Els campaners reivindiquen a Ós de Balaguer que l'ofici no s'extingeixi

Cada cop són menys les persones que es dediquen a fer de campaners. Tot i això, un centenar d'ells, procedents de tot l'Estat espanyol, s'han reunit aquest cap de setmana a la localitat d'Ós de Balaguer per celebrar la XVI trobada que porta aquest nom. Tots han tingut l'oportunitat de fer repicar aquests instruments, sense l'ajuda de la tecnologia, que els ha "pres la feina" en els darrers temps. L'acte més espectacular de la jornada ha estat la retirada dels motlles de dues campanes que ha elaborat el mestre Abel Portilla, procedent de Cantàbra, que les ha fabricat a l'estil de l'Edat Mitjana.

Els campaners que encara continuen exercint són, en la gran majoria, persones d'avançada edat. Però en aquesta localitat de la Noguera s'hi han aplegat participats tant de 9 anys d'edat com de 99. La Trobada, que ha reunit 5.000 persones, estava convocada por la "Confraria de Campaners de Catalunya", el Consorci del Montsec i l'Ajuntament d'aquesta localitat.

La festa a Ós de Balaguer va néixer, precisament, en homenatge a la persona que va dedicar bona part de la seva vida a fer sentir les campanes d'aquesta localitat. L'alcalde del municipi, Ignasi Cortes, explica que aquesta feina no ha passat a la història, precisament, per ser ben pagada. La Trobada de Campaners també aplega la Fira de Fonedors i Instal.ladors, a banda d'una mostra d'oficis perduts.

Actualment a Espanya hi ha entre 70.000 i 80.000 campanes, de les quals només estan registrades unes 6.000.

"Viu a Lleida.com" (27/04/2003)
 • OS DE BALAGUER: Campanes, campaners i tocs
 • CONFRARIA DE CAMPANERS I CARILLONISTES DE CATALUNYA (OS DE BALAGUER) : Tocs i altres activitats
 • PORTILLA, HERMANOS (GAJANO) (MARINA DE CUDEYO) : Inventari de campanes
 • PORTILLA, HERMANOS (GAJANO) (MARINA DE CUDEYO) : Intervencions
 • Aplecs, concursos, mostres de campaners: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Viu a Lleida.com (2003)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-03-2021
  Convertir a PDF