L’antic rellotge del campanar de l’església torna a funcionar

El molinenc Josep Martínez ha restaurat l’antic rellotge del campanar de l’església, que va funcionar entre 1931 i 1994. El rellotger ha explicat el treball fet en un acte davant un centenar de persones. El resultat del minuciós procés de restauració es pot veure exposat a l’església.

El rellotger Josep Martínez (a la dreta) explica el funcionament del rellotge a diversos curiosos - Autor: GUERRERO, David
El rellotger Josep Martínez (a la dreta) explica el funcionament del rellotge a diversos curiosos - Autor: GUERRERO, David

El rellotge mecànic de l’antiga església va ser instal·lat l’any 1931. Cinc anys després, amb l’esclat de la Guerra Civil, la parròquia va ser destruïda però el rellotge es va conservar. Posteriorment es va adaptar al campanar de l’actual església i allà va estar fins l’any 1994, marcant les hores a l’esfera exterior i connectat a les campanes.

El mecanisme electrònic actual va jubilar l’antic rellotge fa 20 anys i el va deixar dormint el somni dels justos fins que el rellotger molinenc Josep Martínez va reparar en ell. Durant els últims mesos l’ha estat restaurant i l’ha posat de nou en funcionament. El passat divendres 19 de setembre es va fer la presentació en societat davant un centenar de persones.

Josep Martínez va explicar a un centenar de molinencs el procés de restauració del rellotge - Autor: GUERRERO, David
Josep Martínez va explicar a un centenar de molinencs el procés de restauració del rellotge // David Guerrero - Autor: GUERRERO, David

El propi Martínez va ser l’encarregat d’explicar tot el procés de recuperació del rellotge. Acompanyat de nombroses imatges que mostraven en quin estat es trobava el rellotge i com l’havia anat restaurant, el rellotger va mostrar el procediment seguit, que es va iniciar amb un desmuntatge total del rellotge. Després va anar revisant peça per peça, aplicant-se especialment en la neteja dels eixos i finalment el va posar a punt deixant-lo en condicions de ser utilitzat de nou.

El rellotge quedarà exposat al vestíbul de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel // David Guerrero

El rellotge quedarà exposat al vestíbul de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel - Autor: GUERRERO, David
El rellotge quedarà exposat al vestíbul de la parròquia de Sant Miquel Arcàngel - Autor: GUERRERO, David

L’explicació de Josep Martínez, farcida d’anècdotes, va acabar amb una gran ovació quan el va activar i el va posar en funcionament. El president de l’associació Amics del Museu, Josep Monfort, també rellotger de professió, va fer un elogi de la feina feta per Martínez, destacant tant el resultat obtingut en la feina de restauració com la dedicació demostrada. “Només un rellotger experimentat com ell ho podia fer”, va remarcar Monfort, destacant també que calia estar jubilat per poder dedicar-li les hores necessàries al projecte.

El rellotge a partir d’ara quedarà exposat al vestíbul de l’església, on es podrà veure acompanyat d’uns plafons explicatius.

GUERRERO, David

Viu Molins de Rei (24-09-2014)

 • Parròquia de Sant Miquel - MOLINS DE REI: Campanes, campaners i tocs
 • MOLINS DE REI: Campanes, campaners i tocs
 • MARTÍNEZ, JOSEP (MOLINS DE REI) : Inventari de rellotges
 • Rellotges: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Viu Molins de Rei (2014)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2022
  Convertir a PDF