Campanar romànic de Sentmenat. El Vallès Occidental Jussà. Catalunya

El campanar en 1921 - Autor: SALVANY BLANCH, Josep
El campanar en 1921 - Autor: SALVANY BLANCH, Josep

La dedicació del nou temple va tenir lloc el dia 11 de febrer de 1745, era aleshores bisbe de Barcelona i vicari general castrense de l'exèrcit espanyol per nomenament de Felip V, Francisco del Castillo y Vintimilla, fill dels marquesos de Villadarias i prínceps de Vintimilla, (Brussel•les, 18 de febrer de 1692 – Jaén , Espanya, 15 de desembre de 1749).

Sentmenat passava dels 663 veïns de 1717, a les 906 ànimes de 1787, aquest creixement s’enduia per davant l’església romànica de la que ens restava únicament el campanar, la seva tipologia permet situar-ne la construcció cap a finals del segle XI o principis del segle XII, hom defensa que l'obra va ser construïda sobre l' absis d'un edifici preromànic (segles IX-X).

El Josep Salvany Blanch, el retratava durant el primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), podem apreciar algunes diferencies pel que fa a les finestres, entre aquella imatge i l’actual.

El campanar - Autor: MORA VERGÉS, Antonio
El campanar - Autor: MORA VERGÉS, Antonio

El romànic s’ha conservat millor en llocs aïllats, però sortosament en tenim encara molts testimonis a les terres del Vallès, del Bages, del Penedès, i àdhuc en aquells territoris que han patit de forma més extrema, les embranzides de l’especulació urbanística, Barcelonès, Llobregat Jussà, Maresme, Garraf,... , ens cal NOMÉS fer-ne una mínima divulgació des dels mitjans de comunicació i/o les Administracions Públiques.

MORA VERGÉS, Antonio

Relats en Català (29-11-2013)

 • Campanar de la parròquia de Sant Menna - SENTMENAT: Campanes, campaners i tocs
 • SENTMENAT: Campanes, campaners i tocs
 • Campanars: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Relats en Català (2013)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 04-10-2022
  Convertir a PDF