835,el qual va desposseir dels béns a l’Església, excepte dels locals de culte, el bisbe Mercader nomenà Parròquia l’antic convent, l’any 1877.

Malgrat no haver pogut afrontar encara la restauració interior del temple, s’han explicat detalls com, els estils arquitectònics, la simbologia dels elements religiosos que composen avui el conjunt i, sobretot, els de la capella barroca de la Immaculada, que coneixem com a capella de la comunió, preciosa mostra del barroc a Menorca.

Aquesta nova experiència parroquial de mostrar el patrimoni, moltes vegades desconegut, ha estat possible, en part, gràcies al Diari Menorca, per la seva col·laboració desinteressada, al Museu de Menorca, que ens ha permès mostrar el claustre i altres dependències que formaven part del conjunt del convent i a tots els visitants, majoritàriament maonesos i en bona part, menorquins residents i de fora de l’illa, que es trobaven aquí de vacacions. També hem d’agrair a aquells visitants que han col·laborat enviant fotografies de la seva visita i fent suggeriments profitosos per a la millora, en un futur, d’aquesta visita guiada, la qual tindrà continuïtat els propers dies 30 d’octubre, 27 de novembre i 18 de desembre, els dissabtes de matí. Un dissabte matí al mes.

També hem de constatar la absència total entre els visitants, dels polítics actuals del nostre entorn, ni tan sols a nivell personal. Fet que ens hauria alegrat molt.

Aquesta bona acollida ens anima a repetir l’experiència de cara a la propera temporada d’estiu, com un atractiu més de la visita a la nostra ciutat i per potenciar el casc antic i el patrimoni menorquí.

CONSELL PARROQUIAL SANT FRANCESC

MENORCA.INFO (05-10-2010)

  • Esglèsia de Sant Francesc - MAÓ: Campanas, campaneros y toques
  • MAÓ: Campanas, campaneros y toques
  • Visitas a campanarios: Bibliografía

     

  • Volver a la página anterior
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © MENORCA.INFO (2010)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualización: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 89 Visitants: 88 Usuaris: 1 - francesc