Visites guiades al Campanar d'Alcalà de Xivert

Del 31 de març al 15 d'abril 2012


En 1783, disset anys después de consagrat el temple, comencen les obres de la torre; sens dubte el monument més emblemàtic del municipi, amb disseny i sota la direcció de Joan Barceló.

S'alça al costat dret de l'església. Es tracta d'una torre exempta, de planta octogonal, amb quatre cossos separats per cordons perimetrals i un coronament. Els tres primers cossos es reforcen en els angles per contraforts, i el quart, el de les campanes, substitueix els contraforts per columnes de capitell compost i entre aquests s'obrin buits, allargats i amb arc de mig punt, on hi ha les campanes. Coronant aquest cos se situa una balustrada circular. El coronament consta de dos cossos superposats, amb finestres de mig punt i columnetes als angles, i s'assegura amb vuit arcbotants.

Dalt de la torre hi ha una imatge de sant Joan Baptista de fusta recoberta de plom. La portada d'accés està emmarcada per pilastres dòriques i coronada amb una fornícula amb la imatge de santa Bàrbara.

Fa 68 metres d'alçària des de la base, alçària que la converteix en una de les més altes de la Comunitat Valenciana. Tota la torre està construïda amb pedra calcària blanca sense signes ni marques de pedrapiquers. Una escala de caragol ascendeix fins a la cambra de les campanes. Ja en el camp de la llegenda, la tradició oral popular afirma que va ser fonamentada sobre els sarments, per evitar que els forts corrents d'aire la pogueren moure o fer caure. Des de dalt, la vista del poble, la vall i les muntanyes ofereixen una privilegiada visió de la zona, l'històric Corredor d'Alcalà.

Visites guiades

INFOTURISME
Alcossebre és Vida (01-04-2012)
 • ALCALÀ DE XIVERT: Campanes, campaners i tocs
 • Visites als campanars: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Alcossebre és Vida (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF