Queixes perquè un capellà silencia les campanes de nit

Veïns dels Hostalets, a Osona, es queixen a l'Ajuntament perquè el rector fa que les campanes no toquin de nit

El capellà diu que ha estat una decisió personal perquè té “el son molt lleuger”

"La gent normalment es queixa perquè les campanes molesten, no perquè no toquin" Anna Magem (Alcaldessa de Balenyà)

La plaça Bosch i Jover , on hi ha l'església i al seu costat, la rectoria - Autor: BIGAS, Vicenç; EL 9 NOU
La plaça Bosch i Jover , on hi ha l'església i al seu costat, la rectoria - Autor: BIGAS, Vicenç; EL 9 NOU

En ple segle XXI, en l'època dels smartphones, els GPS, els rellotges radiocontrolats i les comunicacions via satèl·lit, encara hi ha qui es refia del campanar per motius de feina, que també per a això van ser creats. Són els primers que es van adonar que les campanes de l'església dels Hostalets de Balenyà havien deixat de sonar a la nit. Però hi ha altra gent que s'ha estranyat que aquestes últimes setmanes les campanes només toquessin de dia i ho ha fet saber a l'Ajuntament.

L'alcaldessa, Anna Magem, és qui ha hagut d'atendre les queixes dels veïns i ha revelat que un col·lectiu li estava preparant un escrit de protesta per aquest fet, del qual ningú no tenia cap constància. Es tracta tant de veïns del voltant de l'església, que ja estan acostumats a sentir els tocs cada quart d'hora, com d'altres zones del poble, que no es veuen tan afectats pel soroll.

“Nosaltres podem traslladar la queixa a la rectoria però no hi podem fer res”, va aclarir l'alcaldessa. El canvi ha coincidit amb el trasllat de Joan Carles Serra a la rectoria. El prevere porta alhora les parròquies de Sant Fruitós de Balenyà i la d'Aiguafreda, on vivia fins ara. Als Hostalets s'hi allotjava un vicari que s'ha jubilat i ha deixat l'edifici desocupat, i Serra va decidir traslladar-s'hi, però es va trobar que el so de les campanes no el deixava dormir: “Tinc el son molt lleuger.” Així que va decidir programar que deixessin de tocar entre la mitjanit i les set del matí. “Tinc molta feina a fer i aquesta és l'hora en què la gent dorm, la resta del dia ja funcionen”, va al·legar.

Serra es va referir a la polèmica durant la missa apel·lant al dret a descansar. Reconeix que va prendre la decisió a títol personal perquè el funcionament del campanar és competència de cada parròquia però també pensant en els comentaris que li havien arribat per la molèstia que causaven als que s'allotgen a l'hostal que hi ha al davant.

“És sorprenent però la gent normalment es queixa perquè les campanes molesten, no perquè no toquin”, va ressaltar l'alcaldessa, en consonància amb el que el rector coneix d'altres parròquies. Aquest es va mostrar molest: “La gent s'ha anat a queixar a l'Ajuntament i no ha vingut aquí.” I, tot i que manté que la decisió és ferma, no tanca la porta a programar les campanes perquè potser toquin de nit les hores en punt i no cada quart.

BIGAS, Vicenç; EL 9 NOU

El Punt Avui (20-10-2014)

 • Parròquia de Sant Fruitós dels Hostalets de Balenyà - BALENYÀ: Campanes, campaners i tocs
 • BALENYÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Punt Avui (2014)
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 26-01-2023
  Convertir a PDF