Firmes perquè les campanes tornin a tocar de nit a Begur

Dos establiments del nucli antic del poble ja han reunit més de 200 suports favorables a l'opció que no se silenciïn de matinada

Alguns dels firmants viuen a pocs metres de l'església

El campanar de Begur - Autor: AGULLÓ, Emili
El campanar de Begur - Autor: AGULLÓ, Emili

Més de dos centenars de begurencs, en qüestió de dues setmanes, han signat per demanar que les campanes de l'església de Sant Pere tornin a repicar durant les matinades. Des de la tardor passada, quan es va reparar el mecanisme que acciona les campanes, el rector de la parròquia, Joan Pujol, va optar per silenciar el repic entre la mitjanit i les set del matí, aprofitant que el nou mecanisme és programable i arran de les queixes rebudes de propietaris de segones residències i algun hostaler.

L'impulsor de la iniciativa és el forner Pere Carreras, que regenta la fleca La Palma i que explica que “els primers que van començar a signar van ser els veïns més immediats del campanar”. Com a exemple, esmenta una resident d'edat avançada que de sempre ha viscut a prop de l'església i que “està molesta perquè ara ha de posar-se el despertador per prendre's la medicació a les tres de la matinada”. Per Carreras, que ja ha recollit un centenar llarg de signatures, és una qüestió de defensa de la tradició. El forner critica situacions similars, com ara la d'uns estiuejants en un poble del Ripollès que van intentar, sense èxit, que l'alcalde del poble prohibís a un veí tenir galls a casa seva perquè els molestava el seu cant de matinada.

L'altre establiment participa en la recollida de suports és el bar La Cantonada, on ja voregen el centenar d'adhesions i esperen que creixin entre els vilatans que hi fan vida. Carreras va presentar la iniciativa a l'Ajuntament durant el ple de la setmana passada, però l'alcalde, segons explica, els va dir que el funcionament de les campanes no és competència municipal, i que en tot cas hauran d'adreçar les reivindicacions al mossèn o al Bisbat.

L'horari

De 0 a 7 h

Les campanes de l'església de Sant Pere de Begur no toquen ni els quarts ni les hores durant les nits.

Una possible solució salomònica

Carreras admetia ahir que va intentar que el mossèn fes marxa enrere sobre la desactivació de les campanes a les nits, però Pujol va defensar que a les nits la gent dorm i, per tant, el repic pot fer més nosa que servei. Tot i això, inquirit sobre la possible solució salomònica que les campanades es desactivin només durant les matinades dels mesos d'estiu, Carreras es mostrava obert al diàleg: “Se'n podria parlar, perquè al capdavall molts vivim del turisme, però que continuïn tocant la resta de l'any.”

AGULLÓ, Emili

El Punt Avui+ (04-02-2015)

 • BEGUR: Campanes, campaners i tocs
 • Soroll i denúncies: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © El Punt Avui+ (2015)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-06-2021
  Convertir a PDF