Campanes de L'Aleixar

La campana grossa, anomenada Martina (marca les hores) amb un pes aproximat de 950 Kg, està orientada a l’est i rep també el nom de la Barranquera perquè té un so llarg i no piula com les altres. Antigament quan no hi havia tant de soroll, se sentia des del port de Tarragona i sonava més fort que la de la Prioral de Sant Pere de Reus. En notació musical li correspon el Do. Va ser fosa a Reus el 1773 per Jaume Mestres i hi figura la inscripció “Sancte Maria, St. Blai, y Sta. Fimbria orate pro nobis”.

La Fímbria està situada al vessant nord, pesa aproximadament 450 kg i en notació musical li correspon la nota Re. Va ser fosa a Reus el 1900 per José Pomerol i hi figura la següent inscripció “Fulgure et tempestate libera nos domine. Tuam Fimbriam adoramus domine”. Actualment està escardada i sona bastant diferent.

L’Antònia, orientada a l’oest, representa la nota Mi. És la més petita i amb un pes aproximat de 40 kg. Sembla ser que antigament estava ubicada a l’espadanya de la façana central, però que en ser malmesa la que hi havia al campanar durant la Guerra Civil espanyola, la hi van traslladar. Hi figura la següent inscripció: “Adorate dominum qui fecit nos”. Va ser fosa a Reus per Ramon Pomerol e hijo. 1886.

La Blaia orientada al sud, (marca els quarts) i en notació musical li correspon la nota Fa i pesa aproximadament 300 kg. Hi ha inscrit: “Tota pulcra es Maria & macula non es in et any 1773. Me fecit Jaume Mestres campane de Reus.”

MUIXÍ, Jaume

Campaner de L'Aleixar (16-01-2015)

 • L'ALEIXAR: Campanes, campaners i tocs
 • MESTRES, JAUME (REUS): Inventari de campanes
 • POMEROL, JOSÉ (REUS): Inventari de campanes
 • POMEROL, RAMÒN E HIJO (REUS): Inventari de campanes
 • Campanes (epigrafia, descripció): Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar simple
  Buscar complet
  © MUIXÍ, Jaume (2015)
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-08-2020
  Convertir a PDF