Campaners de 22 municipis feren el seu XIX Encontre a Alberic

Fotos: Francesc Llops/E.S.
Fotos: Francesc Llops/E.S.

Alberic ha acollit la XIX Trobada de Campaners de la Comunitat Valenciana, on es trobaven representades les colles o associacions de 22 poblacions, trobant-se entre elles la de Caudete (Albacete), pels seus antecents de poble valencià, amb el mateix costum en els tocs de campanes, organitzat pels “Campaners d’Alberic”.

Javier Martínez, campaner d’Alberic, va donar, ahir, la benvinguda a tots els presents, i Antonio Carratalà, alcalde d’Alberic, ha ressaltat el treball que fan els campaners, al recuperar tocs tradicionals i tocant les campanes a manualment.

Jose Vte. Martínez, retor d’Alberic, ha fet referencia a la llavor social i eclesiàstica, que fan els tocs de les campanes, tenim una missió d’informació, en els acont-ciments de la vida dels pobles.

El President del Gremi de Campaners Valencians, Rafael Baixell, ha recalcat, “que els campanars son un patrimoni del poble, que cal mantindre i restaurar-los. No hi ha mes grans o mes xicotets, tots són igual d’importants, el mateix que les campanes, siguen mes o menys, mes grans o mes xicotetes, per la qual cosa no hi ha comparació entre els campaners, de les distintes poblacions., on es troben.” Ha dit també “demane mes unitat i millor convivència, entre els campaners”

Francesc Llop i Bayo, Doctor en Antropologia Social, per la Universitat Complutense de Madrid, on va cursar estudis de Ciències Polítiques i Sociologia, en l’especialitat d’Antropologia Social.

Va fer la tesis doctoral, de “tocs de campanes en Aragó”, i ha dit,“si tinguera que fer hui la tesis, la faria sobre els campaners d’Alberic, perquè està portant en davant, la tradició de tocs de les campanes, a mà. Alberic es model d’integració de les campanes. El campanar i el rellotge, en funcionament (h-ara porta tres mesos parat), es una distinció per al poble i marca la seua identitat”

A més es referí a l’actual situació de rtvv, dient, “va a tindre un buit molt gran, el tancament d’un campanar…..el de Canal 9”

Manuel Bartual, president de la Colla d’Alberic, va tancar el torn dels components de la taula,donant pas, a la intervenció, de les Colles/Associacions de campaners, de:

Alaquas – Albaida – Algemesí – Alqueria de la Comtessa, ha suggerit un “toc” de campanes, en record de canal 9, i ha representat a Benirredrà – Carlet, de recaient formació – Castalla, jove formació, que ha recuperat les campanes de l’any 1936 - Concatedral de Castelló, Associació de Campaners d’Interès Cultural, en companyia de Albaida, Valencia i Segorb – Caudete (Albacete), que se sent identificada amb els tocs de València, per el seu passat valencià – Massanassa – Moixent – Ontinyent, amb 60 campaners. Fa visites guiades, des de fa 19 anys - Morvedre (Sagunt), representen a 16 campanars del Camp de Morvedre. Fan visites guiades – Soneja – Quesa –

Barri Campanar (València), acollirà en el 2015, el 20 Encontre de Campaners, any de la coronació de la Mare de Deu.

Catedral de Valencia, estan ensenyant al xiquets a tocar les campanes, i han presentat un video de tocs de campanes – Vila-Real, on dones, homes i xiquets, integren la colla.

Alberic, on Javier Martínez, ha comentat que tenen entre mans un projecte per recuperar el campanar primitiu d’Alberic, i lo important que seria, estar tots els campaners associats en torn del Gremi de Campaners Valencians.

Posteriorment s’han dirigit al campaner de l’església de Sant Llorenç, per a realitzar diferents tocs de campanes, per els campaners participants.

Finalitzant el 19 Encontre, amb un dinar de germanor, en la Casa d’Oficis de la Muntanyeta d’Alberic, al costat de l’Ermita de Santa Bàrbara, i s’ha visitat el campanar, fent tocar la seua campana que data, la “trucha” (la part de fusta que sosté la campana) d l’any 1898, i la campana de 1759, desfruitant d’una meravellosa panoràmica del seu entorn i d’Alberic.

Reivindicacions

Fotos: Francesc Llops/E.S.
Fotos: Francesc Llops/E.S.

Francesc Llops, a la nostra pregunta, de ¿els campanar estan de moda actualment?,

“Si, es un fenomen típicament valencià, del nord i del centre, de Castelló i Valencia. En Alacant, no hi ha colles de campaners, però té una explicació, la Catedral de Segorbe, la de Castelló i la de Valencia, estan manuals, i això fa que la gent s’enganxe. Les Catedrals d’Oriola i Alacant, son mecàniques, i no tenen en la diòcesis, ninguna colla de campaners. En els anys 60 van ser els primers en modernitzar les campanes en tota Espanya. En els anys 90 tornarem a renovar els nous mecanismes i tornarem als tocs manuals, i actualment tenim una trentena de colles de gent jove. En Castella o a Catalunya, on hi han uelos que encara toquen alguns campanars, però, quan es mor, es mecanitzen, i desapareixen els tocs manuals.

Això amb nosaltres no ha passat, perquè els joves han vist que tocar és un plaer, té un xicotet perill, però és sobretot el plaer d’expressar a través de les campanes els sentiments de la comunitat, i estes fent un acte comunitari, no és solitari, on la campana és la veu de la comunitat, no sols de la comunitat religiosa, sinó dels sentiments comunitaris, de festa de dol.”

Llavors podem dir, que són un mitjà de comunicació per a la Comunitat

“Es el mitjà de comunicació tradicional. De fet es tan important, que hui en dia encara, i quan toques a destemps, escolta qui ha mort o es que passa quelcom important..

SALA, Eduardo

riberaexpress (10-11-2013)

  • Ermita Santa Bàrbera - ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
  • Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
  • ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
  • AMICS DE LES CAMPANES (VILA-REAL) : Tocs i altres activitats
  • ASOCIACIÓN CULTURAL CAMPANEROS DE SANTA CATALINA (CAUDETE) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANEROS DE QUESA (QUESA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANEROS DE SONEJA (SONEJA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS D'ALAQUÀS (ALAQUÀS) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS D'ALBAIDA (ALBAIDA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS D'ALBERIC (ALBERIC) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS D'ALGEMESÍ (ALGEMESÍ) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE BENIRREDRÀ (BENIRREDRÀ) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE CAMPANAR (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE CARLET (CARLET) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE CASTALLA (CASTALLA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE CASTELLÓ (CASTELLÓ DE LA PLANA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE L'ALQUERIA (L'ALQUERIA DE LA COMTESSA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE LLOCNOU (LLOCNOU DE SANT JERONI) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE MASSANASSA (MASSANASSA) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE MOIXENT (MOIXENT) : Tocs i altres activitats
  • CAMPANERS DE MORVEDRE (SAGUNT) : Tocs i altres activitats
  • COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT (ONTINYENT) : Tocs i altres activitats
  • FEDERACIÓ VALENCIANA DE CAMPANERS (COMUNITAT VALENCIANA) (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Aplecs, concursos, mostres de campaners: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © riberaexpress (2013)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 37 Visitants: 37 Usuaris: 0