Les campanes de la parr˛quia de Sant Salvador s'automatitzaran

Una de les sis campanes del campanar de la parr˛quia de Sant Salvador - Autor: LAFURA.cat
Una de les sis campanes del campanar de la parr˛quia de Sant Salvador - Autor: LAFURA.cat

La parr˛quia de Sant Salvador ha decidit electrificar el campanar per tal de programar els tocs automÓticament i recuperar, aixÝ, lĺactivitat regular de les campanes que, segons el mossŔn Josep Maria Pradell, ôels ˙ltims anys han anat emmudintö a causa de lĺabsŔncia de persones que es puguin dedicar diÓriament a aquesta tasca.

La intervenciˇ, que consistirÓ a colĚlocar un electromartell a cadascuna de les sis campanes situades al pis inferior del campanar, permetrÓ restablir tocs tradicionals com el de crida a missa, el d'Óngelus (sonarÓ a les 8 del matÝ, a les 12 del migdia i a les 8 del vespre), el de difunts i tambÚ els repics apropiats per celebracions com casaments, batejos o comunions.

Tal com ha explicat Xavier Mercader, membre dels Campaners del Vendrell, l'actuaciˇ no afectarÓ l'estŔtica del campanar i tampoc serÓ de carÓcter irreversible. D'aquesta manera, els electromartells es podran desactivar en festivitats especials com la Festa Major, el Pa Bene´t o Corpus, per tal que les campanes es puguin fer sonar de forma manual i no es perdi aixÝ la tradiciˇ.

Els treballs d'electrificaciˇ es preveu que estiguin enllestits abans del 22 de juny, dia en quŔ coincidint amb la festivitat de Corpus s'inauguraran amb un repic de campanes uns minuts abans de la missa de les 8 del vespre. Mitja hora mÚs tard, a la sala d'actes de la rectoria, Xavier Orriols oferirÓ una conferŔncia sota el tÝtol ôLes campanes del Vendrell, passat i presentö i s'obrirÓ al p˙blic una exposiciˇ fotogrÓfica que repassa la hist˛ria de les campanes de les diferents esglÚsies del municipi.

El projecte, finanšat per la mateixa parr˛quia de Sant Salvador, compta amb un pressupost de prop de 10.000 euros, l'import corresponent al cost del material. Els treballs els executaran els mateixos Campaners del Vendrell en les seves hores lliures. Durant lĺacte de presentaciˇ del projecte, celebrat dimarts, lĺalcalde MartÝ Carnicer va destacar ôla importÓncia de recuperar aquesta part de la nostra hist˛riaö, en referŔncia als diferents tocs de campanes del Vendrell, i ôa la vegada de modernitzar el campanar automatitzant-ne el funcionamentö.

La campana del sometent, exposada de forma permanent

Coincidint amb el projecte de modernitzaciˇ del campanar, la parr˛quia de Sant Salvador ha decidit recuperar la campana del Sometent, la mÚs antiga del temple vendrellenc, i exposar-la de forma permanent. Constru´da l'any 1352, la campana havia estat situada originÓriament a l'antic campanar de la parr˛quia per˛ el 1784 va ser traslladada a l'actual campanar, on hi va estar fins al 1974, any en quŔ va ser substitu´da a causa d'una esquerda. Durant tots aquests anys es va refondre en diverses ocasions. La darrera vegada va ser el 1895 grÓcies a l'aportaciˇ econ˛mica de Josep └lvarez. La campana, de 600kg., s'ubicarÓ dins del temple parroquial, a sobre la porta d'accÚs al campanar.

LAFURA.cat

lafura.cat (27-05-2014)

 • EL VENDRELL: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DEL VENDRELL (EL VENDRELL): Tocs i altres activitats
 • ORRIOLS i SENDRA, XAVIER (VILANOVA I LA GELTR┌): Tocs i altres activitats
 • Restauraciˇ de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VAL╚NCIA
  Campaners de la Catedral de ValŔncia
  ę lafura.cat (2014)
  ę Campaners de la Catedral de ValŔncia (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-09-2020
  Convertir a PDF