5 curiositats del campanar de Sant Fèlix

Aquest diumenge, el Museu d’Història de Sabadell ha organitzat dues visites guiades per conèixer la història del campanar de l’església de Sant Fèlix, una de les més conegudes de la ciutat. La història sempre deixa algunes curiositats que han conegut els visitants però ressumim en aquesta informació.


El campanar es va construir al costat de l’absis de l’altar major de l’església de Sant Fèlix, amb l’entrada principal des de la plaça de Sant Roc, damunt d’una part de terreny de l´antic cementiri i sobre les restes d’una petita església romànica del segle XV que es va enderrocar per construir la nova església d’estil gòtic. Durant la visita, entre moltes coses interessants sobre el campanar i la història de Sabadell, els visitants han descobert cinc curiositats d’aquest peculiar campanar:

1. Les obres del campanar de Sant Fèlix van començar l’any 1724, donant-les per acabades l’any 1738. El campanar va ser una obra del poble on tothom hi va col·laborar treballant, fent donacions, carretejant pedres o alimentant als treballadors.

2. La torre-campanar és de planta octogonal. Des de la base dels fonaments fins el pis de les campanes, els murs es van construir amb carreus i pedra del rodal, però a partir d’aquest pis i fins a la barana del terrat, els paraments són fets amb peces d´obra cuita, motllurades expressament per a aquesta construcció.

3. Una planta per sota del rellotge, trobem el comunidor, un espai amb obertures als quatre vents des d’on el rector hi feia invocacions populars per invocar la pluja, que s’aturés una tempesta o temes varis que preocupessin als vilatans.

4. El rellotge actual és de l’any 1903 i de procedència francesa. El va instal·lar el rellotger sabadellenc Ramón Utesà, que era el responsable dels rellotges públics de la ciutat. Està en perfecte estat i des de que s’han automatitzat les campanes, no les acciona. Actualment les campanes funcionen amb un mecanisme que es troba a la part superior del campanar.

5. Les reixes de l’exterior són d’estil modernista, obra d’un jove Jeroni Martorell, l’arquitecte que realitzà l’edifici de la Caixa de Sabadell i l’Escola Oficial d’Arts i Oficis (ara Espai Cultura Sabadell), entre altres.

El campanar de Sant Fèlix es reobrirà novament al públic amb les clàssiques visites guiades durant els dies de Festa Major.

B., David

isabadell (22-07-2013)

  • Parròquia de Sant Fèlix o Sant Feliu - SABADELL: Campanes, campaners i tocs
  • SABADELL: Campanes, campaners i tocs
  • Visites als campanars: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © isabadell (2013)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 96 Visitants: 96 Usuaris: 0