Montesa restaura una campana de 1751

Enguany la campana compleix 250 anys

La campana abans de la restauració

El passat vint-i-dos de novembre va quedar instal.lada al campanar renaixentista de l´església parroquial de l´Assumpcióde Montesa la campana Sant Joan Baptista, després de la restauració a la qual ha estat sotmés aquest bronze realitzat fa dos-cents cinquanta anys. Amb tot, fou el passat dia 7, vespra de la Puríssima, quan aquesta campana voltejà per primera vegada després de la seua restauració.

La restauració ha consistit en la substitució del jou de ferro que tenia la campana por una altre de diseny tradicional executat en fusta d´iroko, la instal.lació d´un motor, d´acord amb les normes de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i la neteja del bronze.

La intervenció ha estat realizada por l´empresa Electro-Recam, d´Atzeneta d´Albaida. El cost ascendeix a la quantitat de 667.390 pts., de les quals cinc-centes mil les aportarà la Conselleria de Cultura mentre que la resta anirà a càrrec de la parròquia de Montesa.

La campana recuperada, encara que en us, comptava des de l´any 1974 amb un contrapés de ferro, realitzat amb motiu de l´electrificació de part de les campanes de la torre. Els jous metàlics, que eliminaren les tradicionals trujes o contrapesos de fusta de carrasca, malgrat possibilitar els tocs des de les sagristies de les esglésies, ténen, no obstant, seriosos inconvenients: el sò de la campana és més metàlic i apagat i les vibracions produïdes pel bronze es transmeteixen a la fàbrica del campanar, amb els problemes que açò suposa. A més, les campanes amb truja de ferro es trenquen amb més facilitat.

Tenint present els problemes que l´electrificació massiva provoca als campanars i a les campanes, aquestes Últimes condiderades com a instruments musicals d´indubtable valor etnològic i històric, la Direcció General de Patrimoni recomana la substitució de les trujes de ferro per les tradicionals de fusta, per a la qual cosa des de l´any 1997 hi ha encetada una línia de subvencions.

Tornant a la campana de Montesa, es tracta del tiple de la torre. Té una boca de 74 cms. i un pes aproximat de 229 Kg. La part superior de la campana està ornada amb la següent inscripció: "ANNO 1751. S. YOANES BAUPTISTA ORA PRO NOBIS".

Un altre bronze interessant conservat al campanar de Montesa és la Santa María de Montesa, la grossa, realitzada el 1790 per Vicente Rosas. Les altres campanes són dels anys 1940 i 1921, aquesta Última amb la seua truja de fusta original.

Josep CERDà i BALLESTER
Montesa (2001)
 • Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - MONTESA: Campanes, campaners i tocs
 • MONTESA: Campanes, campaners i tocs
 • Restauració de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Josep CERDÀ i BALLESTER (2001)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 04-06-2023
  Convertir a PDF