Acta de la Junta General Ordinària (02-02-2013)

Acta de la Junta General Ordinaria (02-02-2013)

La huitena Junta General Ordinària de l'Associació de Campaners de la Catedral de València va seguir el següent ordre del dia

Comença la Junta General Ordinària de l’associació a les 17 hores, en segona convocatòria, en la Sala Gran de l'ermita de Santa Llúcia (antiga Sala de Juntes medieval).

Hi assistiren 13 campaners associats: Francesc, Norberto, Joan, Luz, Alejandro, Paco, Manuel, Roberto, Mª José, Rafa, Luis, Eliseo i Marcos. Excusaren la seua assistència Xavier, tresorer de l’associació, Pau, Vicent M. i Salvador Ivorra.

1. Lectura de l’acta anterior

Comença Marcos resumint, com a secretari de l’associació, els temes tractats en la Junta de 2012, i recorda als assistents que totes les actes de reunions anteriors estan íntegrament en la web de l’associació.

La junta de 2012 va tindre com a temes més destacables: l’estat del procés de restauració de la seu de l’associació (ermita de Santa Llúcia); les despeses realitzades per la celebració de la Trobada de Campaners pels 40 anys de tocs manuals al Patriarca, que va resultar un èxit; l’augment de l’import de la quota anual a 20 € per poder cobrir el cost del segur i les noves comissions cobrades pel banc; el treball fet per Joan a l’arxiu dels campaners, digitalitzant documents; i la necessitat d’actualitzar alguns textos de la Consueta Nova.

2. Presentació de comptes de 2012

Es deixa a la vista de tots un extracte de tots els moviments del compte bancari dels Campaners durant l’any 2012 i principis de 2013 i Marcos explica que crida molt l’atenció la gran quantitat de comissions que està cobrant Bankia per manteniment i moviment. A més, s’esmenten els ingressos per concerts de campanes, alguns cobrats, com ara els del cicle de concerts de Nadal organitzats pel Museu Comarcal de l’Horta Sud, i altres pendents de cobrar, com són els organitzats per ajuntaments.

Francesc explica els canvis en la subvenció de l’Ajuntament de València, que fins al moment ens pagava anualment per la nostra activitat, mentre que l’any 2012 ha sigut el primer al qual hem de justificar amb factures treballs que s’hagen fet (restauracions o altres despeses), de forma que resulta una paradoxa el fet d’haver de justificar diners utilitzats abans de rebre’ls. Finalment per a l’any 2012 s’ha justificat amb el pagament d’algunes reparacions dels mecanismes de les campanes de la Catedral i amb la restauració de les dues campanes de l’ermita de Santa Llúcia (uns 2800 €), que finalment quedaren fora del projecte de restauració de l’ermita.

Continuant amb la intenció expressada a la junta de l’any anterior, Francesc afirma estar en converses amb Roberto, un dels campaners coneixedor del sector bancari, per estudiar la conveniència de canviament de banc.

3. Revisió de la quota per a l’any 2013

Francesc diu que en principi amb la pujada de la quota durant l’any anterior en principi s’arriba a pagar l’assegurança, però justs. A tot cas, no cal pujar-la novament de moment, per la qual cosa, continuarà en 20 € per a l’any 2013.

En aquest punt de la junta Marcos i Francesc aprofiten per comunicar als assistents la dificultat que hi ha hagut en 2012 per poder cobrar les quotes als campaners, pel canvi de sistema de cobrament (de Bancaixa a Bankia), per la qual cosa el cobrament s’ha retardat de forma totalment inusual.

4. Estat del procés de restauració de la seu dels Campaners de la Catedral de València

Francesc informa del dia i hora d’inauguració de la restauració de l’ermita: el dia 5 de febrer, Santa Àgata, a les 18.30 h. amb l’assistència de l’Arquebisbe de València i altres autoritats. També explica que l’actual situació de la “sala del gat” o dels Campaners és temporal, ja que s’està utilitzant com a magatzem mentre s’acaben les obres en algunes sales de la confraria, especialment l'arxiu històric.

5. Refundació del Gremi i Declaració BIC dels tocs manuals de campanes

Pel que fa a la fundació de la federació de campaners de la Comunitat Valenciana, Francesc destaca que en una de les reunions a finals de 2012 que va tindre lloc a l’ermita de Santa Llúcia es va decidir mantenir l’antic nom de Gremi de Campaners Valencians i l’anterior logotip. Marcos informa què el president de la federació és Rafel (president dels campaners d’Ontinyent), el secretari Toni (Albaida) i el tresorer Francesc (Catedral), mentre que hi ha un vocal per cadascuna de la resta de colles. No es donen més detalls de la refundació del Gremi ja que és un tema aparegut en premsa i parlat en dies de tocs al campanar.

Pel que fa a l’altra important notícia de 2012, com és la declaració com a BIC immaterial dels tocs manuals de campanes d’Albaida i de les catedrals de Segorbe, Castelló i València, Francesc diu que es pot llegir el text complet al BOE i al DOCV (els dos textos en pdf estan disponibles a la web de campaners) i explica que l’expedient està incoat i a l’espera d’al•legacions abans de la declaració, que no hauria de tardar molts mesos. Es llig la carta que el Capítol Catedral de València ha enviat a Conselleria expressant que estan d’acord amb la declaració.

Luis pregunta si la declaració porta algun tipus de benefici o subvenció per a l’associació. Francesc respon que econòmicament no, però que es tracta d’un reconeixement i una protecció que permetrà que les campanes i els seus tocs siguen mirats amb altres ulls. Marcos també pregunta si la declaració faria més justificable que el Micalet tornara a tocar les hores per la nit, i Francesc diu que no està especificat al text però que pot ser un argument més en cas de tornar a intentar-ho.

Francesc explica que també vol demanar la declaració dels tocs de campanes com a “Model de bones pràctiques immaterials” de la UNESCO, ja que la nostra activitat s’ajusta molt a eixa figura de protecció.

6. Proposta d’aprovació de modificació-actualització de la Consueta Nova

Marcos trau novament el tema parlat a la junta de l’any anterior però no aprovat en aquella ocasió per no haver-se inclòs com a punt a l’orde del dia. Es tracta de la necessitat d’actualitzar l’actual document de la Consueta Nova, que està redactada el 1993, per la qual cosa conté una relació de tocs que s’ha d’actualitzar, per haver canviat o desaparegut les circumstàncies què els motivaven (com per exemple la Nona dels dies de l'Ascensió, l'Assumpció i Crist Rei). En eixe aspecte, Marcos mostra una versió de la Consueta amb el calendari i explicació dels tocs revisats i actualitzats, a banda d’haver afegit alguns paràgrafs a seccions on calia incloure nova informació dels darrers vint anys.

Es fa un resum en veu alta dels canvis realitzats en el text i se sotmet a votació l’actualització de la Consueta Nova, sense cap vot en contra. Francesc recorda que el text aprovat s’haurà de presentar al Capítol Catedral per a la seua aprovació.

7. Activitats realitzades en 2012 (tocs, concerts, publicacions, restauracions)

Pel que fa a les activitats realitzades durant 2011, Marcos esmenta els concerts realitzats: San Antonio de Requena, Xàbia, Catarroja, Massanassa, Beniparrell i Benicarló, curiosament els tres últims realitzats al mes de desembre. Norberto fa també un breu resum de la trobada anual dels campaners amb l’Arquebisbe, a la qual hi assistiren ell i Francesc.

8. Propostes d’activitats per a 2013

Francesc expressa el seu desig d’organitzar un curset d’iniciació als tocs de campanes. Podria ser intern (per a campaners ja associats) o extern (amb possibilitat d’apuntar a persones que no siguen campaners) i respon a una necessitat, especialment perquè no és positiu dependre d’uns pocs campaners que dominen totes les tècniques mentre que molts altres necessiten sempre ajuda. Fins i tot podria considerar-se la necessitat d'haver superat el curset abans de tocar a soles, com per exemple el repic o el cor.

En eixe sentit, es diu que caldria practicar 3 o 4 diumenges (avisant a la Catedral i a la premsa què es tocaran les campanes encara que no siga una festa en concret), especialment el tema de parar les campanes i canviar-les de sentit, a més de millorar la tècnica del repic, que també recau en només uns pocs campaners. Es proposen diverses dates i modalitats, entre elles la possibilitat de fer-ho durant tres o quatre dissabtes del mes d'abril, ja en temps de Pasqua, perquè enguany ve molt baixa (31 de març). Després de debatre-ho, la majoria està d’acord esperant un programa i dates definitives.

D’altra banda, Marcos mostra un cartell que inclou un codi QR per oferir informació cultural al telèfon mòbil, dirigint a una pàgina que inclou informació, fotografies i vídeos de la sala de campanes. La idea seria instal•lar-lo a la reixa d’entrada per ser utilitzat pels visitants que troben tancada la sala de campanes, i en un futur, instal•lar-ne més cartells a les portes de les altres sales. El cartell ha sigut obsequiat per l’empresa iBeaken, que va conèixer la nostra activitat visitant la sala un dia de tocs. Francesc considera bona la idea, però que cal demanar permís al Capítol Catedral.

9. Renovació de càrrecs

Es pregunta als assistents si proposen algun canvi en la formació de la junta de l’associació. Francesc, manifestant la intenció de Xavier de deixar el càrrec de tresorer a una altre membre, proposa a Roberto Sánchez, per ser coneixedor dels temes bancaris per motius professionals. Sense cap vot en contra i amb l’acceptació de Roberto, s’aprova el canvi en la junta, que queda de la següent forma:

10. Precs i preguntes

En aquest punt Paco aprofita per recordar que caldria repretar el Jaume i revisar alguna més de les campanes. Eliseo anuncia que el dia 22 de febrer farà una conferència a Paiporta presentant un article sobre les campanes del poble a una revista local.

Sense més temes a parlar, a les 18.30 h. es tanca la junta.

Marcos BUIGUES METOLA, Secretari dels
CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (04-02-2013)

 • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2013)
  campaners@hotmail.com
  : 24-10-2021
  Convertir a PDF