ARA PONENT - Restauren el campanar de Vilagrassa després dels despreniments

Restauren el campanar de Vilagrassa després dels despreniments

Les obres costen 152.000 euros i serviran per millorar els accessos al cloquer de l'església · Es corregirà la lleugera inclinació de la torre

El campanar de Vilagrassa serà restaurat
El campanar de Vilagrassa serà restaurat

Vilagrassa (Urgell) lluirà un campanar més nou i segur. Després dels despreniments que es van registrar l'any 2006, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i el Bisbat de Solsona han aportat 152.000 euros per renovar un dels campanars amb més solera de les terres de Ponent. Les obres de restauració han entrat a la fase final després que es realitzés diverses intervencions com la supressió d'un mur annexe que es va construir per amagar els pèndols dels rellotge. La restauració corregirà la inclinació que durant segles ha tingut el campanar i que el dotaven de personalitat.

Les obres de la darrera fase consistiran en la restauració de les quatre cares del campanar que té un emparedat en molt mal estat i elements sobreposats col·locats durant diverses èpoques. Jordi Serés, alcalde de Vilagrassa, destaca que el projecte també contempla que el campanar sigui 'accessible pel públic, que hi podrà pujar amb comoditat i seguretat fins la part més alta'. És per aquest motiu, detalla Serés, que es construiran unes escales metàl·liques 'amb tots els elements de protecció corresponents'.

La Pisa Catalana

L'església de Vilagrassa és una de les més representatives de l'Escola Lleidatana. Construïda al segle XIII, és un dels millors exemples del romànic de Ponent amb l'afegitó de la inclinació que durant segles ha tingut el campanar, fet que li ha donat notorietat i rellevància. Aquesta desviació, que no representa cap perill segons els informes tècnics, serà però corregida per la restauració que s'acabarà en els propers dies. D'aquesta manera, el temple de Vilagrassa deixarà de ser la Pisa Catalana, com així es coneix.

ARA PONENT

Ara Ponent (17-08-2011)

 • VILAGRASSA: Campanas, campaneros y toques
 • Restauración de campanarios: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Ara Ponent (2011)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-11-2020
  Convertir a PDF