Currículum dels Campaners de la Catedral de València

L'origen dels "Campaners de la Catedral de València" cal buscar-lo en els "Campaners del Patriarca", una colla informal d'amics que va ajudar a tocar les campanes de la Capella del Corpus Christi, vulgo Patriarca de València, en 1971 i què a partir de 1972, fins l'actualitat, es va encarregar de tocar aquelles campanes per a la festa anual.

En 1988 vam rebre l'encàrrec, per part de l'Ajuntament de València, de tocar les campanes de la Catedral per a la celebració del Corpus Christi (juny 1988) i per al 750 aniversari de la Conquista de València. A partir d'eixe moment es va consolidar una colla de campaners, que prengué el nom formal de "Gremi de Campaners Valencians" en gener de 1989. La idea original era incloure en aquell Gremi a tots els campaners valencians, és a dir els campaners de totes les poblacions de la Comunitat Valenciana.

Poc a poc es van anar consolidant una dotzena de colles locals, però per qüestions administratives fou precís constituir cada una d'eixes colles en associacions independents, mentre es treballa actualment per una Federació Valenciana de Campaners.

Una activitat important que va suposar el canvi radical d'actitud cap als tocs de campanes manuals fou l'organització i participació en el Pavelló de la Comunitat Valenciana, en l'Expo de Sevilla (1992) on estaven exposades sis campanes gòtiques valencianes, i on es va tocar al menmys quatre vegades cada dia durant els sis mesos de l'exposició universal. Abans de l'Expo els campaners manuals eren considerats com una resta inútil i romàntica del passat, mentre que després ja eren considerats "artistes" i constructors de patrimoni cultural.

Els Campaners de la Catedral de València quedaren constituïts com associació cultural, en 2004, amb la pràctica totalitat dels membres originals.

L'activitat dels Campaners de la Catedral de València es basa en quatre pilars: la investigació, la interpretació dels tocs, la conservació de les instal·lacions i la difusió de les seues activitats.

És una associació que s'encarrega del toc de les campanes de la Catedral de València durant totes les festivitats de l'any. Això suposa uns 80 dies per anys, amb uns 250 tocs, a més dels tocs extraordinaris.

També s'encarrega del seu manteniment: tant el petit manteniment, realitzat pels propis membres de l'associació, com els grans treballs de restauració, realitzats per empreses especialitzades. Es procura treballar amb totes les empreses existents en la Comunitat Valenciana, per no tenir una excessiva dependència tècnica. Un altre aspecte de la conservació és la busca de finançament per a les diverses restauracions, el import de les quals supera els 200.000 Euros, i que no ha costat un cèntim als titulars del campanar i de les campanes eclesiàstiques, el Capítol de la Catedral de València. El finançament ha vingut per diverses ajudes públiques i privades, la major part del qual ha sigut en forma de concerts, de manera que l'import obtingut anava i va destinat als treballs de manteniment, restauració i difusió.

L'associació ha marcat un model nou de restauració de campanes en el qual es recupera la sonoritat local original, els tocs propis, i s'hi inclou una mecanització lleugera que tracta de reproduir eixos tocs tradicionals sense impedir els tocs manuals. Es tracta d'un model original, ja que encara hui en dia les restauracions i mecanitzacions de campanes a tota Europa es plantegen com a substitució dels campaners, i no com un ajuda auxiliar com aquest cas.

Els Campaners de la Catedral de València van participar entre 1988 i 1992 en la documentació de les campanes, les instal·lacions i els tocs de 50 Catedrals per encàrrec del Ministerio de Cultura.

La difusió és es tercer pilar de les actuacions dels Campaners de la Catedral de València i es realitza tant a través d'Internet, com per conferències, visites guiades o senzillament per l'explicació dels tocs, ja que la Sala de Campanes està sempre oberta al públic en el moment de la interpretació.

La pàgina Web campaners.com és una de les més antigues dedicades al món de les campanes, dels campaners i dels tocs, ja que fou iniciada en 1996, quan Internet era encara desconegut per la majoria dels ciutadans. Conté prop de 200.000 fotografies de campanes, quasi 1.000 vídeos i 600 mp3, a més de l'estudi d'uns 6.000 campanars, 13.000 campanes, i més de 1.500 fonedors així com uns 7.000 articles relacionats amb el tema.

L'associació ha inclós o impulsat diversos treballs acadèmics com tesis doctorals sobre tocs de campanes, epigrafia o dinàmica dels campanars, a banda d'altres treballs científics sobre campaners, fonedors, campanes, instal·lacions o tocs.

Una part molt important són els cursos de campaners, destinats a persones interessades, de qualsevol edat, en aprendre a tocar i valorar els tocs de campanes manuals, tot i que la majoria dels participants són joves menors de 30 anys. S'han fet més d'una dotzena d'eixos cursos, els quals han tingut com efecte, en la majoria dels casos, la creació de noves colles locals de campaners.

Al llarg de la seua història l'associació ha rebut diversos guardons i reconeixements. Des d'un punt de vista de la protecció legal, els tocs de campanes de la Catedral formen part indissoluble de la Solemnitat del Corpus Christi de València, reconeguda Bé d'Interès Cultural, i de la qual els campaners són Actors Secundaris (reconeguda en 2013). Molt més important és el DECRET 111/2013, de 2 d'agost, del Consell, pel qual es declara bé d’interés cultural immaterial els tocs manuals de campanes en l’església parroquial de l’Assumpció de Nostra Senyora d’Albaida, en el campanar de la Vila de Castelló de la Plana, en la santa església catedral basílica de Santa Maria de l’Assumpció de Segorbe i en la santa església catedral basílica metropolitana de Santa Maria de València.

No menys significativa és la inclusió dels tocs de campanes manuals de la Catedral de València com excepció de caràcter patrimonial en l'Ordenança Municipal contra la Contaminació Acústica de l'Ajuntament de València (2008).

Eixa protecció legal ha generat unes quantes distincions als Campaners de la Catedral de València entre els quals cal significar el Premi Ciutat Vella 2008 de lliure designació concedit per la Junta Municipal de Ciutat Vella - Ajuntament de València (2008), la Medalla de bronze del VIII Centenar del Naixement de Jaume I concedida per la Generalitat Valenciana (2009) el Premio Archival Comunitat Valenciana (2013), el nomenament com Fallers d'Honor de la falla Avinguda de l'Oest de València (2014) o el V Premi Josep Maria Blasco Soriano a la conservació i restauració del patrimoni - Associació Cultural Arrels d'Estivella (2014).

LLOP i BAYO, Francesc

(07-10-2014)

  • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
  • Campaners: Bibliografia
  • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

     

  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 35 Visitants: 35 Usuaris: 0