Comencen els treballs de restauració a la Seu Vella un cop col·locada l'estructura de bastides que envolta el campanar

És la primera vegada que es porten a terme uns treballs d'aquest tipus

El campanar de la Seu Vella de Lleida està cobert per una estructura de bastides - Autor: ACN / CORTÉS, Laura
El campanar de la Seu Vella de Lleida està cobert per una estructura de bastides - Autor: ACN / CORTÉS, Laura

Els operaris han començat aquesta setmana els treballs de restauració de la Seu Vella de Lleida, que se centraran en els paraments i cobertes, un cop s'ha acabat de col·locar l'estructura de bastides que envolta el campanar. Les primeres actuacions s'estan duent a terme a la capella del claustre i a la zona alta on es treballa en instal·lacions elèctriques i mecanismes per les campanes. Tot i que a finals dels anys 70 ja es va dur a terme una actuació en la part de les crestes i als 80 a les escales, aquesta és la primera vegada que es fa una restauració integral del campanar, erigit entre la segona meitat del segle XIV i el primer terç del segle XV. Està previst que les obres durin 10 mesos.

Els treballs de restauració han començat aquesta setmana, un cop acabada la primera etapa de muntatge de les bastides. Ara s'està actuant a la capella del claustre que està tocant al campanar i a la part més alta. Concretament s'està treballant en les instal·lacions elèctriques i els mecanismes de les campanes, tal com ha explicat el director del Turó de la Seu Vella, Pep Tort, a l'ACN. Es preveu que els treballs estiguin acabats cap a l'octubre.

Els treballs de restauració al campanar de la Seu Vella de Lleida han començat aquesta setmana - Autor: ACN / CORTÉS, Laura
Els treballs de restauració al campanar de la Seu Vella de Lleida han començat aquesta setmana - Autor: ACN / CORTÉS, Laura

En aquesta primera fase, el Ministeri de Cultura ha invertit 722.923,72 euros. Pel que fa a la segona fase, Tort, ha assegurat que s'està treballant des de la Generalitat, l'Estat i l'Ajuntament perquè finalment s'aprovi. La segona fase costaria aproximadament mig milió d'euros però si s'aprova dur-la a terme ara, aprofitant el desplegament actual, els costos es reduirien considerablement, ha explicat Tort.

Els treballs van començar al desembre amb tasques prèvies de trasllat de material i la instal·lació de l'estructura metàl·lica al voltant de la torre del campanar que ha permès des d'aquesta setmana als operaris procedir a la restauració. El pressupost d'execució és un 38,3% inferior al que s'havia planificat inicialment. La Generalitat s'ha fet càrrec de les tasques del projecte, direcció i seguretat d'obra amb una aportació de gairebé 100.000 euros i en els darrers anys el Consorci ha invertit prop de sis milions d'euros en el conjunt monumental.

El campanar de la Seu Vella té una alçada de 60 metres i una escala cargolada amb 238 graons. Es troba situat a l'angle sud-oest del claustre i va ser erigit entre la segona meitat del segle XIV i el primer terç del segle XV. És de planta octogonal. La seva estructura exterior consta de dos cossos, un de molt alt i ample amb finestres que van guanyant protagonisme de forma progressiva i un de més petit i estret coronat per gablets. Pel que fa a la seva estructura interior, destaca la caixa d'escales i diferents plantes amb usos diversos. La planta baixa va ser convertida en capella privada per la família Safont, mentre que les altres van ser destinades per a la maquinària del rellotge i la ubicació de les campanes.

Segons documents antics, van ser 11 les campanes encarregades d'anunciar els dies de festa i els de del, per bé que avui només se'n conserven 2, la Silvestra, de 1418, i la Mònica, de 1486, any en què també es mecanitzen els sons horaris. Un conjunt de 5 campanes més, foses a mitjan segle XX, sonen plegades en festivitats assenyalades del calendari lleidatà. Els seus noms són Bàrbara, Crist, Marieta, Meuca i Puríssima.

ACN

La Vanguardia (30-01-2013)

  • Catedral de Santa Maria, Seu Vella - LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
  • LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
  • Restauració de campanars: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © La Vanguardia (2013)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 79 Visitants: 78 Usuaris: 1 - servidor