XIX Encontre de Campaners de la Comunitat Valenciana: un treball coral


Hem participat, amb molt de gust, en el XIX Encontre de Campaners de la Comunitat Valenciana, i voldria fer unes reflexions, junt a la descripció de la jornada.

En primer lloc cal felicitar als Campaners d'Alberic per la magnífica organització: no es notava l'esforç, senyal clara que havien treballat moltíssim per que tot anara perfecte. En hora bona, i moltes gràcies pel vostre treball!

En hora bona, també, a les institucions locals: per ordre cronològic, a l 'Ajuntament, que va cedir el Saló de Plens, i per l'Alcalde que va presidir l'acte.

Però de la mateixa manera cal agrair al Rector de la Parròquia de Sant Llorenç no sols que permetera que férem el posterior concert en el campanar, sinó també la seua presència, tan poc habitual dels sacerdots en els encontres de campaners.

Després de les presentacions, en les que es va incloure al President i al Tresorer del Gremi de Campaners Valencians, va tindre lloc l'habitual presentació de cadascuna de les colles. La presentació, absolutament necessària, per conéixer les tasques de cadascú, es potser una miqueta llarga, i cal trobar una manera de fer-la més dinàmica. Segurament la solució que vam aportar els Campaners de la Catedral, amb un vídeo més estètic que didàctic (també cal difondre la bellesa dels tocs!) siga una bona manera de compartir i de fer el matí més suportable.

Està bé seguir l'orde alfabètic, deixant per a la fi la colla amfitriona, però caldrà segurament en el futur, amb més colles, i per tant amb una duració més llarga, invitar a que cada associació aporte unes imatges (vídeo, fotos...) per comprendre millor les seues activitats. També caldrà, segurament, fer una pausa per què la presentació no siga tan llarga.

Per indicació dels Campaners d'Alberic, començarem a gravar les presentacions en mp3, tot i que iniciant un poc tard, a la meitat de les paraules del Rector. Tractarem de penjar també aquest mp3.

A continuació van presentar els seus treballs dues empreses. S'havia invitat a les cinc empreses instal·ladores que habitualment treballen en la Comunitat Valenciana, de les quals dues van excusar la seua presència, per motius familiars: ELECTRO RECAMP i INDUSTRIAS MANCLÚS. És una pena que no vingueren per conéixer els seus treballs. No oblidem que hui en dia, en terres valencianes, les colles de campaners som el principal impulsor dels treballs de restauració de campanes.

Si van estar presents ERMEC i 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA. El primer va parlar dels seus treballs, mentre que els segons, amb una presentació de fotografies (acompanyades d'una terrible música pachanguera) van delectar als campaners, que volen sobre tot vore fotos, i més fotos, de campanes.

El concert de campanes

L'avantatge de fer cada any l'Encontre de Campaners és que podem descobrir un campanar nou, i unes campanes distintes, a cada una de les trobades. El campanar de Sant Llorenç, recentment restaurat, amb quatre campanes de vol, una senyalera i dos campanós per als tocs del rellotge, és una joieta que cal difondre, i mantindre.

És una pena que el rellotge municipal, un dels pocs que queden en la Ribera, si més no l'únic en funcionament, estiguera parat per motius tècnics. Cal recordar - i així ho vam fer a l'Alcalde - que el rellotge és una mostra del poder i del prestigi municipal, que és un dret dels ciutadans a sentir l'hora oficial de la població de dia i de nit, i per tant un deure municipal. En fi...

Del concert cal destacar l'aspecte coral, que mereixerà més d'una reflexió futura: el model valencià està conformant-se, poc a poc, cap a eixe treball col·lectiu dels repics, ja no interpretats per un sol "mestre" virtuós, que no deixa ficar la bassa a ningú, sinó que es toca, amb coordinació, per diverses persones. És una manera més divertida, més musical i si puc dir-ho, més ancestral, ja que es reflectia en les consuetes medievals, el toc de varies persones, i possiblement va evolucionar cap al campaner solitari per motius econòmics i sobre tot per falta de joventut interessada. Gràcies a Déu, les nostres colles estan composades, i sovint impulsades, per gent jove, que s'enganxa a les campanes i que vol seguir tocant-les durant tota la seua vida.

Vam enregistrar en mp3 tots els tocs, algú dels quals té una miqueta de distorsió pel volum imposant de la campana major. Possiblement els tocs s'haurien d'haver planificat millor, amb un programeta o al menys amb una sonorització per indicar als assistents el toc, però no va ser així. L'ordre va ser el següent:

Per limitacions naturals, no vaig poder enregistrar en vídeo més que un parell de tocs, incomplets, que donen idea de l'espai i del treball conjunt i coordinat dels campaners:

Després, com cal, anàrem a dinar, que sempre està bé compartir la paraula en la taula. Potser una observació, que caldrà repensar per al futur. És sabut que els campaners som gent tímida, i també gent de grup, i solem assentar-nos junts, però no estaria mal "obligar-nos" (jo el primer) a canviar de companys de taula, evitant que la colla es pose unida, per aprofitar la ocasió de compartir aquella passió que ens uneix: el toc manual de les campanes.

Les fotos, tant de l'assemblea, com del concert i del dinar, es troben a partir de la pàgina de fotos diverses de Sant Llorenç d'Alberic.

Ah! i Vam conéixer la campana de l'ermita de Santa Bàrbera, que no estava inclosa en els inventaris: Santa Bàrbera (1), una campana extraordinària, que cal estudiar millor, amb una complexa inscripció per a protegir a Alberic, i a tota la Ribera, dels mals que ens poden vindre. És fantàstica la seua inscripció, què es relaciona amb altres semblants de Magyarorzsag (Hongria). Resultarà i tot que som europeus?

Després vam tindre una junta del Gremi de Campaners Valencians, que torna a caminar, justament als 25 anys de la seua primera creació. Caldrà celebrar que el 21 de gener de 1999 es vam reunir 25 persones, entre ells campaners de les catedrals de Segorbe i València, per fundar el primer Gremi de Campaners Valencians, que ja naixia en aquell moment en la voluntat d'incloure a tots els campaners (i campaneres) de la Comunitat Valenciana. El Gremi renovat va en bon camí i aviat celebrarem la seua pública presentació. Però no és cosa meua de parlar del Gremi sinó, amb emoció, de senyalar que està viu i caminant.

De nou i finalment, en hora bona als Campaners d'Alberic, en hora bona a les institucions locals, i també i sobre tot a les diverses colles assistents que mostren que, cada any, anem a més.

LLOP i BAYO, Francesc

(11-11-2013)

 • Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
 • ALBERIC: Campanes, campaners i tocs
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA, S. L. (MASSANASSA) : Intervencions
 • CAMPANEROS DE SONEJA (SONEJA) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS D'ALBAIDA (ALBAIDA) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS D'ALBERIC (ALBERIC) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS DE CASTALLA (CASTALLA) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS DE L'ALQUERIA (L'ALQUERIA DE LA COMTESSA) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS DE LLOCNOU (LLOCNOU DE SANT JERONI) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS DE MASSANASSA (MASSANASSA) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS DE MOIXENT (MOIXENT) : Tocs i altres activitats
 • CAMPANERS DE VILA-REAL (VILA-REAL) : Tocs i altres activitats
 • ELECTRO RECAMP S. L. (ONTINYENT) : Intervencions
 • ERMEC (BARCELONA) : Intervencions
 • MANCLÚS, INDUSTRIAS (RAFELBUNYOL) : Intervencions
 • Aplecs, concursos, mostres de campaners: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-03-2023
  Convertir a PDF