L’encesa del campanar del Vendrell es canvia al dia 28 per facilitar el desallotjament de la plaça Vella

La tradicional encesa del campanar, que cada 26 de juliol tancava la cercavila de foc i la carretillada dels Diables la nit de Santa Anna, s’ha decidit traspassar al dia 28. Amb aquest canvi de data es pretén facilitar el desallotjament de la plaça Vella, tal i com exigeix la directiva europea del foc, i evitar la situació viscuda l’any passat, en què prop de 200 persones es van negar a abandonar-la.

Tal i com explica Marc Rodero, membre de la Comissió de Festes, “no és el mateix buidar una plaça plena després de la carretillada que fer-ho després d’un ball dels malcasats i la traca (últims actes que el dia 28 estan programats abans de l’encesa) “amb un altre tipus de públic”.

Després de la traca, es procedirà a fer el tancament perimetral de seguretat, que només inclourà la zona de la plaça Vella. Segons la regidora de Festes, Eva Moreno, “ja estem sent molt flexibles amb les distàncies de seguretat, ja que amb la directiva del foc a la mà hauríem d’ampliar el perímetre a altres carrers del centre de la vila”.

En aquest sentit Moreno ha avançat que des de l’Ajuntament s’ha presentat tota la documentació perquè la Festa Major del Vendrell sigui catalogada com a Patrimoni Cultural de Catalunya, una petició que si finalment és acceptada permetrà protegir elements emblemàtics de la festa, com l’encesa del campanar, però també ser més flexibles en l’aplicació de la normativa (tancant només la plaça Vella com ja s’està fent) i disposar de l’ajuda dels cossos de la Generalitat per augmentar la seguretat.

L’alcalde Martí Carnicer confia que la qüestió de l’encesa “acabi convertint-se en un tema anecdòtic” i destaca que “lo important és que puguem preservar l’acte posant totes les mesures que tenim a l’abast perquè es compleixi la normativa”. En cas contrari, adverteix, “podríem perdre aquest element tant identitari de la nostra festa”.

El canvi de data de l’encesa s'ha anunciat aquest dimarts durant la presentació de la programació de la Festa Major, que se celebrarà del 25 al 28 de juliol. La festa, però, viurà el seu moment més àlgid el dia 26, coincidint amb Santa Anna, patrona de la vila. De bon matí, desfilaran pels carrers de la vila tots els grups de cultura popular, que enguany comptarà amb un nou element: l’Àliga del Vendrell, la primera bèstia sense foc del seguici. Un cop arribats a la plaça Vella, faran la ballada d’honor a Santa Anna i seguidament es procedirà a la lectura dels versos dels diables i l’actuació dels Nens del Vendrell, que protagonitzaran la diada castellera.

Ja al vespre, serà el torn de la cercavila de foc, considerada una de les millors dels països catalans per l’abundant bestiari de foc que hi ha a la localitat, que finalitzarà també a la plaça Vella amb la carretillada dels Diables.

Malgrat disposar d’un pressupost auster, de prop de 80.000 euros, des de la Comissió de Festes s’ha aconseguit portar grups i dj’s d’alt nivell professional. Entre els més destacats hi ha el grup de rock català Gossos i els tarragonins Bongo Botrako que actuaran els dies 26 i 27, respectivament, a l’aparcament del Pèlag.

L’alcalde Martí Carnicer ha animat a tots els vendrellencs a “aprofitar la Festa Major per entrar en el cor del poble” i, ha convidat als ciutadans de poblacions i comarques veïnes “gaudir de la festa”, aprofitant que enguany cau en cap de setmana.

LA FURA

LA FURA.cat (17-07-2013)

  • Església parroquial de Sant Salvador del Vendrell - EL VENDRELL: Campanes, campaners i tocs
  • EL VENDRELL: Campanes, campaners i tocs
  • Campanars: usos visuals i simbòlics: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © LA FURA.cat (2013)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 103 Visitants: 103 Usuaris: 0