Prat de Comte estrena travessera i rellotge del campanar

Aquesta setmana s’ha inaugurat oficialment les obres de condicionament de la travessera del municipi fetes per la Diputació de Tarragona i es presentava al públic el nou rellotge del campanar de l’església, després de la restauració duta a terme per l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa.

Prat de Comte estrena travessera i rellotge del campanar - Autor: FOTO CEDIDA
Prat de Comte estrena travessera i rellotge del campanar - Autor: FOTO CEDIDA

El vicepresident territorial de la Diputació a les Terres de l’Ebre, Pere Panisello, va presidir l’acte, acompanyat de l’alcalde, Joan Josep Malràs; del delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i del president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz, entre altres autoritats municipals.

L’acte va incloure una passejada per la travessera del municipi (T-361), durant la qual es van explicar les obres de condicionament que s’han fet els darrers quatre mesos. Les obres han consistit bàsicament en la construcció d’una vorera de 158 metres al marge esquerre de la carretera T-361. A més, s’ha resolt el drenatge i s’ha millorat el ferm de la via. El Servei d’Assistència al Territori de la Diputació ha estat l’encarregat de la redacció i direcció de les obres, molt necessàries per al municipi, atesa la perillositat que comportava per al trànsit de persones.

En aquest sentit, l’alcalde va agrair a la Diputació la seva dedicació als pobles petits de la demarcació, ja que “aquesta obra no l’haguéssim pogut fer” sense la seva col·laboració. I va destacar el treball fet tot aquest temps per Pere Panisello, qui s’acomiada amb aquest acte de la vicepresidència de la Diputació de Tarragona. “T’agraeixo molt la teva feina i el teu suport”, va afirmar Malràs.

Per la seva part, Pere Panisello va destacar que aquesta obra, que ha suposat una inversió de 114.913 euros, suposa una gran millora en la qualitat de vida de Prat de Comte, ja que té una incidència directa en la seguretat, la connectivitat i la mobilitat dels veïns.

El rellotge del campanar torna a funcionar

L’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa, a través del seu Taller de Restauració, ha recuperat el rellotge del campanar, que es va construir a mitjans dels anys quaranta del segle XX. Ahir es va obrir al públic assistent a l’acte la Casa Badia, on s’exposa aquest bé patrimonial que ha tornat ha funcionar, després de deixar-ho de fer l’any 2003.

Pili Lanau, en representació del centre d’educació artística de la Diputació a Tortosa, va destacar que l’Escola s’ha especialitzat en aquesta matèria des de l’any 1994, i actualment dóna resposta a les necessitats de recuperació patrimonial arreu del territori. El rellotge del campanar de Prat de Comte n’és un exemple. L’alcalde del municipi, Joan Josep Malràs, va felicitar els alumnes i professors que hi han participat, tot destacant que “que aquest treball ha permès recuperar una part de la història del municipi”.

En concret, les intervencions fetes des de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació, es van centrar en la neteja del rellotge i del seu suport. Així ho va explicar la professora del Taller de Restauració Lluïsa Gené. El primer pas va ser desmuntar l’instrument peça per peça i realitzar un dibuix de la maquinària, per tal de conèixer-ne amb exactitud el funcionament. Es va realitzar una neteja química de les peces del rellotge i una neteja mecànica. Després es va consolidar el metall, es va aplicar una capa de protecció de cera i es va fer el greixatge de les peces per a tornar a muntar tota la maquinària i garantir el seu funcionament.

EBRE EXPRÉS

ebreexpres.com (19-06-2015)

 • PRAT DE COMTE: Campanes, campaners i tocs
 • Rellotges: Bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © ebreexpres.com (2015)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF