Les campanes de Mancor deixen de tocar les hores durant la nit

Un nouvingut que té el domicili prop del campanar al·legà que el renou no el deixava descansar. El poble “està una mica indignat”, reconeix el rector

Les campanes de Mancor foren restaurades encara no fa un any - Autor: ARXIU
Les campanes de Mancor foren restaurades encara no fa un any - Autor: ARXIU

Les campanes de Mancor de la Vall només repiquen entre les 8 del matí i la mitjanit. De nit (de les 00 a les 8 hores) no sonen. No toquen ni les hores ni els quarts. La decisió d'aturar-les és del rector, Josep Ramon Ortega, que l'ha presa després que un veí amenaçàs de posar una demanda si no les aturaven.

Aquest diari no ha pogut parlar amb la persona que demanà que no repicassin de nit. Això no obstant, diferents fonts han apuntat que és una persona que no és del poble, però que s'hi traslladà fa 7 o 8 anys. Sembla que té el domicili molt a prop del campanar i que, de nit, el so de les campanes li impedia dormir. Per ventura, aquesta persona s'instal·là a Mancor -una localitat de tan sols un miler d'habitants- cercant-hi tranquil·litat, per fugir del renou de la ciutat. Quan hi arribà, es mesclà amb els nascuts allà, però amb el temps se n'ha decantat, indiquen mancorins amb qui ha parlat dB.

Aquesta persona es va adreçar a l'Ajuntament per reclamar que les campanes s'aturassin de nit. Aleshores, el Consistori ho comunicà al rector. Davant l'amenaça que si no ho feien acudiria als tribunals de Justícia, i després de consultar-ho amb els juristes de l'Església i del Consistori, Ortega va manar aturar-les. "La normativa de renou és molt clara. Els advocats ens advertiren que si anàvem als tribunals, possiblement hauríem perdut el litigi", manifestà el rector. Joan Antoni Ripoll, tinent de batle de Mancor, va confirmar la informació i afegí que al veí se li oferí la possibilitat que deixassin de tocar els quarts, però el nouvingut no ho hauria acceptat.

Els veïns, indignats

Ortega explicà que el poble "està una mica indignat". "S'han sentit tocar les campanes tota la vida, ho entenc", afegí. "L'equip de govern voldria que repicassin. Feim costat al poble", manifestà Ripoll.

Cal recordar que les campanes de Mancor varen ser restaurades encara no fa un any. L'operació (es varen haver d'enviar al País Valencià, va caldre una grua per enfilar-les, etcètera) costà 35.000 euros i es finançà gràcies a les aportacions dels mancorins. Per Sant Joan (24 de juny) s'estrenaren.

Al poble de Sant Mori (Alt Empordà) succeí un cas similar. Els tribunals de Justícia ordenaren que les campanes just tocassin de les 8 del matí a mitjanit.

POL, Antoni

dBalears.cat (14-12-2012)

 • Parròquia de Sant Joan Baptista de Mancor - MANCOR DE LA VALL: Campanes, campaners i tocs
 • MANCOR DE LA VALL: Campanes, campaners i tocs
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L. (MASSANASSA) : Intervencions
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © dBalears.cat (2012)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-10-2021
  Convertir a PDF