GRUP DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA) - Campanar de Vic: el secret més ben guardat

Campanar de Vic: el secret més ben guardat

Cloquer de Vic - Autor: GRUP DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA)
Cloquer de Vic - Autor: GRUP DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA)

En plena fase de replegament de l'arpillera i bastides que recobrien tota l'obra del massís del cloquer de la Catedral de Vic, ja es pot divisar algun dels "secrets" més ben guardats d'aquest treballs de rehabilitació. És, en el seu conjunt, el resultat final d'una obra que s'ha perllongat des del mes de juny de 2011 després d'un temps inicial de tres anys d'espera, en la que el campanar de la Catedral de Vic va haver de ser vallat al seu entorn, a fi efecte de descartar el perill de fragmentació de carreus i caiguda de teules de la seva coberta. Una situació de risc que ja es va donar durant les pluges del mes de maig de 2008 i que obligà a prendre mesures de protecció al voltant de la torre del cloquer per part del Bisbat i de l'Ajuntament de Vic. El resultat final de l’obra (condicionament de façanes, columnetes dels finestrals i penell superior) és el que es mostra a la vista una vegada s’ha desvetllat el monument, obra singular del geni constructiu del bisbe Oliba.

Columnes - Autor: GRUP DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA)
Columnes - Autor: GRUP DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA)

El Grup de Defensa del Patrimoni (GDP) ha mantingut, des del seu Bloc, (gdpvic.blogspot.com/) un espai obert a l’opinió i informació, amb demandes concretes sobre la reforma i el respecte al llegat arquitectònic que ens havia arribat des la darrera intervenció dels anys setanta, propiciada pel romanista i arxiver de la Seu de Vic, Dr. Eduard Junyent . Una informació que hem anat desgranant a través de les planes de Bloc que en algun cas havien recollit els mitjans de comunicació de la comarca d’Osona.

Cloquer de Vic- Autor: GRUP DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA)
Cloquer de Vic - Autor: GRUP DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA)

Potser el GDP té, per a alguns, un perfil excessivament conservacionistes, la qual cosa ha produït que els criteris sobre la rehabilitació del cloquer de Vic, difereixin dels que s’han aplicat a l’hora d’intervenir patrimonialment en aquest monument. El nostre criteri, que per al Patrimoni històric i arquitectònic és de fidelitat i respecte al màxim en tota obra a rehabilitar o element a conservar, xoca necessàriament amb la forma com s’ha produït i amb els resultats formals d’aquesta actuació.

Una actuació que blasmem altra volta per la col•locació definitiva (?) del penell d’inoxidable amb que s’ha coronat el monument al que ara hi hem d’afegir - des del moment en que tota l’obra de restauració ja és ben visible després de descobrir-ne els murs - la substitució de les columnetes cilíndriques dels finestrals per noves columnes afuades i un abusiu "empastatge" en les interseccions entre els carreus dels murs, que dóna al conjunt un excessiva pàtina de polidesa en un monument de per si esvelt, però que resta bell si és rústec.

Parallamps - Autor: GRUP DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA)
Parallamps - Autor: GRUP DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA)

Realment ho hem de lamentar i ho manifestem per que no quedi dubte del nostre posicionament, que se sustenta pels resultats que es poden observar a ull nu. De cara la ciutadania però, no hi hauria res més interessant que rebre dels responsables de l’obra, la justificació tècnica i artística dels criteris mantinguts a l’hora de plantejar aquesta intervenció, que el GDP va seguir des del seu primer moment amb tota la atenció i interès. No n’hi havia per menys, tractant-se d’un monument tan emblemàtic per a la ciutat de Vic i d’arrels històriques per al nostre país.

GRUP DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA)
gdpvic.blogspot.com (16-02-2012)
 • VIC: Campanas, campaneros y toques
 • Restauración de campanarios: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © gdpvic.blogspot.com (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-06-2021
  Convertir a PDF