GRUP DE DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA) - Inauguracions: espai Oliba i Campanar romànic

Inauguracions: espai Oliba i Campanar romànic

Foto123141

El dissabte 31 de març , festa del Mercat del Ram a Vic, es varen inaugurar, juntament amb l'espai Bisbe Oliba del Museu Episcopal de Vic (MEV), les obres de rehabilitació del cloquer de la Catedral. Obra única que resta en peu, d'aquella antiga catedral romànica amb absis central de mig punt i quatre absidioles, bastida per l'abat i bisbe Oliba, inaugurada l'any 1038. L'espai d'interpretació utilitza tecnologia d'última generació per donar a conèixer la Catalunya de l'any 1.000 i el personatge del bisbe Oliba, monjo, abat i fundador.

Foto123142

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència del del president de la Generalitat de Catalunya, Sr.Artur Mas, el conseller de cultura Ferran Mascarell, secretari general de cultura Xavier Solà, alcalde de Vic Josep M. Vila-Abadal i el bisbe mons. Romà Casanova al costat dels responsables del Museu Episcopal, el director mn. Josep M.Riba i la directora artística sra. Carme Comas.

Amb l'acabament de les obres del Campanar s'ha posat en marxa dins les dependències del Museu Episcopal un espai d’interpretació d’Oliba dedicat a la vida i obra de restauració, a l'artífex de la Pau i Treva que va ser alhora abat de Ripoll i de Cuixà i finalment bisbe de Vic, constructor de la catedral romànica i de l'actual campanar finalitzat l'any 1064, pocs anys després de la mort del seu promotor. L’espai interactiu que es pot gaudir al mateix vestíbul del MEV, amb la visió del cloquer d'Oliba com a teló de fons, forma part d’una ruta transfronterera que va de Montserrat a Sant Miquel de Cuixà passant per Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, que ha impulsat la Direcció General de Turisme dins un programa de cooperació europeu per posar en valor turístic el patrimoni cultural.

Foto123143

L'actual maquinària del rellotge públic de la Catedral

Després de l'acte protocolari de presentació del nou espai, les autoritats es dirigiren al peu de la torre del cloquer d'Oliba per a inaugurar oficialment les obres de restauració que s’hi han realitzat al llarg de nou mesos, dins el programa Romànic Obert impulsat per la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “La Caixa”. Durant l'ascensió a la torre, el president de la Generalitat i els seus acompanyants atengueren les explicacions de l'arquitecte de l'obra sr. Rafael Vila, que els posà al corrent de l'obra de restauració duta a terme. Una rehabilitació que ha consisitit en la compactació dels carreuons dels murs, canvi de columnetes i capitells romànics afectats per desgast i erosió i impermeabilització i reforma del teulat amb el penell i parallamps de protecció.

Foto123144

En el transcurs de l'ascensió al cloquer, els visitants van poder seguir igualment les explicacions del director del MEV sobre l'antic rellotge històric de la Catedral de Vic, que es troba en una sala exprofés a la meïtat del recorregut de la pujada a la torre, de la mateixa manera que van poder gaudir de la visió arrenglerada del conjunt de vuit campanes litúrgiques i civils situades al penúltim pis del cloquer de Vic.

Foto123145

A la mateixa sala de campaneria, el seguici va ser obsequiat amb una audició de tocs de campana que van anar a càrrec dels Amics del Campanar d'Esparreguera i del mestre campaner Pere Giner, desplaçat a Vic per a aquest event.

Foto123146 Foto123147

A partir d'ara la visita al campanar tornarà a ser factible, gràcies a les obres de rehabilitació i millora en la seguretat, que han tingut un cost de 435.000 €. Una visita que està pensada -així ho expliquen els responsables del MEV- com a complement a l'entrada a l'espai Oliba del mateix Museu i que es podrà fer de la ma de les mateixes guies d'aquest equipament cultural que acompanyaran a tots aquells que vulguin gaudir d'un tast de romànic en alçada, per endinsar-se en la història de l'antic cloquer de Vic, vella torre de defensa i far de senyals on podran conèixer de viva veu algunes de les seves funcions: la història i tradició dels seus rellotges, els noms dels seus campaners, vigies i guaites que al llarg dels segles van exercir un servei de protecció, avís i guia per a tota la comunitat, vila i parròquia de Vic.

Foto123148 Foto123149

La cirereta del pastís de la visita és al cimal del terrat dessota mateix de la campana de les hores estrenada l'any 1803 ran de la inauguració de la nova catedral neoclàssica: Una campana de grans dimensions fabricada a peu de cloquer per un dels darrers "mestres de seny" de Vic; el fonedor Damià Ventulà. Des d'aquest mirador els visitants podran gaudir de la visió panoràmica de la ciutat i la seva Plana des d'una vertical a quaranta metres pel damunt les llambordes del carrer del Cloquer. Un al.licient més per a gaudir d'aquest "pack" de cultura,història i tradició.

GRUP DE DEFENSA DEL PATRIMONI (VIC-OSONA)
Grup GDP (Vic-Osona) (04-04-2012)
  • Catedral de Sant Pere - VIC: Campanas, campaneros y toques
  • VIC: Campanas, campaneros y toques
  • GINÉ ALSINET, PERE (LES BORGES BLANQUES) : Toques y otras actividades
  • VENTULÀ, DAMIÀ (VIC) : Inventario de campanas
  • Restauración de campanarios: Bibliografía

     

  • Volver a la página anterior
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Grup GDP (Vic-Osona) (2012)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualización: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 112 Visitants: 112 Usuaris: 0