Les campanes de Sant Mori ja no repiquen de nit

L'Ajuntament va prendre la decisió el juliol per no haver de pagar una multa de fins a 1.500 euros la setmana que li imposava el jutge

Hi ha una sentència que ordenava que s'aturés el repic

LA XIFRA: 10 anys fa que dura la polèmica a Sant Mori entorn del repic de les campanes de l'església del poble durant la nit.

LA DATA: 19.10.11 és el dia que la sentència del TSJC preveia com a data d'execució de la sentència que obliga a fer callar els tocs.

LA FRASE: Tenim una ordre del jutjat. O tanquem o em posen una multa de 150 a 1.500 euros la setmana

Modesta Cucurull - Alcaldessa de Sant Mori

El castell de Sant Mori està situat davant l'església, on des de l'estiu que no repiquen les campanes - Autor: SERRAT, Lluís
El castell de Sant Mori està situat davant l'església, on des de l'estiu que no repiquen les campanes - Autor: SERRAT, Lluís

Les campanes de l'església de Sant Mori ja no repiquen de nit. Finalment, després d'anys de litigi, l'Ajuntament ha decidit fer aturar el so del campanar de les dotze de la nit a les vuit del matí, com havia ordenat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el mes de juny de l'any passat.

L'alcaldessa del municipi altempordanès, Modesta Cucurull, ha explicat que va prendre aquesta decisió perquè va rebre una notificació del jutjat que deia que si no executava la sentència s'enfrontava a una multa d'entre 150 i 1.500 euros a la setmana. “Cada setmana que no complís l'ordre em posarien una multa, a mi, i evidentment vaig tancar perquè no tinc cap intenció d'engreixar no sé qui”, va dir l'alcaldessa. Modesta Cucurull hi afegia : “És un ultimàtum del jutjat i hem decidit tancar-les i no toquen a la nit des de juliol. L'últim toc són les dotze i el primer les vuit del matí.”

L'alcaldessa de Sant Mori defensa que la llei de centres de culte “diu molt clar que les campanes estan exemptes de la normativa de sorolls” i s'ha mostrat sorpresa de la decisió del jutge, ja que confiaven que amb aquesta normativa les campanes podrien continuar tocant. Cucurull assegura que si el jutjat acaba donant la raó a l'Ajuntament, les campanes tornaran a tocar a Sant Mori.

Polèmica llarga

La sentència del TSJC, que es va fer pública el mes de juny del 2011, deixava de marge a l'Ajuntament de Sant Mori fins a l'octubre de l'any 2011 perquè fes callar les campanes de nit, però fins al juliol d'aquest any han seguit tocant, fins que ha arribat l'última decisió del jutge, que obliga a complir la sentència. En cas contrari, l'Ajuntament i l'alcaldessa serien multats cada setmana fins que la complissin. La polèmica va començar fa gairebé deu anys, quan el propietari del castell de Sant Mori, Mariano Sanz Klein, va demanar a l'Ajuntament que fes aturar les campanes, perquè molestaven els clients de l'establiment turístic que té al castell. El castell és just davant l'església. El cas va arribar a la via judicial quan l'Ajuntament va desestimar la petició del propietari del castell contra l'ordenança de sorolls que blindava el repic del campanar.

El propietari del castell i denunciant, Mariano Sanz Klein, va declinar ahir fer declaracions a aquest diari.

SERRAT, Lluís

El Punt Avui (20-10-2012)

 • Parròquia de Sant Maurici - SANT MORI: Campanes, campaners i tocs
 • SANT MORI: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Punt Avui (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 13-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 98 Visitants: 98 Usuaris: 0