Visita dels Campaners d'Utrecht (Utrechts Klokkenluiders Gilde)

Degut a l'antiga relació que tenim amb els Campaners d'Utrecht, ja que els vam visitar en un llunyà Congrés Mundial de Carilló, que va tenir lloc en Zutphen en 1990, em van demanar que els ajudara a organitzar un viatge de 51 persones, membres de l'associació. Es tractava d'un viatge turístic cultural, per celebrar el 35 aniversari de l'associació. Per al 25 aniversari anaren a Roma; per al 30 anaren a Moscou i Sant Petersburg. Per aquesta celebració volien visitar una sèrie de campanars en actiu de Catalunya i de València.

Els Campaners de la Catedral Reformada d'Utrecht toquen les 14 campanes de la Dom Toren tots els diumenges i festius de l'any, seguint un complex programa de tocs o luidschema's que va seguint el cicle litúrgic anual (Advent - Nadal - Quaresma - Pasqua - Temps Ordinari) així com altres celebracions cíviques com l'Aniversari de la Reina, la Festa Nacional o la Nit de Cap d'Any. Les seus campanes restaurades, de grans dimensions (la major és com el Micalet de la Catedral de València) es mouen totes mitjançant llargues cordes que arriben fins la sala dels campaners, una dotzena de metres per baix de les campanes. Les campanes oscil·len, però com no tenen contrapès, el batall, de grans dimensions, pega en la part alta de la campana, com es mostra en l'escut de l'associació.

El campanar de la Catedral d'Utrecht fou un dels primers que va aplicar els criteris estrictes de restauració acústica, que després hem utilitzat al llarg de les nombroses actuacions en les quals hem participat. Es tracta de reconstruir, a partir de les sis campanes majors existents, el conjunt original de 14 campanes, afinades a l'estil de Gert DE WOU, el fonedor del XVI que les va fer, i no a l'estil actual, molt diferent acústicament i sonora. Els treballs de restauració foren fets per EIJSBOUTS d'Asten, que en aquell moment estava dirigida pel mestre i amic Dr. André LEHR, que en pau descanse. És una pena que el magnífic treball de restauració acústica no fora acompanyat de la restauració dels braços de fusta originals; les campanes, disposades en una potent estructura interior, tenen les truges de ferro, amb potents rodes de les que penjen d'una a 4 cordes, segons les dimensions de les campanes.

El viatge tenia una complicació afegida per part dels visitants, ja que tenen actualment el compromís de tocar cada diumenge en 7 campanars d'Utrecht, per a les celebracions litúrgiques, per a la qual cosa són necessàries 18 persones, que no van poder viatjar a casa nostra.

Per motius familiars no vaig poder acompanyar-los, com estava previst, en la primera part del viatge, tot i que ja havíem obert una sèrie de contactes per facilitar-los la visita. Farem per tant una breu explicació dels llocs visitats, incidint sobre tot en la part valenciana del recorregut.

Primera part del viatge: Catalunya

09-04-2014 Barcelona
El primer dia de viatge van arribar de Rotterdam a Barcelona per via aèria. Eixe dia i el següent van visitar el Carilló de la Generalitat de Catalunya, en grups de 6 persones, degut tant a les dimensions reduïdes del carilló com les mesures de seguretat per trobar-se en el Palau de la Generalitat.
10-04-2014 Barcelona
El segon dia van fer, entre altres visites, la Basílica de Santa Maria del Pi, amb el campanar ara obert al públic, tot i que amb les campanes mecanitzades, així com altre grup al carilló de la Generalitat.
11-04-2014 Montserrat i Cervera
De matí van visitar el Monestir de Montserrat i van poder arribar a les campanes, de grans dimensions i instal·lades a la manera europea, és a dir igual com les toquen a Utrecht, tot i que de manera automàtica.
En la visita al Campanar de Cervera, l'únic campanar dels majors de Catalunya que conserva totes les campanes de manera manual i que es poden tocar a la manera catalana, és a dir duent-les a seure, i fent-les oscil·lar, de manera coordinada i harmoniosa. Els van atendre els Campaners de Cervera, i en aquesta part del viatge els va acompanyar l'amic Daniel VILARRÚBIAS i CUADRAS.
12-04-2014 Tarragona
En el viatge per carretera cap a la Comunitat Valenciana, van passar per Tarragona on els va atendre Tàfol CONESA del GRUP DE CAMPANERS DE TARRAGONA. Van poder escoltar el toc de la vigília del Diumenge de Rams, veure l'estat de les campanes i del campanar i admirar les vistes des del punt més alt de la ciutat. Com en tots els altres llocs visitats, van deixar un paquet amb postals, publicacions i fullets del seu campanar, campanes i tocs.

Segon part del viatge: Comunitat Valenciana

En la proposta que vam fer, vàrem incloure tres dels quatre campanars que tenen els tocs declarats Bé d'interès Cultural de Caràcter Immaterial per la Generalitat Valenciana en 2013, així com Castielfabib, conegut pels seus volteos humanos. Els Campaners d'Utrecht tenien interès en eixos tres campanars BIC per dos motius: en el cas de Segorbe i València per què ja els coneixien (ja van vindre dos representants d'Utrecht a aquell I Congreso de Campaneros de Catedrales de Europa que va tenir lloc a Segorbe en 1991) mentre que en el cas d'Albaida per veure les campanes d'EIJSBOUTS, afinades i tocades a la manera valenciana. El viatge va servir no sols per compartir coneixements i maneres diferents de tocar, sinó per aprendre mútuament uns dels altres. Hem de confessar que la inicial organització dels campaners de la catedral de València es deu en gran part a la visita que vam fer a Utrecht en 1990, on vam descobrir que més enllà de les diferències de tècniques o eclesials, ens uneix una passió pels tocs, així com una manera d'organitzar els grups de voluntaris gestors de patrimoni immaterial.

13-04-2014 València

Els Campaners d'Utrecht baix del Micalet (13-04-2014) Foto ALEPUZ CHELET, Joan
Els Campaners d'Utrecht foren rebuts pels Campaners de la Catedral de València a les nou i mitja del matí, ja que calia tocar el cor de dominica morada de deu a deu i mitja. Després els vam acompanyar a la terrassa, on entre tots havíem preparat un café (habitual per als holandesos a mig matí), algunes pastes així com moscatell, que els va encantar, tot coincidint amb el toc de les onze.

Els Campaners d'Utrecht baix del Micalet (13-04-2014)
Els Campaners d'Utrecht van fer l'obsequi, habitual tot al llarg del viatge, d'un paquet amb postals, llibrets i informació de les seues campanes, campaners i tocs.

Els Campaners d'Utrecht donant un record als Campaners de la Catedral de València (13-04-2014) Foto ALEPUZ CHELET, Joan
Després vam tornar a la sala de campanes on es va fer els tres tocs de missa amb vol i després el repic tot i coincidint amb la Processó de les Palmes.
Molt emotiva va ser la salutació a l'arquebisbe de València, Don Carlos, expressament sol·licitada pels Campaners d'Utrecht, al qual van lliurar un altre conjunt de publicacions.

Els Campaners d'Utrecht donant un record a l'Arquebisbe de València (13-04-2014) Foto ALEPUZ CHELET, Joan
14-04-2014 Segorbe - Castielfabib

L'anagrama invertit (14-04-2014) Foto LLOP i BAYO, Francesc
La primera sorpresa va arribar en mirar el paper que havia posat l'agencia de viatges en el frontal del bus: l'anagrama dels Campaners d'Utrecht, Utrechts Klokkenlkuiders Gilde, havia sigut posat al revés, de manera que el batall de la campana pega baix i no dalt: una cosa tan absolutament impossible com si els nostres batalls picaren dalt. Segurament, en l'agencia pensarien que "s'havien equivocat" i el posaren "com toca"... Aquest cartell acompanyà en diversos autobusos, els diversos viatges per terres valencianes.

Los Campaneros de Utrecht en la sala de campanas de la Catedral de Segorbe (14-04-2014) Foto LLOP i BAYO, Francesc
Los Campaneros de Utrecht fueron recibidos por tres campaneros de Segorbe, presididos por Andrés IBÁÑEZ. Los Amigos de las Campanas de Segorbe guiaron, en dos grupos, a los visitantes a la torre, donde se les hizo una exhibición del volteo al modo de la Catedral, con la soga enrollándose en la palanca a cada una de las vueltas. Por tratarse del Martes Santo, no se pudo tocar ningún otro toque.

Los Campaneros de Utrecht dando un recuerdo de su visita a los Amigos de las Campanas de Segorbe (14-04-2014) Foto LLOP i BAYO, Francesc
Como fue habitual a lo largo del viaje, los Campaneros de Utrecht dieron un recuerdo de su visita a los Amigos de las Campanas de Segorbe, consistente en postales, publicaciones y folletos sobre sus campanas, su asociación y sus toques.

Los Campaneros de Utrecht llegando a Castielfabib (14-04-2014) Foto LLOP i BAYO, Francesc
La llegada a Castielfabib, después de un largo viaje por tierras de Aragón (de Segorbe se fue a Teruel, y de ahí, por la carretera a Cuenca se llegó a Castiel) tuvo una cálida acogida, en la plaza, por parte del Alcalde y otros miembros de la Corporación Municipal, así como algunos Campaneros de Castielfabib.

Entrega de recuerdos de los Campaneros al Alcalde de Castielfabib (14-04-2014) Foto LLOP i BAYO, Francesc
Como fue habitual a lo largo del viaje, de entregaron recuerdos de Utrecht al señor Alcalde de Castielfabib, tras lo que los asistentes subieron hasta una terraza que existe por encima de las cubiertas de la iglesia, y desde donde se ve la famosa campana "Guillermina". Sólo dos o tres campaneros de Utrecht pudieron asistir en directo en la sala de campanas, debido a las limitaciones del espacio.
Los Campaneros de Castiel hicieron las dos modalidades de volteo: el habitual "bandeo" es decir el volteo a gran velocidad de las dos grandes alternadas, tocándolas hacia adentro, toque con el que comenzaban y acababan cada serie de "volteos humanos". Varios voluntarios subieron a la campana, oscilando hasta más de la mitad, con diversas posturas (piernas a un lado, al otro, a los dos...) e incluso uno de ellos dio la vuelta completa. Para los holandeses, habituados a programar todas las cosas, costaba comprender que el "volteo humano" depende de la decisión en el último momento del voluntario, de solamente balancear la campana o de dejarse voltear con ella. Los toques fueron muy aplaudidos.

Bandeo de campana en Castielfabib, por un Campanero de Utrecht a la izquierda y otro de Castielfabib (14-04-2014) Foto LLOP i BAYO, Francesc
Incluso dos campaneros de Utrecht se atrevieron a bandear la campana, ayudados por otro de Castiel, con tanta intensidad que no había manera que acabasen el toque. A continuación se comió en Castielfabib, una excelente comida con productos locales, producidos y elaborados por la Cooperativa Agrícola de la población.

Comida de los Campaneros de Utrecht en Castielfabib (14-04-2014) Foto LLOP i BAYO, Francesc
15-04-2014 València - Processó del Dimarts Sant
16-04-2014 Albaida - Albufera

Per conéixer la totalitat de les fotografies que ens vam fer, visiteu Fotos dels Campaners d'Utrecht

LLOP i BAYO, Francesc

(26-04-2014)

  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • UTRECHTS KLOKKENLUIDERS GILDE (UTRECHT) : Tocs i altres activitats
  • Aplecs, concursos, mostres de campaners: Bibliografia
  • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 41 Visitants: 40 Usuaris: 1 - servidor