BRAVO, Rosa M. - L'església de Sant Cosme, al Prat, tindrà campanar i un rellotge que tocarà les hores

L'església de Sant Cosme, al Prat, tindrà campanar i un rellotge que tocarà les hores

S'ha començat a muntar una estructura de l'escultor Josep Plandiura que estarà coronada per dues campanes

Només repicaran de dia

L'església de Sant Cosme i Sant Damià, al Prat, tornarà a tenir campanar i un rellotge que tocarà les hores i els quarts. Ja s'ha començat a instal·lar l'estructura que el mossèn de la parròquia, Lluís Portabella, ha encarregat a l'escultor Josep Plandiura. Aquesta estructura metàl·lica, formada per tres peces que es recargolen i s'uneixen a la cúspide, farà uns 18 metres d'altura i estarà coronada per dues campanes de bronze, una de les quals es conserva des de final dels anys setanta. “En aquella època Sant Cosme era un barri més conflictiu. L'església tenia un campanar molt senzill que els nanos feien servir per entrar al pati. El campanar es va desmuntar i vam conservar la campana”, explica Portabella. “Ara que el barri està molt tranquil, com que la gent ens deia que no teníem campanar, hem decidit construir-ne un altre”, explica el capellà.

Un rellotge estarà connectat al campanar, i sonaran les hores i els quarts, en principi de les nou del matí a les nou de la nit, tot i que l'horari s'ha d'acabar de decidir. En tot cas, no sonarà a la nit per evitar molestar el veïnat. Les campanes sonaran per avisar de les misses i altres actes religiosos. Portabella no vol fer públic encara el cost del campanar, que entrarà en funcionament el 5 de maig amb un acte popular i cultural que inclourà la benedicció del bisbe de Sant Feliu. Sí que explica que ha estat sufragat amb donacions dels feligresos i d'altres particulars, que hi han aportat diners per iniciativa pròpia. “No tenim cap subvenció”, afirma Portabella.

Sorpresa entre els veïns

Al barri de Sant Cosme estan sorpresos per la construcció del campanar. “Quina bestiesa! S'han de gastar diners en això, amb la crisi que tenim?”, s'exclamen dos veïns que fa més de 35 anys que viuen al barri i que no recorden l'antic campanar. La Isabel, que viu als pisos de davant de l'església, a l'altra banda del carrer, tem que les campanes sonin dia i nit i no deixin dormir els veïns. La majoria dels veïns no coneixen les intencions del capellà pel que fa a l'horari de funcionament de les campanes i el rellotge. Un altre veí, el Manolo, afirma taxatiu que el seu és “un barri d'ateus”. “Molt poca gent va a missa, només quatre beates", diu.

BRAVO, Rosa M.
el punt avui+ (18-04-2012)
 • EL PRAT DE LLOBREGAT: Campanas, campaneros y toques
 • Campanarios: Bibliografía

   

 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © el punt avui+ (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2020
  Convertir a PDF