Campaners, joves i escoltes

Escoltes i campaners de Reus. Aquestes són les tasques que desenvolupa l'Agrupament Escolta Misericòrdia. Com a escoltes, celebren enguany el vintè aniversari. Com a campaners, en fa tretze que anuncien l'arribada de les festes majors i les sortides dels Gegants i la Mulassa. "Sempre sorprèn que uns escoltes siguin campaners", comenta Joan Velasco, un dels monitors de l'agrupament, i afegeix "la sorpresa és positiva perquè altres campaners veuen bé que hi hagi gent jove, voluntària i implicada amb la ciutat".

"Ens sentim privilegiats de veure la Festa Major des de dalt del Campanar; és una estampa molt maca", afirma amb orgull Adrià Morte. El sentiment d'orgull és compartit entre aquests joves escoltes que a banda d'introduir els infants reusencs en el món de l'escoltisme, són de des del 2000 els campaners de la ciutat, quan l'IMAC va proposar-los recuperar el toc de campanes manual per les festes majors i les sortides dels Gegants i la Mulassa per Corpus. "Com a agrupament, ens va fer gràcia la proposta", afirma Amanda Navarrete.

La menció de l'agrupament al programa de Festa Major ha estat clau perquè es comenci a reconèixer la seva feina. En aquest sentit, Adrià Morte, monitor de l'agrupament, explica que "al principi, no se'ns tenia en compte, perquè tothom es pensava, i molts encara ho segueixen fent, que el toc de campanes és automàtic".

Amb certa ressignació, Joan Velasco comenta ara que una minoria comença a preguntar per la seva tasca com a campaners, però "en general els és bastant indiferent, i això que som nosaltres qui organitzem les visites del campanar quan s'obre al públic per Festa Major". De fet, tots els monitors expliquen que la seva participació al Dia de la Memòria, fent sonar les campanes reusenques juntament amb més de dos centenars de campanars catalans, ha fet que molts curiosos s'atensessin a interessar-se per ells.

"Es comença a participar entre els catorze i setze anys, quan puges dalt del campanar el dia de Corpus i t'expliquen com funciona, però només som campaners els monitors", explica Ícar Guiu. Són dos els tocs que fan, el Toc de Festa, en el qual repiquen les campanes del pis superior durant deu minuts, i el Toc General, on es fan sonar les campanes ambdues plantes.

Al 2012, van ventar la campana, és a dir, girar-la cap avall, per primera vegada des de la recuperació dels tocs manuals. "Impressiona molt i fa por perquè creus que caurà, però queda molt lluït", explica Raquel Masdeu. Ara per ara, només una de les campanes pot ventar-se, però a l'agrupament li agradaria poder-les ventar totes.

Vint anys de fulars verds i blancs

La Palma de Reus va omplir-se d'escoltes el dissabte, 1 de juny. Una gimcana, un concert i un sopar a la fresca van servir per celebrar el vintè aniversari de l'Agrupament. Els actes però ja havien començat abans. Els membres actuals i anteriors han recollit algunes de les anècdotes i dels moments més emotius de l'Agrupament en un llibre de records. A més, a nivell simbòlic s'ha confeccionat un fular d'escolta gegant, com a símbol identificador de l'agrupament.

FERRAN, Anna

Reus Digital (17-06-2013)

  • Església Prioral de Sant Pere - REUS: Campanes, campaners i tocs
  • REUS: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE REUS (REUS) : Tocs i altres activitats
  • Campaners: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Reus Digital (2013)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 91 Visitants: 91 Usuaris: 0