Rehabilitació del campanar de l'església de la Pietat de Vic

Companyia: Comas-Pont Arquitectes slp

Classe de projecte: Patrimoni cultural

Ubicació: Carrer Sant Sadurní, 1 - 08500 VIC

Data actuació: 2009

Propietari: Bisbat de Vic / Ajuntament de Vic

Arquitecte: Comas-Pont Arquitectes slp

Fotos: Jordi Comas Mora / Pere Tordera

Rehabilitació del Campanar de l'Església de la Pietat de Vic - Autor: COMAS-PORT Arquitectes Rehabilitació del Campanar de l'Església de la Pietat de Vic - Autor: COMAS-PORT Arquitectes
Rehabilitació del Campanar de l'Església de la Pietat de Vic - Autor: COMAS-PORT Arquitectes Rehabilitació del Campanar de l'Església de la Pietat de Vic - Autor: COMAS-PORT Arquitectes
Rehabilitació del Campanar de l'Església de la Pietat de Vic - Autor: COMAS-PORT Arquitectes Rehabilitació del Campanar de l'Església de la Pietat de Vic - Autor: COMAS-PORT Arquitectes

Rehabilitació del Campanar de l'Església de la Pietat de Vic - Autor: COMAS-PORT Arquitectes

L'església de la Pietat és l'obra emblemàtica de l'arquitectura del barroc a la ciutat de Vic. El seu campanar és un dels elements que en marquen l'skyline. Un veritable referent, perquè, vist fins i tot des de quilòmetres de distància, assenyala amb precisió l'emplaçament del temple romà al punt més alt del petit turó on es fundà la ciutat al segle I a.C.

Es volia recuperar la imatge original del campanar de la Pietat amb la coberta inclinada de teules ceràmiques propia del barroc (1695) escapçada durant la segona guerra carlina (1846-1849). Successives intervencions vàren tapiar els arcs amb l’aparició de nous forjats per accedir a la coberta plana. La pedra de Folgueroles de l’estructura estava molt malmesa però a la vegada aconseguia, junt amb la façana de l’esglèsia, una pàtina molt integrada en l’estètica del casc antic de Vic

Memòria històrica

Situació. En el casc antic de Vic, a la plaça de la Pietat, trobem l’església de la Pietat. L’església d’estil Barroc, fou construïda l’any 1614 per Josep Morató i Pujols. Va ser construïda sobre l’antiga església de Sant Sadurní, de la que es conserva la façana romànica. Les escultures van ser fetes entre els anys 1680-1685 per Joan Francesc Morató. La capella està coberta per una cúpula dedicada als sants Màrtirs, amb pintures fetes per Marià Colomer.

Descripció del campanar.El 1687 s’inicien les obres per la construcció del campanar i l’any 1695 acaben l’obra amb la construcció de l’agulla. El 1775 s’hi col.loca el rellotge.

Campanar de planta quadrada que flanqueja el presbiteri per la part de ponent i s’eleva per damunt del conjunt del temple formant torre octogonal.

A la part superior s’hi obren 8 finestres d’arc de mig punt tot ell coronat per una barana, en la qual s’inscriu l’esfera d’un rellotge.

Quan es crea la parròquia de la Pietat (1877) es veu que la façana està molt malmesa i s’encarrega a J.Artigas que ho rehabiliti (1883).

La intervenció estructural ha consistit en el buidat interior de la planta octogonal del campanar des de la part superior fins al nivell d’arrancada de les arcades, destapiant aquelles que s’havien massissat en el seu dia.

La falta de resistència de la pedra de Folgueroles, extremadament sorrenca, ens fa plantejar una pell interior de formigó armat (encofrat amb llates de fusta sorrejada) que abraça tots els elements de pedra: pilastres, arcades i cornisa, per donar-los estabilitat i serveix de suport a la nova coberta inclinada. Amb aquest nou element portant, la pedra exterior es comporta com un simple revestiment de manera que la seva successiva degradació no afectaria l’estabilitat estructural del conjunt.

L’accés : l’escala. Un forat existent realitzat en la volta que suporta el nivell dels arcs ens permet substituir l’escala de cargol que ocupa l’interior d’una de les façanes del campanar per una escala de cargol lleugera centrada en l’espai. Això ens permet recuperar un espai interior infravalorat de certa monumentalitat i la obertura de tots els arcs aparedats proporcionant unes visuals de 365º de la ciutat de Vic.

La coberta: L’element clau de la intervenció ha estat la reconstrucció de la teulada inclinada original. La decisió de quines havien de ser la seves proporcions s'ha fet a partir de l'estudi de gravats i pintures de la ciutat de Vic dels segles XVIII i XIX (en què la teulada encara apareixia en el seu estat original) i d'altres campanars barrocs amb cobertes semblants. La nova estructura és de fusta laminada a l'interior, recoberta amb teules de ceràmica, fetes a imitació de les originals pel ceramista Antoni Cumella. A la mateixa església encara es conserven bona part de les teules originals vidriades de colors, que, a causa del seu mal estat de conservació, no s'han pogut reutilitzar. Dels tres colors originals se n’han extret sis tons per tal d’aconseguir un aspecte més atemporal de l’acabat final.

COMAS-PORT Arquitectes

buildtonet (03-09-2012)

  • Església de la Pietat - VIC: Campanes, campaners i tocs
  • VIC: Campanes, campaners i tocs
  • Restauració de campanars: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © buildtonet (2012)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 62 Visitants: 62 Usuaris: 0