Rocafort recupera el campanar

Les obres de restauració i rehabilitació al mític campanar, de 38 metres d'alçada, ja han començat. Es preveu que d'aquí uns seixanta dies, els habitants de Rocafort puguin gaudir d'ell

Una aparatosa bastida vesteis aquets dies el campanar per a la seva rehabilitació - Autor: ALTARRIBA, Bet
Una aparatosa bastida vesteis aquets dies el campanar per a la seva rehabilitació - Autor: ALTARRIBA, Bet

Ja han començat les obres de restauració i rehabilitació al campanar de l’Església de Sant Salvador de Rocafort de Queralt. Església construïda a finals del segle XVIII –com a conseqüència del boom demogràfic i l’eufòria econòmica que visqué el municipi entre els anys 1792-1799–, i que va ser encarregada per la vila al mestre de cases Francesc Albareda de Lleida, també autor dels temples del Palau d’Anglesola i de Maldà.

Aquesta construcció la sufragaren els veïns de Rocafort amb la imposició d’un impost, el quinzè, i es va fer damunt d’una església romànica ja existent i que dataria entre el segle XI i XII. El campanar –situat en el primer tram de la nau lateral esquerra– té la tipologia clàssica del país: amb base quadrada i fust octagonal, coronat per un cos més petit, cobert amb cúpula i amb una alçada imponent: 38 metres d’altitud. Ben bé, ofereix una mirada impressionant des del cel que permet la sensació d’arribar-hi i tocar-lo.

Sembla ser que un llamp caigut a principis del segle passat –és a dir, començaments del segle XX, entre els anys 1900 i 1905– va ser el detonant del deteriorament del campanar. Però no l’únic: el pas del temps, la climatologia, la vegetació que ha crescut i els excrements dels animals –i també la seva activitat–, entre altres factors, han sigut espurnes que encengueren aquest foc que debilità i va acabar malmetent l’estructura del campanar. I un apunt curiós: sembla ser que una figuera, arrelada a la infraestructura, també ha provocat el seu deteriorament.

Amb aquesta actuació es vol demostrar i verificar que és una infraestructura segura ja que gran part dels fragments de pedra exterior de la volta superior del campanar caigueren a la via pública, sense lamentar danys personals ni materials. Abans, però, fa uns tres anys aproximadament, ja es va realitzar una actuació per tal d’arranjar la teulada que es trobava en un estat molt precari en mans de l’arquitecte de l’Arquebisbat de Tarragona, Joaquim Villar Venini. Ara, és el torn també de la professionalitat de l’arquitecta Emilia Juan-Dalac per rehabilitar aquesta zona tant especial de l’església i del poble: el seu batec.

Però aquest tipus d’obra, no la pot fer tothom. És a dir, es necessiten empreses qualificades en aquest sector de la restauració i la rehabilitació: no només són constructors, sinó que també tenen el do d’artistes.

Ramon Marsal, constructor, afirma que «es tracta d’una obra difícil, complexa. El campanar necessita un molt bon reforç i hem de ser fidels seguint els criteris de l’estil de l’època». La seva empresa constructora, situada a la Conca de Barberà, ha realitzat molts arranjaments a infraestructures candents per a la comarca, sota un leitmotiv: «Restaurem el passat, mantenim el present i construïm el futur».

Per la seva part, Eugeni Sendra Bonet, membre del Consell Parroquial, explica que «ha estat un encert posar en marxa les obres d’arranjament. Basant-me amb els comentaris del mossèn Adam Safianczuk, ens plauria que un cop finalitzades les obres, ens visités l’Arquebisbe de Tarragona a la nostra parròquia».

Tot ha estat possible gràcies a la involucració de l’Ajuntament governat per Valentí Gual. A més, la implicació i la col·laboració dels veïns del poble han jugat un paper fonamental, també: ja que han permès muntar les envestides damunt les seves teulades particulars.

És important la vetlla, la preservació, el manteniment, la conservació i la cura del nostre patrimoni històric i cultural. En aquest cas, és possible gràcies a l’acord entre l’Arquebisbat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament del municipi per tal que aquesta restauració i rehabilitació del campanar sigui factible. Aquesta abraçada al cel aviat serà possible. Les obres començaren després de Setmana Santa i es preveu que en uns 60 dies estarà enllestida. Les obres consistiran en rehabilitar les cúpules trencades, restaurar l’esllavissament de pedres, impermeabilitzar les cúpules, reforçar l’estructura general de les cúpules, recompondre el para-llamps que està a punt de caure i restaurar les esferes dels quatre rellotges del campanar, malmeses pel temps i pels cops de pedra.

ALTARRIBA, Bet

(09-05-2014)

  • Parròquia de Sant Salvador - ROCAFORT DE QUERALT: Campanes, campaners i tocs
  • ROCAFORT DE QUERALT: Campanes, campaners i tocs
  • Restauració de campanars: Bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 32 Visitants: 32 Usuaris: 0