El militar Martínez Anido va apadrinar una de les campanes del nostre campanar

Data de l’any 1925, mentre que la petita i més antiga data de l’any 1901 i mossèn Baptista Sales en va ser el padrí.

Aquestes dades formaran part de llibre que Jesús Martínez, “El Campaner foraster”, està preparant sobre les campanes de la demarcació i que veurà la llum el proper Sant Jordi.

Inscripció amb el nom del padrí de la campana Santa Bàrbara” - Autor: MARTÍNEZ, J.
Inscripció amb el nom del padrí de la campana "Santa Bàrbara” - Autor: MARTÍNEZ, J.

Avui, i com vam avançar ahir, tornem a tractar el tema del Campaner Foraster que està portant a terme un estudi, encarregat per la Diputació, sobre les campanes de més de 300 campanars de la Demarcació de Tarragona i que està concloent a les Terres de l’Ebre.

Jesús Martínez és campaner de la Catedral de Tarragona i un dels guies que fa les visites educatives de Còdol a la Prioral de Reus i la persona que està realitzant aquesta investigació.

El passat divendres va ser el torn per visitar el nostre campanar i extreure’n les dades necessàries per deixar-ne constància al llibre que es publicarà amb el resultat del seu treball.

La visita al nostre campanar, la va fer acompanyat del regidor de Governació de Santa Bàrbara, Antonio Olles. Entre els dos en explicaven que desprès de fer-les sonar, (cosa que va deure de sorprendre a més d’un veí ) i fer un bon grapat de fotos de les protagonistes de l’estudi, es va poder constatar l’antiguitat de la menys dos de les 3 campanes que tenim. Una, la petita, que va ser apadrinada per mossèn Baptista Sales, està datada a l’any 1901 i és la més vella. La segona té data de l’any 1925 i com a curiositat, els nostres invitats explicaven que, el padrí consta que va ser Severiano Martinez Anido, Governador Civil de Barcelona i desprès Ministre de Governació durant la dictadura de Primo de Rivera als anys 20.

<p><center><img src=
Les campanes del nostre campanar - Autor: MARTÍNEZ, J.

Aquestes dades, i altres recollides per l’investigador al nostre campanar, figuraran, juntament amb les de la resta dels més de 300 campanars visitats al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, al llibre que segurament es publicarà per Sant Jordi, ja que aquesta mateixa setmana, Jesús Martínez deia que tenia previst acabar el recompte de campanes i començar a elaborar els textos per a la publicació.

L’estudi de les campanes és un encàrrec de la Diputació de Tarragona amb l’objectiu de recollir i guardar aquella informació que actualment no es pot trobar a cap arxiu, per poder transmetre-la a les noves generacions. Un estudi encomanat a l’empresa Còdol Educació de la que en formen part diversos professionals relacionats amb el camp de l’educació i altres disciplines i que es dedica a la creació de projectes de educatius per a centres, museus o institucions

ROIG, J; T. G.

La Plana Ràdio (20-01-2015)

 • Parròquia de Santa Bàrbara - SANTA BÀRBARA: Campanes, campaners i tocs
 • SANTA BÀRBARA: Campanes, campaners i tocs
 • GRUP DE CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE TARRAGONA (TARRAGONA) : Tocs i altres activitats
 • MARTÍNEZ, JESÚS (EL CAMPANER FORASTER) (TARRAGONA) : Tocs i altres activitats
 • Inventari de campanes: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © La Plana Ràdio (2015)
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 16-08-2022
  Convertir a PDF