Acta de la Junta General Ordinària (15-02-2014)

Acta de la Junta General Ordinaria (15-02-2014)

La novena Junta General Ordinària de l'Associació de Campaners de la Catedral de València va seguir el següent ordre del dia

Comença la Junta General Ordinària de l’associació a les 17.05 hores, en segona convocatòria, en la Sala Gran de l'ermita de Santa Llúcia (antiga Sala de Juntes medieval). Hi assistiren 11 campaners associats: Francesc, Norberto, Roberto, Pili, Toni, Vicent Monleón, Juan Miguel, Paco Minguet, Eliseo, Joan i Marcos. Excusaren la seua assistència Xavier, Manuel, Luz, Vicent Pérez i Salvador Ivorra.

1. Lectura de l’acta anterior

Comença Marcos resumint, com a secretari de l’associació, els temes tractats en la Junta de 2013, i recorda als assistents que totes les actes de reunions anteriors estan íntegrament en la web de l’associació.

La junta de 2013 va tindre com a temes més destacables: les destacables pujades de les comissions de manteniment del compte bancari de l’associació a Bankia i les grans dificultats per poder cobrar la quota pel canvi del sistema telemàtic de Bancaixa a Bankia; els canvis en el procés de sol•licitud de subvenció anual a l’Ajuntament de València, que resulta ara molt més incòmode i il•lògic; les novetats per la refundació del Gremi de Campaners Valencians, ara com a federació de colles; la inminent declaració dels tocs manuals de campanes d’alguns campanars com a BIC Immaterial; la proposta de modificació-actualització de la Consueta nova; la proposta de realització d’un curset d’introducció als tocs de campanes; i l’elecció de Roberto Sánchez com a nou tresorer per a l’associació.

Marcos aprofita també en aquest punt per mostrar un nou llibre d’actes per a l’associació, on poder tindre arxivats els documents essencials de l’associació (CIF; estatuts...) i totes les actes signades i segellades, ja que fins al moment no disposàvem d’un suport físic per guardar-les. Francesc demana que conste en acta que manifesta la seua aprovació i que ho considera necessari i bona idea.

2. Presentació de comptes de 2013

Roberto reparteix un complet balanç resum (que adjuntem al llibre d’actes), especificant l’actiu i el passiu, les despeses i els ingressos de 2013 i el pressupost per a 2014. Explica amb detall cada quantitat i els principals moviments. Els assistents queden molt satisfets per la clara i completa explicació, pròpia d’un tresorer amb coneixements financers.

3. Revisió de la quota per a l’any 2014

Roberto diu que en principi amb la previsió feta per a 2014 no és necessari pujar la quota però sí recomanable, almenys un 10%. Se li recorda a Roberto que l’any 2012 es va realitzar ja una pujada per la qual cosa si no és estrictament necessari seria millor esperar. Roberto està d’acord, ja que no recordava eixa recent pujada.

4. Estat del procés de restauració de la seu dels Campaners de la Catedral de València

Francesc explica que en la junta de l’any passat l’ermita estava en plena finalització de les obres, en vespres de la seua inauguració amb la visita de l’arquebisbe. Actualment l’estat de l’ermita és bo, i per parlar del tema de l’arxiu dels campaners dóna la paraula a Joan, que en els últims anys s’encarrega de la bona conservació de l’arxiu i la digitalització dels documents dels arxius Manclús i Roses. Joan fa un resum genealògic de la família Roses a partir de les troballes que ha fet investigant els documents de l’arxiu Roses. Dels motles de Manclús, Joan destaca que no només es tracta de motles propis, sinó també motles de relleus de campanes antigues, reutilitzats després per a campanes noves. Francesc destaca la finalitat acadèmica del treball de Joan, com a possible objecte d’estudi del seu treball de grau universitari.

5. Refundació del Gremi i Declaració BIC dels tocs manuals de campanes

Pel que fa a la fundació de la federació de campaners de la Comunitat Valenciana, Francesc esmenta l’última reunió, que va tindre lloc en estiu de 2013 a la Trobada anual de campaners, a Alberic. Des d’eixa reunió pel moment no s’ha sol•licitat res més a la nostra associació per la qual cosa no sabem més detalls de l’estat de la qüestió. La declaració BIC ocupa poc de temps en la reunió ja que des que va eixir el DOCV amb la declaració el 2 d’agost de 2013 ha hagut ocasió més que suficient de comentar-ho en el campanar. Es tracta d’un reconeixement esperat i rebut amb gran satisfacció. La directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso, va visitar el campanar el passat dia 22 de gener per presenciar els vols de campanes de la festa de Sant Vicent Màrtir.

6. Proposta d’aprovació de modificació-actualització de la Consueta Nova

Marcos trau novament el tema parlat a la junta de 2012 i inclòs també a l’orde del dia de la de 2013 l’any anterior. En 2013 es va aprovar acabar d’enllestir el text modificat i actualitzat de la Consueta Nova, amb diversos canvis no significatius però sí necessaris de fixar. Com que els canvis van ser enviats via e-mail junt amb la convocatòria de Junta General, com que l’any anterior es va aprovar sense cap observació, i tenint en compte que el treball ja està pràcticament fet, Francesc explica que només caldria fer alguna reunió més entre Marcos i ell per la versió final, i per descomptat, comunicar-ho al Capítol Catedral per a la seua aprovació.

7. Activitats realitzades en 2013 (tocs, concerts, publicacions, restauracions)

Pel que fa a les activitats realitzades durant 2013, Marcos esmenta els concerts realitzats: Carlet, Picanya i Manises, els dos últims dins del cicle de concerts del Museu Comarcal de l’Horta Sud. També s’ha anat a tocar per festes a Sant Isidre (València), Alfafar, Rafelbunyol i Aldaia. Igualment, es va realitzar un curs d’iniciació als tocs manuals de campanes i perfeccionament de les tècniques, durant tres dissabtes d’abril, amb parts teòriques i pràctiques. El curs va ser obert també a no associats, i a partir d’allò s’han associat dos nous campaners, per la qual cosa ha resultat molt positiu. Finalment, en desembre de 2013 s’han realitzat importants treballs de manteniment dels mecanismes de les campanes (ferratges i fusta; motor de la Bàrbera) de quatre dels tiples de la Catedral: Úrsula, Violant, Caterina i Bàrbera.

8. Propostes d’activitats per a 2014

Francesc anuncia que els campaners d’Utrecht, a Nederlands (Holanda), tenen previst visitar València, entre altres ciutats, per conèixer el nostre campanar i els tocs. Serà durant la Setmana Santa. Igualment esmenta el seu desig de poder organitzar en algun moment un toc de tota la ciutat, no necessàriament un vol general però sí un Repic de totes les torres de Ciutat Vella. També destaca l'actual dificultat dels campanars de Ciutat Vella per a coordinar els vols de les festes principals a migdia. Eliseo informa què ha presentat un treball acadèmic seu sobre els tocs de campanes a un congrés que tindrà lloc en Azerbaidjan, i està a l’espera de vore si l’accepten com a ponent. Aniria en representació dels Campaners i de la Universitat de València.

9. Renovació de càrrecs

Es pregunta als assistents si proposen algun canvi en la formació de la junta de l’associació. Eliseo destaca la professionalitat del nou tresorer. Sense cap vot en contra la junta que queda de la mateixa forma que l’any anterior:

10. Precs i preguntes

En aquest punt Juan Miguel demana que per als tocs extraordinaris i concerts s’avise als campaners menys assidus. Francesc explica que normalment eixe tipus de tocs es coordinen al grup de whatsapp on estan inclosa gran part dels campaners. Marcos explica que en cas de tocs extraordinaris que es realitzen amb temps sí s’avisa per e-mail, a banda de publicar-ho a la pàgina web. Eliseo proposa crear una secció a l’index de la web on es puga vore un llistat de les dates d’activitats pròximes. Francesc diu que intentarà crear-ho. Es parla també de l’activitat d’altres colles de campaners, de les últimes restauracions de campanes i del manteniment i neteja d’alguns dels campanars, a banda de destacar el caràcter científic i d’investigació, catalogació i difusió a través de la web campaners.com. Sense més temes a parlar, a les 18.40 h. es tanca la junta, més llarga de l’habitual.

Marcos BUIGUES METOLA, Secretari dels
CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (15-02-2014)

 • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2014)
  campaners@hotmail.com
  : 21-10-2021
  Convertir a PDF