Acta de la Junta General Ordinària (04-02-2012)

Acta de la Junta General Ordinaria (04-02-2012)

La setena Junta General Ordinària de l'Associació de Campaners de la Catedral de València va seguir el següent ordre del dia:


Comença la Junta General Ordinària de l’associació a les 17 hores en punt, en segona convocatòria, en la sala de juntes de la Confraria de Santa Llúcia.

Després d’alguns anys fent les juntes anuals al propi campanar de la Catedral, les reformes de les estances de l’edifici de l‘ermita de Santa Llúcia han permés tornar a fer les reunions en la seu de l’associació, sent aquesta la primera feta en l’ermita des de la refundació com a Campaners de la Catedral de València l’any 2005.

Hi assistiren 10 campaners associats: Francesc, Luis Romero, Vicente Pérez, Norberto, Joan, Lluís Llorca, Roberto, Pau, Manuel i Marcos. Excusaren la seua assistència Xavier, tresorer de l’associació, Luz, Ignasi i Salvador Ivorra.

1. Lectura de l’acta anterior

En aquest primer punt de la junta, Marcos resumeix, com a secretari de l’associació, els temes tractats en la Junta de 2011, i recorda als assistents que totes les actes de reunions anteriors estan íntegrament en la web de l’associació.

La junta de 2011 va tindre com a temes més destacables l’estat del procés de restauració de la seu de l’associació (ermita de Santa Llúcia), les reparacions pendents al campanar de la Catedral (millora mecanisme del Micalet, repretar el Manuel), l’inici del procediment de declaració com a BIC de les campanes gòtiques de la Comunitat, i les propostes per a la celebració dels 40 anys de tocs manuals al Patriarca, a banda de l’organització del viatge al mes de març a Zaragoza per tocar les campanes a la Basílica del Pilar amb motiu de la inauguració de la restauració de l’edifici.

2. Presentació de comptes de 2011

Es deixa a la vista de tots un extracte de tots els moviments del compte bancari dels Campaners durant l’any 2011 i Francesc reparteix entre els assistents un resum de les diverses despeses realitzades durant l’any.

S’explica que s’han fet moltes despeses (material imprés, CD’s, dinar, restauració del rellotge) per a l’organització de la trobada de campaners al Col•legi del Patriarca, sense haver tingut en compte, per desconeixement en aquell moment, que el pagament de l’ajuntament de Zaragoza (vore punt 6) anava a tardar (en la data de la junta ens han comunicat que en breu tindria lloc). Per eixos motius, Francesc ha aportat una quantitat pel seu compte per saldar algunes de les despeses més urgents.

En eixe sentit, no només estem a l’espera de cobrar de l’ajuntament de Zaragoza, sinó també la subvenció anual de l’ajuntament de València i el pagament pel concert de campanes organitzat pel Museu de l’Horta Sud. Amb eixos cobraments podrien acabar de pagar les esmentades despeses.

D’altra banda, s’explica que l’any 2010 el número de calendaris de tocs de la Catedral va ser excessiu (10.000 unitats) i que enguany s’han demanat només 6.000, que es preveu que siguen suficients i que suposen una menor despesa.

Francesc expressa també la seua intenció de que en un futur es puga recompensar econòmicament el treball que està fent de forma regular i contínua Joan per ordenar i digitalitzar l’arxiu de campanes, amb documents de Manclús i Roses (s’explica al punt 5).

Finalment, es proposa canviar de banc per les continues comissions de Bancaixa per manteniment, per transferències, per cobrament de quotes, etc. Roberto diu que intentarà aportar la seua experiència en el sector bancari per vore si convé triar un nou banc o mantindre l’actual situació.

3. Revisió de la quota per a l’any 2012

Francesc explica que actualment ens trobem amb que la quota cobreix el cost del segur amb dificultat, per la qual cosa caldria augmentar lleugerament el preu de la quota. Marcos afegeix que, a més, en els últims dos anys, per cobrar les quotes, el banc cobra una comissió (que no es cobrava abans) i que fa encara més car el simple fet de cobrar les quotes als associats, per la qual cosa es fa encara més necessària una mínima pujada.

S’aprova per unanimitat que la quota anual passe a 20 €, una quantitat que, coincideixen els assistents, és encara simbòlica i assumible.

4. Estat del procés de restauració de la seu dels Campaners de la Catedral de València

Francesc resumeix el contingut d’aquest punt dient que la situació és com la de l’any anterior, que pel moment no continuen les restauracions perquè encara queda molt per pagar d’allò que ja està fet, i recorda que l’associació va aportar 3.000 € l’any passat i que en un futur caldria aportar alguna quantitat més perquè, al cap i a la fi, l’ús de l’edifici és compartit entre la confraria i els campaners.

5. Estat dels treballs d’organització i digitalització de l’arxiu de campanes

Es dona la paraula a Joan, qui explica que porta des de març de 2011 treballant amb l’organització de l’arxiu: fotografiant motles de Roses, escanejant documentació de Manclús i de Roses i retirant les caixes que es van buidant.

El treball l’està duent a terme pràcticament ell a soles, amb ajuda molt esporàdica de Marcos per ordenar documentació antiga del Gremi, i retalls de premsa. És per això que Francesc espera que en un futur es puga compensar econòmicament aquest treball (vore punt 2). Joan recorda que s’accepten ajudants, però Francesc considera que per portar un treball d’arxiu val més una sola persona per a que el treball siga més coherent i uniforme.

6. Activitats realitzades en 2011 (tocs anuals i extraordinaris, concerts, publicacions, restauracions)

Pel que fa a les activitats realitzades durant 2011, Marcos esmenta els concerts realitzats: Huesca, Sax, Cullera i Alfafar, molt en especial els de Huesca i Cullera, amb motiu de la restauració dels seus respectius conjunts de campanes. Destaca també que s’ha anat dues voltes a tocar a Zaragoza: d’una banda, el 21 de març amb motiu de la inauguració de la restauració de la Basílica del Pilar; i d’altra banda, l’octubre, per invitació de l’ajuntament de Zaragoza, per acompanyar els tocs per la festa del Pilar amb les campanes de les dos catedrals (La Seo i El Pilar).

Es parla també de la trobada de campaners que va organitzar l’associació al Real Col•legi del Corpus Christi (Patriarca) amb motiu dels 40 anys tocant a mà les seues campanes. En opinió de tots els assistents a la junta, la trobada va ser un èxit i en ella, la colla de València va deixar vore la seua intenció de compartir els treballs realitzats, ja que no només es van regalar als assistents un mocador, CD’s de campanes i material antic del Gremi, sinó també alguns dels últims treballs científics realitzats de temes relacionats amb el campanar de la Catedral.

Finalment, Francesc recorda que també s’han fet algunes reparacions d’instal•lacions al campanar de la Catedral, com ara el mecanisme pneumàtic del toc del Manuel, l’ajust de l’antena satèl•lit de l’ordinador, i la substitució del compressor d’aire per als motors (que és ja el cinqué compressor que s’adquireix).

7. Propostes d’activitats per a 2012

Joan comunica als assistents la intenció d’anar a tocar manualment les campanes per a les festes de la seua parròquia, el 31 d’agost i el 7 d’octubre.

Marcos trau un tema que s’ha esmentat en els últims mesos als dies de tocs al campanar, com és la necessitat d’actualitzar l’actual document de la Consueta Nova, que està redactada el 1993, per la qual cosa conté una relació de tocs que s’ha d’actualitzar, per haver canviat o desaparegut. En eixe aspecte, Marcos mostra una versió de la Consueta amb el calendari i explicació dels tocs revisats i actualitzats, a banda d’haver afegit alguns paràgrafs a seccions on calia afegir nova informació dels darrers quasi vint anys.

En tot cas, la proposta no s’aprova, d’una banda per quedar encara alguns punts de la renovació per parlar (com ara un possible canvi d’horari dels tocs d’Ave Maria), i d’altra perquè, com bé recorda Vicente Pérez, no està permés aprovar una proposta que no estiga inclosa expressament en l’ordre del dia de la junta. Marcos pren nota perquè en la pròxima ocasió (junta ordinària o extraordinària) s’hi incloga com correspon.

8. Renovació de càrrecs

Es pregunta als assistents si proposen algun canvi en la formació de la junta de l’associació. Sense cap comentari, es mantenen les responsabilitats com estaven fins al moment:

Francesc recorda que cal presentar la llista de càrrecs cada any a Conselleria per la nova legislació sobre associacions.

9. Precs i preguntes

Al punt de precs i preguntes, es recorda als assistents que, per haver pagat la restauració de la campana Maria Madre de la Iglesia de la parròquia de Sant Martí, s’ha convidat als Campaners de la Catedral de València a fer els tocs manuals al dia següent de la junta, per ser el dia de la reapertura del temple després d’haver acollit l’exposició “La Glòria del Barroc durant el passat any. Es fa recompte de possibles assistents per assegurar que els tocs es puguen fer correctament.

Al punt de precs i preguntes, Marcos demana que torne la fotografia gegant que es va traslladar de la presó del campanar de la Catedral (on ara hi ha una sola foto gegant en compte de dues) a un corredor del Col•legi del Patriarca amb motiu de l’exposició organitzada pels 400 Anys de la mort de Sant Joan de Ribera. Francesc explica que pareix més recomanable que es quede on està, ja que és l’única forma de fer present als col•legials la presència i l’aportació dels campaners en la institució del Col•legi.

Finalment, Luis pregunta per la trobada anual de l’arquebisbe D. Carlos amb les colles de campaners de la diòcesi. S’explica que hi assistiren Joan, Luismi i Dani, i Joan resumeix l’ambient de la trobada i els temes tractats amb l’arquebisbe.


Sense més temes a parlar, a les 18 h. es tanca la junta, que acaba amb un berenar improvisat per celebrar l’aniversari d’un dels campaners.


Marcos BUIGUES METOLA, Secretari dels
Campaners de la Catedral de València (09-02-2012)
 • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2012)
  campaners@hotmail.com
  : 21-10-2021
  Convertir a PDF