VICENT SÒRIA BARBERÀ “El Moreno”


Vicent Sòria i Barberà ens ha deixat. Nascut a Mislata el 1938, era Mestre Forner jubilat i era el campaner de l’Esglèsia de la Mare de Déu dels Angels des de l’any 1953.

El Moreno, com era conegut per tots, ha faltat a l’edat de setenta tres anys. Home entranyable i molt volgut per tots. Molt conegut al poble de Mislata en el que va viure tota la seua vida. L’any 2003 l’Ajuntament de Mislata va editar el llibre “Una aproximación històrica a les campanes de Mislata”. Era amb motiu dels seus cincuanta anys de l’ofici de campaner (1952-2003).

Al llibre esmentat podem llegir unes paraules seues de record i homenatge: Per a tots els Mislaters que en tot temps han voltejat les campanes de l’Església de la Mare de Déu dels Àngels de Mislata i també els que ho van fer des de 1953, quan encara es tocava a ma i corda, fins que es varen electrificar el 1970, el meu agraïment.

Gran aficionat al volteig de les campanes li va agrair a Francesc Lòpez i Porcal i al seu nebot Joan Miquel Sòria i Garcia la redacció, l’estudi, el temps i el treball dut a terme en la redacció del llibre esmentat.

El Moreno va iniciar l’activitat de campaner als 14 anys, època on els escolanets començaven a tocar les campanes en repics i tocs de missa. Quan eren més fadrins ja pujaven al campanar a voltejar.

El volteig de corda o a ma era la seua gran predilecció i com diu Francesc Llop i Bayo, antropòleg social i gran estudiós d’aquest tema, la veu de les campanes era tot un mitjà de comunicació: en un temps on no hi havia periòdics, ni tan sols la ràdio o la televisió, les campanes acomplien la seua funció en un ámbit de tipus local de la mateixa manera que ho feien els edictes o els bans.

Per a totes les persones que tinguen el gust de saber-ne més de Vicent “El Moreno”, podeu consultar la direcció web http://sorianet.net/campanes.htm.

Ens deixes en la immensitat del no-res, amb la teua tendresa i les teues paraules, amic dels seus amics i del seu poble de Mislata. Et tindrem sempre en el record i en la memòria col.lectiva per haver sigut una gran persona i un excel.lent Mislater.

Per tu, Tio Moreno, tocaran les campanes del campanari de L’Esglèsia de la Mare de Déu dels Àngels. Per tu sentirem el seu volteig i sempre romandràs entre nosaltres.

El seu nebot i tota la seua família.

MUÑOZ i SÒRIA, Carlos
Mislata News (31-03-2011)
 • Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels - MISLATA: Campanes, campaners i tocs
 • MISLATA: Campanes, campaners i tocs
 • SÒRIA I BARBERÀ, VICENT "EL MORENO" (MISLATA) : Tocs i altres activitats
 • Campaners: Bibliografia
 • In Memoriam: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Mislata News (2011)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF