NOTA DE PREMSA - La Generalitat, l’Obra Social ”la Caixa” i el Bisbat de Vic restauren el campanar romànic de la Catedral de Sant Pere

La Generalitat, l’Obra Social ”la Caixa” i el Bisbat de Vic restauren el campanar romànic de la Catedral de Sant Pere

Foto123170               Foto123171

El president de la Generalitat, Artur Mas; el bisbe de Vic, Romà Casanova; i el director executiu de "la Caixa" i director general adjunt de l'Obra Social "la Caixa", Jaume Giró, han inaugurat avui la restauració del campanar de la Catedral de Vic

La restauració ha estat possible gràcies a l'acord entre l’Obra Social ”la Caixa”, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Bisbat de Vic i s'emmarca en el Programa Romànic Obert, que té com a objectiu donar un impuls a la restauració, millora i prevenció d’aquest important llegat patrimonial

La inversió de 435.000 euros per part de l’Obra Social ”la Caixa” ha permès dur a terme la rehabilitació integral de la torre romànica. Els treballs han durat nou mesos i inclouen, entre d'altres, la reparació de la teulada, la substitució de les columnes malmeses, així com la renovació de les finestres vidriades, tasques d'impermeabilització i la neteja de la façana

El president de la Generalitat, Artur Mas; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el bisbe de Vic, Romà Casanova; el director executiu de "la Caixa" i director general adjunt de l'Obra Social "la Caixa", Jaume Giró; l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal; i el director del Museu Episcopal de Vic i delegat del patrimoni Cultural de Bisbat, Josep Maria Riba; han presidit avui la inauguració de la restauració del Campanar de la Catedral de Sant Pere de Vic.

La rehabilitació de la torre romànica ha estat possible gràcies a l'acord entre la Generalitat de Catalunya, l'Obra Social "la Caixa" i el Bisbat de Vic. Aquesta actuació està inclosa dins el programa Romànic Obert que impulsen conjuntament "la Caixa" i el Departament de Cultura amb l'objectiu de donar un impuls renovat a la posada en valor, revisió, millora i prevenció d’aquest important llegat patrimonial.

Un nou mirador per a Vic

Després de la restauració del Campanar de la Catedral de Vic, aquesta joia del romànic català tornarà a ser visitable i està previst que a partir d'ara s'organitzin visites guiades al campanar restaurat. D'aquesta manera, la ciutat guanya un nou i emblemàtic mirador.

Els treballs de restauració del Campanar van començar el maig de l'any passat i van finalitzar aquest mes de febrer. Han estat, doncs, nou mesos en els quals s'han pogut dur a terme les tasques necessàries per posar en valor aquest monument i fer-li recuperar tot l'esplendor.

La restauració ha permès actuar en l'estructura de la torre, reparant o substituint aquells pilarets cilíndrics malmesos. Pel que fa a la teulada, s'ha procedit al seu desmuntatge i s'ha fet una impermeabilització. Després, s'ha fet una nova col·locació de la teulada substituint les teules malmeses. També s'ha també en els elements de fusta de la teulada per garantir la seva conservació.

A més, s'ha dut a terme la renovació de les finestres vidriades i la col·locació de reixats de xapa anticoloms i accions diverses de neteja i sanejat dels paraments exteriors de pedra així com de les parets interiors. Per últim, s'ha fet una nova instal·lació elèctrica i d'emergència a l'interior del campanar.

El campanar de la Catedral de Sant Pere és un dels monuments més destacats del romànic català i conviu en l'actual edificació amb el claustre i el retaule d'època gòtica, i amb la capella i la reixa de Sant Bernat, d'estil barroc. El campanar, de planta quadrangular fa 46 metres d'alçada i 8 d'amplada amb set pisos.

Aquesta restauració forma part del programa Romànic Obert. Aquesta línia d’actuació iniciada per la Generalitat i l’Obra Social ”la Caixa” per a la conservació del patrimoni arquitectònic català, disposa d’una inversió global de 18.275.000 euros per dur a terme dues accions paral·leles: una dirigida a la restauració i millora de monuments i elements romànics, i l’altra, a la difusió d’aquests béns patrimonials.

Aquesta inversió per part de ”la Caixa” ha permès dur a terme diferents actuacions en un total de 78 monuments i elements del patrimoni romànic català. Les actuacions que s’hi fan inclouen, a més de treballs de restauració i conservació, intervencions arqueològiques, de sanejament, senyalització i adaptació a persones amb dificultats de mobilitat.

La comarca d'Osona té quatre monuments en què s’intervé, amb una inversió total de 835.000 euros aportats per l'Obra Social "la Caixa". El projecte de restauració del Campanar de la Catedral de Vic que avui es presenta ha tingut un cost de 435.000 euros.

Els altres monuments de la comarca d'Osona inclosos en el programa Romànic Obert són l'Esglèsia del Castell de Tona –amb una inversió de 100.000 euros-; l'Església de Santa Eugènia de Berga –150.000 euros- i el Monestir de Sant Pere de Casserres a Les Masies de Roda –150.000 euros-. L'altre projecte de les Comarques Centrals està a La Quar, al Berguedà, on s'inverteixen 250.000 euros.

Més informació:

Departament de Comunicació de l’Obra Social ”la Caixa”

Jesús N. Arroyo - 934 046 131 / 629 79 12 96 / jnarroyo@fundaciolacaixa.es

Josué García - 934 046 151 / 638 146 330 / jgarcial@fundaciolacaixa.es

NOTA DE PREMSA
La Caixa - Obra Social (31-03-2012)
 • Catedral de Sant Pere - VIC: Campanas, campaneros y toques
 • VIC: Campanas, campaneros y toques
 • Restauración de campanarios: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © La Caixa - Obra Social (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualización: 13-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 99 Visitants: 99 Usuaris: 0