Campanar de la Parròquia de la Mare de Déu de l’Assumpció - Carlet

Concert de tocs manuals de les campanes 12-09-2013 – 20:30 hores

El campanar de Carlet i les seues campanes

El campanar de la parròquia de la Mare de Déu de l’Assumpció de Carlet, va ser construït al segle XVIII, presenta tres altures i és d´estil neoclàssic. Un primer pis per acollir la maquinària del rellotge, un segon per a les campanes, amb articulació de pilastres compostes, i un remat per a l´antiga ubicació del campanó de les hores.

La sala de campanes compta amb tres campanes del segle XX (anys 1992, 1940 i 1968) i la campana grossa i més antiga, de l’any 1878. Presenten les següents inscripcions, de menor a major:

"SAN JOSEPH ORA PRO NOBIS" "AÑO 1992"

“SAN JUAN BAUTISTA" "A EXPENSAS DE BAUTISTA FABRA" "CARLET AÑO 1940" "SIENDO CURA D. RAFAL FERNANDIS"

"JESUS MARIA Y JOSE” "REFUNDIDA AÑO 1968 CARLET”

"SAN BERNARDO RECCA POR NOSOTROS AÑO 1878” “ROSAS ME FECIT"

Les campanes compten amb una mecanització típica dels anys 60, en la qual es substituïren les truges o contrapesos de fusta (que modificaven la seua sonoritat) i es posaren motors continus, que dificulten els tocs manuals. Caldria restaurar el conjunt, amb la reposició de les tradicionals “truges” de fusta per recuperar una sonoritat original, i instal·lant nous mecanismes que toquen, aproximadament, com campaners, permetent no obstant tocar manualment.

Recentment s’ha creat una jove colla local de campaners, que permet que novament les campanes expressen els sentiments dl poble de Carlet, en els festes i en els dols.

El concert

Es farà un concert de repics i vols, per mostrar algunes de les múltiples possibilitats rítmiques, sonores i de comunicació de les campanes.

El concert comença amb el toc d’Àngelus, que marca el mig dia, l’únic toc a hora fixa en la societat tradicional.

El concert acaba amb el toc de tancament de la muralla i d’ànimes interpretat cada nit en la Catedral.

Els Campaners de la Catedral de València

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA són els encarregats des de 1988 del toc de les campanes de la catedral, del seu manteniment i la seua difusió. Entre altres activitats, a banda dels tocs al llarg de l'any litúrgic, disposen d'una pàgina Web, la qual difon nombroses informacions entorn de les campanes: inventaris, fotografies, informes, articles, gravacions...

Els CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA formen part del GREMI DE CAMPANERS VALENCIANS, una associació cultural, fundada en 1989, i dedicada a recuperar la tradició de tocar les campanes manualment. Els seus membres, més de 220, toquen actualment a les catedrals valencianes de Segorbe i València i en altres campanars, com Alaquàs, Albaida, Alqueria de la Comtessa, Bocairent, Castelló, Caudete, Cheste, Eslida, Jérica, Massanassa, Moixent, Nules, Ontinyent, Otos, Petrés, Quesa, Sagunt o Vila-real.

A banda de l'activitat sonora, els associats es dediquen a l'estudi, la investigació, la conservació i el seguiment de les restauracions. Es tracta de conèixer, utilitzar, conservar i difondre les peculiars característiques d'un instrument musical destinat a usos comunitaris. No oblidem que les campanes, ben conservades, sonen igual al llarg dels segles i són, per tant, la més antiga música viva, la més alta i sonora vida comunitària.

No estem en contra de les mecanitzacions de campanes, però s'han de fer seguint tres condicions: conservar (o restaurar) les instal·lacions originals, reproduir els tocs tradicionals i no impedir els tocs manuals. Es tracta de considerar el conjunt (campanar, campanes, instal·lacions I tocs) com un únic instrument musical, que cal conservar i mantenir en ús, com un singular element patrimonial.

CAMPANERS DE CARLET / CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (12-09-2013)

 • Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CARLET: Campanes, campaners i tocs
 • CARLET: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE CARLET (CARLET) : Tocs i altres activitats
 • Concerts de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-03-2023
  Convertir a PDF