AJUNTAMENT TORREDEMBARRA - L'Església de Sant Pere Apòstol recupera la matraca del campanar

L'Església de Sant Pere Apòstol recupera la matraca del campanar

Foto123173

L'Església de Sant Pere Apòstol de Torredembarra recuperarà aquesta Setmana Santa un dels sons més característiques de la Setmana Santa a Catalunya: el de la matraca de campanar. El projecte que ha tirat endavant la parròquia de Sant Pere Apòstol, amb el finançament de la Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament, consisteix en la restauració de la matraca del campanar (que més endavant serà exposada a la mateixa església) i en una reproducció de l'original que es col·locarà al campanar perquè ja es pugui tocar per Setmana Santa. Aquesta reproducció es beneirà en finalitzar l'ofici de Diumenge de Rams.

El projecte de reproducció i de restauració s'ha encarregat a un especialista en la construcció d'instruments musicals històrics, Galdric Santana. Segons el seu projecte, la matraca original és possiblement una còpia feta a principis del segle XX, a partir d'una altra anterior que es devia necessitar substituir o bé inspirada en un model veí. De fet, a l'inventari de l'església parroquial fet per Mn. Joaquim Boronat l'any 1925, consta citada la matraca amb el nom de tenebrari (que era l'usat a Catalunya per designar aquest instrument).

La matraca de campanar és un instrument format per un conjunt de martells i que històricament havia acompanyat els diversos ritus de la Setmana Santa, com a substitut de les campanes.

AJUNTAMENT TORREDEMBARRA
Ajuntament Torredembarra (29-03-2012)
 • TORREDEMBARRA: Campanas, campaneros y toques
 • SANTANA ROMA, GALDRIC (BARCELONA) : Otras actividades
 • SANTANA ROMA, GALDRIC (BARCELONA) : Intervenciones
 • Matracas: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Ajuntament Torredembarra (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-11-2020
  Convertir a PDF