Campanes

Campanes - Autor: GARNER, Anthony
Campanes - Autor: GARNER, Anthony

A un veí d'Arenys de Mar el so de les campanes de l'església li fa nosa i ha corregut a denunciar-ho. “Corregut” és una manera de dir perquè les campanes fa segles que toquen i aquest senyor és d'ara mateix i no és fins ara que es desperta. Ja m'imagino el disgust d'en Jordi Pons, que fa uns anys va muntar una obra teatral que tenia el campanar d'Arenys de Mar de protagonista. Representava que Arenys s'inundava i uns veïns es refugiaven al punt més alt construït, que resultava ser el campanar. Hauria dit “cloquer” per no repetir “campanar”, però a mi m'agraden les repeticions, i més parlant de campanes, que sempre toquen les repetides. Fa uns anys hi va haver el mateix litigi a Cabrils, també al Maresme. Als clients de l'hostal les campanes nocturnes els impedien dormir. L'amo es va enfrontar amb el rector i ja hi vam ser. L'edició comarcal d'El Punt va viure molt temps d'aquesta versió de Don Peppone i Don Camillo. La premsa comarcal s'entreté amb aquestes cosetes. A la premsa gran, en canvi, Don Peppone i Don Camillo són Putin i Obama.

Jo puc entendre que a un foraster vingut d'un país on les campanes són culturalment absents l'incomodi dormir amb un so que no en perdona ni una, però em sorprèn que la queixa vingui d'un natural que ha conviscut amb les campanes des del dia que van tocar per anunciar que era batejat. I si no va ser ell batejat, ho van ser parents seus, i bé que llavors no es va queixar i va menjar confits. I ara no parlarem de les campanes de morts per no posar-nos tristos. Conec un munt de gent que viu a l'ombra d'un campanar o, per fer-ho menys literari, en el camp d'expansió sonora de les campanes. Sembla que haurien de tenir tot el dia el cap com un bombo i –perdonin però no m'hi puc resistir– no tocar ni quarts ni hores, però són i es comporten com els altres ciutadans. “Hi estem tan acostumats, que ni les sentim.” Això tampoc és bo, perquè les campanes s'han fet per ser sentides. Amb aquesta abstenció auditiva els pagesos de Millet s'haurien saltat l'Àngelus i ens hauríem perdut una bona pintura.

El senyor d'Arenys de Mar no ha dit que les campanes facin soroll. Si hagués dit soroll, rai. Ha dit que produeixen “contaminació acústica”. “Contaminació”, santa paraula. El Síndic de Greuges i els ecologistes només de sentir-la s'han posat en alerta com si toquessin a sometent. “Contaminació”, ha dit? Entenc que els arenyencs defensors de les campanes estiguin preocupats i tinguin por de veure perduts el batall i la batalla. Al contenidor de quin color es llencen les campanes?

CUYÀS, Manuel

El Punt (08-03-2014)

 • ARENYS DE MAR: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Punt (2014)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-11-2020
  Convertir a PDF