Concert de campanes “Tocs morts de mort” en la torre de l’Escola Pia de València

29 d'octubre de 1993 - 23:00 hores

Els tocs de campanes tradicionals servien per comunicar aquells fets que afectaven a tots, que eren dignes de ser coneguts per la comunitat. El naixement o el casament, en terres valencianes, no eren aconteixements considerats com a comunitaris, i per tant no eren reflectats amb tocs de campanes. La mort d’un membre del grup servia, però, no sols per a comunicar la seua desaparició: també reflectava i reforçava una organització social que era considerada “natural”, i que tots coneixien i acceptaven. El pas del temps ha suposat un Calvi important de les actituts devant la vida i la mort, i front als diversos aconteixements rituals que van marcant el pas de l’existència individual dintre una comunitat. L’absència dels tocs de difunts en les grans ciutats reflecta no sols una voluntat de “no molestar”. També comunica que la mort ha passat a l’àmbit privat, fent innecesaria la seua transmissió pública, col•lectiva.

La recuperació dels tocs de mort, va suposar un retrobament amb la més alta música comunitària, feta trista pel missatge que transmet, però digna de ser compartida. Tocs morts de morts que, de bell nou, sonaren vius en la nit viva d’una Ciutat Vella mig morta! D’altra banda, amb aquest concert es recuperaren unes campanes manuals que durant massa anys han estat callades i que sonaren després de la seua restauració per membres del Gremi.

El programa estava composat de tocs antics (d’una “Consueta” o partitura del XV) i de tocs més nous (tradicionals dins als 60), tots propis de la ciutat de València, tots morts, perquè ara la mort pesa poc i no afecta a la comunitat.

La resposta dels agremiats fou magnífica: després de sopar, en una tranquila nit, en el campanar, organitzarem els tocs de manera que tots els presents participaren d’una manera o d’un altra. Estàvem FLORENCIO, PILAR, JOSE i DANIELA, JAUME, DANIEL, MANUEL, PACO, PACO 2on, PACO i CLAUDIA, MARI i FRANCESC.

Durant l’actuació sentirem molt de prop els aplaudiments del públic, escampat per la plaça i els voltants de l’Escola Pia, i després ens varen fer saludar, en l’escenari instal•lat davant de l’altar major. Una experiència molt interessant!

Programa

GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS (29-10-1993)
 • Escola Pia - Parròquia de Sant Josep de Calasanz - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS (1993)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 06-07-2022
  Convertir a PDF